Πολιτική|21.07.2023 07:05

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν θα υπερψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Βούλα Κεχαγιά

Δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο έρχεται εσπευσμένα και χωρίς να επιδιωχθούν οι απαραίτητες συναινέσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Σημειώνουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε οι απόδημοι να ψηφίζουν για την εκλογή δικών τους αντιπροσώπων έως 4-5 στις εθνικές εκλογές.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος το απόγευμα της Τετάρτης και μάλιστα έγινε ψηφοφορία στην οποία κατά πλειοψηφία τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν την καταψήφιση του νομοθετήματος για τους αποδήμους. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν και ψήφισαν υπέρ του «ναι» στελέχη όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Μάλιστα ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στο Open είπε για το θέμα ότι καλό θα ήταν να αναζητηθούν ευρύτερες συνθέσεις.

Η μάχη για την ηγεσία

Σε σχετική στασιμότητα βρίσκεται το θέμα της επιλογής των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Κατά τις πληροφορίες καταβάλλονται προσπάθειες από την Επιτροπή για τα αυτοδιοικητικά να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε αρχές της εβδομάδας να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και να τις επικυρώσει. 

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζουν επαφές και προχωρούν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις επικοινωνώντας τις θέσεις τους.

Χθες το μεσημέρι σε συζήτηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δημοσιογράφους ανέφερε ότι είναι θετικός ως προς την διεξαγωγή debate αλλά υπό προϋποθέσεις όπως είχε γράψει άλλωστε το ethnos.gr.

Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι επειδή οι διεκδικητές της ηγεσίας δεν είναι πολιτικοί αντίπαλοι θα επιδιώξει η αντιπαράθεση με τους συνυποψήφιους να γίνει πάνω σε θεματικές ενότητες ώστε να γίνουν κατανοητές οι απόψεις τους, οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις τους και να μην περιοριστεί σε ατάκες.

«Να γίνει μία συζήτηση που θα έχεις τον χρόνο χωρίς να υπάρχει το ανταγωνιστικό του debate» ανέφερε το βράδυ στο Kontra. Εμφανίστηκε αρνητικός στο να ανοίξει η διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και σε φίλους του κόμματος υποδεικνύοντας την διαδικασία που ακολουθήθηκε με βάση το τροποποιημένο καταστατικό για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τα μέλη.

Σε σχέση με το debate o Νίκος Παππάς επανέφερε χθες την πρότασή του προτείνοντας το πρώτο debate να γίνει μέχρι τις αρχές Αυγούστου. «Τελειώνουν οι μέρες, σε λίγο ο κόσμος θα είναι στις διακοπές του. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις μέρες μέχρι τις αρχές Αυγούστου-είδα ότι υπάρχει θετική πρόθεση και από τους συνυποψηφίους-να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση διότι αν αυτή η διαδικασία δεν γίνει ένα ανοιχτό πολιτικό γεγονός και καταλήξουμε να αφορά μια εσωτερική μας συζήτηση θα έχουμε αποτύχει» ανέφερε στο Open.

Στο μεταξύ την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου υποστήριξε με δημόσια δήλωσή του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Γιάννης Μυλόπουλος. 

ειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑΕυκλείδης Τσακαλώτοςψήφος αποδήμωνΝίκος Παππάς