Πολιτική|18.07.2023 06:45

Σχεδόν έτοιμος ο... πράσινος κατάλογος για τις περιφέρειες: Τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που κλειδώνουν και αυτά για τα οποία ψάχνονται - Όλα τα ονόματα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο… πράσινος κατάλογος με τις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις (αν όχι όλες τουλάχιστον σ’ αυτές που έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα). Ειδικότερα, όπως τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ η επιτροπή Σκανδαλίδη «χαρτογράφησε» τη χώρα και βρήκε τα στελέχη (και τις παρατάξεις) που απηχούν τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη ενώ κατά τους ίδιους δεν θα υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι η Κουμουνδούρου δεν θα έλεγε «όχι». Να σημειωθεί ότι χρίσματα θα δοθούν στις περιφέρειες και ενδεχομένως σε ορισμένους μεγάλους δήμους.

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα, στην περιφέρεια Κρήτης το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει εκ νέου τον πράσινο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη (το ίδιο έχει η ΝΔ και πιθανών και ο ΣΥΡΙΖΑ) ενώ στην κεντρική Μακεδονία το ισχυρότερο σενάριο είναι το χρίσμα να πάρει ο Χρήστος Παπαστεργίου. Στην Δυτική Μακεδονία υποψήφια -εκτός απροόπτου- θα είναι η Γεωργία Ζεμπελιάδου. Στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων έχει θέσει διαθεσιμότητα ο πρώην νομάρχης Ανδρέας Παγκράτης και ο Σπύρος Δαφνής αλλά στο ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται κι άλλες υποψηφιότητες. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου «παίζουν» τα ονόματα του Βαγγέλη Ξυγκώρου αλλά και της Κατερίνας Ταγαρά. Στην Δυτική Ελλάδα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής ονόματα: Γιάννης Λύτρας, Νίκος Μπαλαμπάνης και Σπύρος Σκιαδαρέσης. Όμως, μετά τις εκλογές στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν υπ' όψιν τους και τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές. Είναι, πάντως, πιθανό στην Χαριλάου Τρικούπη, τελικά, να καταλήξουν σε άλλη υποψηφιότητα.

Στην Αττική το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει είτε τον Γ. Σγουρό είτε τον Γιώργο Ιωακειμίδη.

Στην Θεσσαλία, έντονα ακούγεται το όνομα του καθηγητή Κουρέτα, ο οποίος εάν τελικά πει το «ναι» θα πρόκειται για μια ισχυρή υποψηφιότητα από το ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι στη διάθεση της Χαριλάου Τρικούπη έχουν τεθεί οι Νίκος Τσιλιμίγκας και Μαρία Γαλλιού από την Λάρισα και ο Γιάννης Αναστασίου.

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κλειδώσει ο Νικηφόρος Παπανικόλας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στην Περιφέρεια Ηπείρου το πιθανότερο σενάριο είναι το χρίσμα να λάβει ο νυν δημοτικός σύμβουλος με την «Ενότητα Πολιτών» στο δήμο Ιωαννιτών Στέφανος Ζούμπας. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες στην Κεντρική Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το ΠΑΣΟΚ ακόμη «ψάχνεται» προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος.

περιφέρειεςαυτοδιοικητικές εκλογέςεκλογέςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης