Πολιτική|24.07.2023 16:19

Φωτιά τώρα – Μητσοτάκης: Έρχεται αυστηροποίηση ποινών για εμπρησμούς – Τι απάντησε στην αντιπολίτευση για τα εναέρια μέσα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, μετά τα πυρά που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εν εξελίξει φωτιές. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της για νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενώ παλαιότερα ήταν απλώς για γενική γραμματεία.

Αυστηροποίηση ποινών για εμπρησμούς

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης αναβαθμίζοντας ουσιαστικά αυτό που ήταν πριν, μία Γενική Γραμματεία. Σήμερα έχουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο», είπε και παράλληλα κάλεσε όποιον πολιτικό αρχηγό θέλει να έρθει  στο συντονιστικό κέντρο για να δει  πως γίνεται η διαχείριση σε πραγματικές συνθήκες.  «Είναι εύκολη η κριτική εξ αποστάσεως», σημείωσε χαρακτηριστικά και μάλιστα εξήρε τις δυνατότητες της πολιτείας να εκκενώσει αρκετούς χιλιάδες ανθρώπους στη Ρόδο. «Δεν θα μιλήσω για το 112, αλλά θα αναφέρω μία διάσταση. Οι Βρετανοί οι οποίοι βρέθηκαν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112 γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει 112. Τώρα πειραματίζονται γιατί μπορεί να μην έχουν φωτιές, έχουν όμως πλημμύρες», προσέθεσε.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς. Ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα εναέρια: «Η χώρα έχει νοικιάσει 10 Ericsson. Έχει τα 10 από τα 35 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: »Ακούμε συνέχεια πού είναι τα καινούργια καναντέρ. Σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής καναντέρ. Μόλις ξεκινήσει η παραγωγή για τα 515, η πρώτη χώρα  που θα πάρει θα είναι η δική μας».

Σε ότι αφορά τους καθαρισμούς των δασών υπογράμμισε ότι είναι μύθος πως μπορούν να καθαριστούν όλα τα δάση. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα προς τους δημάρχους: «Θα κάνουμε το ταμείο και οι δήμαρχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλα θα είναι δημόσια, για όσους δεν έκαναν τη δουλειά, ενώ πήραν τα λεφτά».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις είπε πως μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr θα τρέξουν γρήγορα. Επανέλαβε όμως ότι βασικός στόχος παραμένει η ανθρώπινη ζωή. «Είναι τραγικό να χάνει κάποιος το σπίτι του, έχετε δίκιο, είναι η πλήρης διάλυση. Ομως, λέμε πρώτα η ανθρώπινη ζωή, και για τα ζώα», είπε.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι από τις 100 φωτιές που ανάβουν οι 99 θα σβήσουν, αλλά η μία μπορεί να κάνει τη ζημιά και θύμισε τη έγινε στο Μάτι: Δεν πέταξε κανέναν εναέριο, τώρα σε όλα τα μέτωπα πετάνε εναέρια. «Ο κάθε δήμαρχος θέλει περισσότερα, αλλά πλέον δεν υπάρχει παρέμβαση», είπε και μάλιστα απάντησε στα «fake news», όπως τα χαρακτήρισε, για τις ανεμογεννήτριες. «Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ είναι ότι μπαίνουν οι φωτιές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Στη Δυτική Αττική η φωτιά σταμάτησε εκεί που είναι οι ανεμογεννήτριες. Ήταν εκεί οι ανεμογεννήτριες», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Τ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι «Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και να μου τα έθετε, η απάντηση είναι γνωστή».

φωτιάειδήσεις τώραφωτιά τώραΚυριάκος Μητσοτάκης