Πολιτική|05.11.2018 12:16

Διπλωματικές πηγές απαντούν στον Ερντογάν: «Δεν παρασυρόμαστε»

Newsroom

H Τουρκία, φοβούμενη μήπως μείνει εκτός των ενεργειακών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να εισβάλει στο επίκεντρο των εξελίξεων, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σύνολο των γκρίζων διεκδικήσεών της - από το Αιγαίο, έως και τα νερά της Κύπρου. Έτσι, η τουρκική ηγεσία δεν χάνει, πια, ευκαιρία να απειλεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μιλώντας από το βήμα της τελετής καθέλκυσης νέας τουρκικής κορβέτας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν «ληστή» να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, φωτογραφίζοντας προφανώς ως «ληστές» την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα αλλά και όσους τολμούν να συνεργάζονται μαζί τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε πρωτοβουλίες που αγνοούν την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, με στόχο στην ουσία να υφαρπάξουν τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Όσοι υποθέτουν ότι θα μπορούσαν να δράσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας έχουν τώρα αρχίσει να καταλαβαίνουν πόσο σφάλλουν. Δεν θα αφήσουμε ληστές στη θάλασσα, όπως δεν αφήσαμε ατιμώρητους και τους τρομοκράτες στη Συρία», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας» επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές που απηχούν τις απόψεις του Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυπουργείο Εξωτερικών