Πολιτική|16.03.2019 08:28

Περιοδείες Μητσοτάκη σε κοµβικές περιφέρειες

Σπύρος Μουρελάτος

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται πλέον κάθε βαθµίδα του κοµµατικού µηχανισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς τόσο ο πολιτικός όσο και ο οργανωτικός σχεδιασµός της Πειραιώς κατατείνουν στην πραγµάτωση του υπ’ αριθµόν ένα στόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη: τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κάλπες του 2019.

Το σφιχτό πρόγραµµα περιοδειών του προέδρου της Ν∆ θυµίζει τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου: από τη Ρόδο στη Λέσβο µε ενδιάµεσο σταθµό ένα ταξίδι-εξπρές σε Βοστόνη και Νέα Υόρκη και µετά επαναφορά… στα καθ’ ηµάς µε περιοδεία στους νοµούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του επιτελείου της Ν∆, ακολουθούν οι µεταβάσεις στα Ιόνια Νησιά και τον νοµό Αιτωλοακαρνανίας, δύο περιφέρειες που το Μοσχάτο θέλει να επαναφέρει σε «γαλάζια» χέρια µετά την ήττα που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Στην περίπτωση των Ιονίων Νήσων, η «γαλάζια» υποψήφια Ρόδη Κράτσα έχει µεταξύ άλλων να αντιµετωπίσει και την αντάρτικη υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου.

Στην αντίστοιχη της ∆υτικής Ελλάδας η υποψηφιότητα του Νεκτάριου Φαρµάκη υποβοηθείται και από την υποψηφιότητα του Κώστα Σπηλιόπουλου, που εκτιµάται ότι αφαιρεί κρίσιµα ερείσµατα από τον νυν περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν της αυτοδιοικητικής στόχευσης των περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, οι πυκνές του πλέον παρεµβάσεις ανά την επικράτεια επιχειρούν να ξορκίσουν τη σοβαρότερη ανησυχία της Πειραιώς, ήτοι τη χαλαρή ψήφο. Και αυτό γιατί στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι κοινός τόπος πως τυχόν ευρεία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη θα αποτελέσει αδιαµφισβήτητο προανάκρουσµα της «γαλάζιας» ηγεµονίας στην εθνική κάλπη.

Το ΕΛΚ και ο Ορµπαν

Τέλος, στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, εντός της επόµενης εβδοµάδας στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί η τύχη της συνέχισης ή όχι της συµµετοχής του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορµπαν, στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, µετά και τα αιτήµατα, µεταξύ αυτών και της σχετικής επιστολής Μητσοτάκη, για αποποµπή του.

Μέχρι χθες δεν είχαν αποσαφηνιστεί οι διαθέσεις των κεφαλών του ΕΛΚ, ωστόσο το κλίµα είναι πολύ βαρύ για τον κ. Ορµπαν, καθώς δεν έχει επιδείξει σηµάδια µεταµέλειας για τις εµπρηστικές τοποθετήσεις του.

Ολα τα σενάρια παραµένουν στο τραπέζι, ακόµη και αυτό ενός ιδιότυπου καθεστώτος αναστολής, ωστόσο η ηγεσία του ΕΛΚ δεν θα επιθυµούσε να…ανατινάξει τις γέφυρες µε το συντηρητικό κόµµα της Ουγγαρίας, αναγνωρίζοντας πως η συµµετοχή του στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς δεν εξαντλείται στη χρονικά περιορισµένη περίοδο της θητείας Ορµπαν

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία