Πολιτική|16.07.2023 11:42

Φαμπιάν Περιέ στο ethnos.gr: Η φωνή του Τσίπρα επιδρά ακόμη στην Ευρώπη - Τι χρειάζεται η Αριστερά για να αναγεννηθεί, σύμφωνα με τον γνωστό Γάλλο ανταποκριτή

Τίμος Φακαλής

Παρών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας θα είναι ο Τσίπρας παρά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ο γνωστός Γάλλος ανταποκριτής της γαλλικής «Liberation» της βελγικής «Le Soir» και της ελβετικής «Le Temps» Φαμπιάν Περιέ. Μιλώντας στο ethnos.gr για το μέλλον της αριστεράς θεωρεί ότι απαιτείται ενότητα, νέες ιδέες, στόχοι και πολιτικές για να μπορέσει να ξαναμεγαλώσει.

Η φωνή του Τσίπρα έχει μια επίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Φαμπιάν Περιέ έχοντας γράψει μια πρωτότυπη αυτοβιογραφία για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» (εκδόσεις Τόπος), χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Ζάππειο Μέγαρο-όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του-πάρα πολύ ειλικρινείς και καθαρές. «Εξήγησε πάρα πολύ καθαρά γιατί αποφάσισε να παραιτηθεί και την ίδια στιγμή ανέφερε τι πέτυχε για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια. Είπε ότι το ταξίδι συνεχίζεται. Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει, δανειζόμενος την στροφή από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ. Ακούγοντας αυτές τις λέξεις δεν νομίζω ότι ο Τσίπρας θα βγει εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Αφενός παραμένει μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, αφετέρου η φωνή του έχει ακόμη μια επίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ, Περιέ τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί έναν άνθρωπο για μια συλλογική ήττα. «Εκτιμώ ότι σε οποιαδήποτε χώρα ή κόμμα αποσύρονταν ο αρχηγός μετά από 15 χρόνια, οι πολίτες θα το αντιμετώπιζαν με αρκετά φυσιολογικό τρόπο και θα έλεγαν ότι είναι η ώρα της δημοκρατίας για να γίνει η αλλαγή. Να βρεθεί, δηλ. ένα νέο πρόσωπο ακόμη και αν αυτό θα είναι μεταβατικό».  

Το μέλλον της Αριστεράς

Ζητούμενο, όπως λέει, μετά την νέα εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ενότητα της αριστεράς. «Η αριστερά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να μεγαλώσει και να ενωθεί σε αντίθεση με την δεξιά που είναι ενωμένη σε πολλές χώρες» παρατηρεί ο κ. Περιέ και συμπληρώνει: «Παρατηρεί κανείς ακροδεξιούς υπουργούς να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή ακόμη και πρωθυπουργούς όπως στην Ιταλία. Στην ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν  υπουργοί τα οποία ήταν στελέχη του ΛΑΟΣ τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη στην Γαλλία είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών της άκρας δεξιάς στο κοινοβούλιο. Ο κίνδυνος της κυρίαρχης επίδρασης της ακροδεξιάς στις μέρες μας είναι υπαρκτός».

Η αριστερά στην Ευρώπη στέρεψε από ιδέες και λύσεις

Σύμφωνα με τον γνωστό Γάλλο ανταποκριτή της «Liberation», της βελγικής «Le Soir» και της ελβετικής «Le Temps» λείπει σήμερα η εναλλακτική πρόταση από την αριστερά, το όραμα και οι στόχοι. «Δεν είναι θέμα πυξίδας, είναι θέμα πρότζεκτ που δεν υπάρχει. Η αριστερά στην Ευρώπη στέρεψε από ιδέες και λύσεις. Για αυτό και δεν συγκινεί». Και φέρνει ως παράδειγμα το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής πανευρωπαϊκά με αφορμή και την πρόσφατη ασύλληπτη τραγωδία στην Πύλο όπου έχασαν την ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες από την βύθιση του πλοίου στο οποίο ήταν στιβαγμένοι.

Ποια είναι η πρόταση της αριστεράς; Να χτίσει φράχτες; Να δημιουργήσει νόμιμους διαδρόμους για τους ανθρώπους αυτούς ή όχι; Είναι πρόταση της αριστεράς να εξηγήσει γιατί η ενοποίηση των μεταναστών είναι σημαντική;, αναρωτιέται ο Γάλλος ανταποκριτής και σπεύδει να συμπληρώσει: «Δεν λέω ανοίξτε τα σύνορα. Πολλοί άνθρωποι, όμως,  και από την αριστερά αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως πρόβλημα. Η αριστερά, εκτιμώ, ότι έχασε την μάχη στο πεδίο αυτό γιατί δεν έχει δικό της πρότζεκτ και ρητορική για το θέμα. Πρέπει να δουλέψει και να γεμίσει την φαρέτρα της με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις. Αν δεν το κάνει θα είναι διχασμένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη γενικότερα. Χρειάζεται να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Δείτε για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία πόσο οργανωμένη είναι».

Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ 

Μιλώντας για την επόμενη μέρα στη Κουμουνδούρου, ο κ. Περιέ σημειώνει ότι η εντολή που πήρε ο Σύριζα από το εκλογικό σώμα αλλά και το ιστορικό στοίχημα είναι να παραμείνει ενωμένος και να δουλέψει στη βάση και σε τοπικό επίπεδο. «Και αν ο Σύριζα οργανωθεί σε ένα άλλο επίπεδο θα έχει πιθανότητες να ανακάμψει. Μην ξεχνάτε ότι ο Τσίπρας ανέβηκε γιατί αφουγκράστηκε τα κοινωνικά κινήματα, όπως αυτό των αγανακτισμένων, και όχι μόνο. Η άνοδός του οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτεψε όλα τα κοινωνικά κινήματα εκείνης της εποχής. Αν δεν αφουγκράζεσαι την κοινωνία δεν πρόκειται να καταλάβεις ούτε τι θέλει η κοινωνία, ούτε και να διαμορφώσεις μια κατάλληλη πολιτική στη συνέχεια».

Και μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθεί, όπως λέει, είναι ποιοι είναι αυτοί που δεν πήγαν στην κάλπη να ψηφίσουν.  «Ψήφισε ένα 60%, το άλλο 40% απείχε από τις εκλογές. Ποιοι είναι αυτοί; Μήπως όλοι αυτοί το προηγούμενο διάστημα ψήφιζαν αριστερά; Είναι πολύ σημαντική ερώτηση. Αν απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα τότε θα καταλάβουν τι πέτυχαν ο Τσίπρας και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ανέλαβε ένα κόμμα στο 3% και το οδήγησε το 2009 στο 4,13%, στις πρώτες εκλογές του 2012 πήγε στο 16,78% στις δεύτερες του ίδιου έτους στο 26,89%, και σε αυτές του 2015 στο 36,34%. Και σε μια περίοδο που στην Ευρώπη υπήρχε διάχυτος ο φόβος της κυρίαρχης επίδρασης της αριστεράς, αυξάνοντας τα ποσοστά της σε Γαλλία και Ιταλία.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑαριστεράειδήσεις τώραΦαμπιάν Περιέ