Πολιτική|21.07.2023 12:37

Γεραπετρίτης στη Βουλή: Καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση από όσα απονέμει το Διεθνές Δίκαιο στη χώρα μας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις των βουλευτών Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας) και Ιωάννη Κόντη (Σπαρτιάτες). «Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε κατάσταση - πραγματική ή νομική - που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφορούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. «Εκείνο που ανέφερε είναι ότι σε μια συζήτηση που θα ανοίξει με την γείτονα - και η οποία προφανώς δεν αφορά την εθνική μας κυριαρχία - υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αποκλίσεις από την αρχική μας θέση. Οι αποκλίσεις δεν μπορούν να είναι επιζήμιες για την εθνική μας κυριαρχία ούτε να αφορούν την εθνική μας κυριαρχία», είπε.

Σίγουρα, πάντως, ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και προσέθεσε πως «η συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό αφορούσε τις συζητήσεις που θα γίνουν με την Τουρκία για την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές ότι η όποια απομείωση, υποχώρηση - η σχετικότητα των επιχειρημάτων - έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές θέσεις της συζήτησης. Όταν ξεκινούμε μια συζήτηση έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις. Από αυτές τις αρχικές θέσεις μπορεί να υπάρξει υποχώρηση η οποία δεν υπονομεύει τον στόχο της απόλυτης προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας».

Γιώργος Γεραπετρίτηςελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΤουρκία