Πολιτική|19.07.2023 06:46

«Ναι» με αστερίσκους στην ψήφο των απόδημων από το ΠΑΣΟΚ: Πότε οι τελικές αποφάσεις - Τα ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων προσανατολίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Ναι μεν στη Χαριλάου Τρικούπη ορισμένοι διατυπώνουν συγκεκριμένες ενστάσεις, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τη στάση του κόμματος σε σχέση με το 2021. «Η στάση μας δεν έχει αλλάξει», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ethnos.gr στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στη νομοθετική της παρέμβαση και όλες τις δυσλειτουργίες, που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του προηγούμενου αποτυχημένου νόμου της. Κατά τις ίδιες πηγές το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συζήτηση με εποικοδομητικές προτάσεις ώστε να μην καταλήξουμε σε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τους απόδημους Έλληνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η νομοθετική παρέμβαση.

Ένα από τα ζητήματα που ακόμα βρίσκεται υπό αίρεση είναι αυτό της επιστολικής ψήφου. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που έβαλε στο τραπέζι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος, την οποία μάλιστα ορισμένα στελέχη της κυβέρνηση δεν έβλεπαν αρνητική. Ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του είχε τονίσει πως «είμαι 1000% μαζί με το ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει πως ώρας να νομοθετήσει κάτι τέτοιο, καθώς απαιτούνται αρκετές δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Ενώ και στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις επί του ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ρύθμιση αναμένεται πλην του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η «Νίκη». Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά την Ελληνική Λύση, καθώς το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Κυριάκο Βελόπουλου να κάνει πίσω, βλέποντας ότι το κόμμα του έλαβε λιγότερο από 1% στις εκλογές σε όλα τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Θυμίζουμε ότι την ίδια ρύθμιση είχε υπερψηφίσει το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο ΠΑΣΟΚ θα λάβουν την τελικές αποφάσεις. Τότε άλλωστε θα πραγματοποιηθεί κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αντικείμενο την εκλογή Γραμματέα, αναπληρωτή Γραμματέα και συζήτηση επί των επερχόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνει για τη θέση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη (η οποία ουσιαστικά παραμένει στο πόστο της), και για τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα, τον Βουλευτή Χαλκιδικής, Απόστολο Πάνα.

απόδημοιειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚψήφος