Πολιτική|13.07.2023 07:27

Να προλάβει «αρρυθμίες» θέλει η κυβέρνηση: Οι… προσωπικές απόψεις που προκάλεσαν συζητήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά την καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές και την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία,  στην κυβέρνηση ξεδιπλώνουν σταδιακά το σχέδιο της επόμενης ημέρας.  Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι να μην υπάρξει χαλάρωση και να μην ανοίγουν θέματα από υπουργούς και βουλευτές που εκφράζουν προσωπικές απόψεις.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σπεύδουν να κλείσουν τα οποία «μέτωπα» ανοίγουν και μέσα στην τελευταία εβδομάδα υπήρξαν δύο περιπτώσεις. Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μίλησε για έφιππη αστυνομία με  παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων. Με κυβερνητικές πηγές να βάζουν τέλος στη σχετική συζήτηση λίγο αργότερα. Και να σημειώνουν χαρακτηριστικά πως προτάθηκε από τον υπουργό η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε φροντίσει να κλείσει ένα άλλο θέμα. Μία αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών πυροδότησε έντονες συζητήσεις. Με τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει στο briefing  ότι ο Γιώργος Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξουν ανάλογες… αρρυθμίες και στο μέλλον  και η στρατηγική που θα ακολουθεί είναι όποτε προκύπτουν ανάλογα θέματα να μην «σέρνεται» η συζήτηση αλλά να υπάρχει άμεση απάντηση.

Νέος κύκλος επισκέψεων Μητσοτάκη στα υπουργεία

Μία ατζέντα καθημερινότητας και οικονομίας προτάσσει η κυβέρνηση και ξεκινά ένας νέος κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού σε υπουργεία. Σήμερα θα επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μάλιστα πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή δύο κρίσιμα νομοσχέδια. Το πρώτο νομοσχέδιο - που θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση και στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι- αφορά στην ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς από τον τόπο κατοικίας τους. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και έπεται συνέχεια. Στο μεταξύ μέσα στο μήνα θα ψηφιστεί και το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα τρέξουν μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τις παρεμβάσεις του 2024.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝότης Μηταράκηςυπουργοίειδήσεις τώρα