Πολιτική|24.07.2023 14:43

Φάμελλος: Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα "εκκένωση-αποζημίωση" και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. «Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τραγικά γεγονότα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. 7 ημέρες η φωτιά στη Ρόδο, μεγάλες καταστροφές στην Αττική, πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα, Κάρυστο, Κέρκυρα, κλπ.  Έστω και καθυστερημένα οι καταστροφές συνδέονται με την κλιματική κρίση», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κλιματική κρίση δεν μπορεί πάντα να αποτελεί μια βολική δικαιολογία.

«Γιατί η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα μας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το λέγαμε», είπε. 

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πολιτεία αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στο σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, όπως επιτάσσει η επιστήμη, «είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών,  πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων οι ΜΚΟ ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στη Δαδί και η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στην πυρόσβεση ή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας». 

«Και δεν υπάρχει πλέον και η βολική δικαιολογία για εσάς της ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ! Ακόμα και ο δικός σας νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 παραμένει παγωμένος! Και τα χιλιάδες κενά πυροσβεστών παραμένουν στο πυροσβεστικό σώμα, που πλέον καλείται να εξυπηρετεί και το ΕΚΑΒ! Η χώρα δεν χάνει μόνο φυσικό πλούτο αλλά και τη φυσική της ασπίδα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019,  ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων,  εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που έχει μείνει από το 2019 στο συρτάρι». 

κλιματική κρίσηΡόδοςφωτιάΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραφωτιά τώραΣωκράτης Φάμελλος