Πολιτική|25.07.2023 07:25

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζουν τις περιοδείες τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία – Πού θα βρεθούν Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος και Τζουμάκας

Βούλα Κεχαγιά

Αποσκευές, βαλίτσες και σακίδια παράλληλα με τις πολιτικές τους θέσεις  ετοιμάζουν οι διεκδικητές της προεδρίας στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παρά τις ακραίες θερμοκρασίες και το τρίτο κύμα του καύσωνα που θα κορυφωθεί την Τετάρτη.

Πρεμιέρα περιοδειών για την Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου κάνει “πρεμιέρα” των περιοδειών της αύριο από τη Θεσσαλονίκη απ’ όπου θα προβάλλει το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της καμπάνιας για τις εσωκομματικές εκλογές :“Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον”.

Χθες άλλωστε το επιτελείο της υποψήφιας για την αρχηγία επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο την συνεργασία της υποψήφιας για την αρχηγία (για την προώθηση της υποψηφιότητάς της) με τον πολιτικό επιστήμονα , καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικοινωνιολόγο Νίκο Μαραντζίδη αναπαράγοντας κείμενό του που τιτλοφορείται “11 σημεία για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ”. Στο σημείο τέσσερα του εν λόγω κειμένου ο καθηγητής Μαραντζίδης κάνει αναφορά σε λέξεις που χρησιμοποιεί η Έφη Αχτσιόγλου στο δημόσιο λόγο της για το νέο ΣΥΡΙΖΑ όπως “μεθοδικότητα”, “επαγγελματισμός” αλλά και στη φράση “συλλογική ευφυία”. Ο Ν. Μαραντζίδης αναφέρει ότι “η συλλογική κομματική ευφυία αποδείχτηκε μικρότερη από το άθροισμα της ατομικής ευφυίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενώ το κόμμα από καιρό έπαψε να λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος”.

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά την παρουσία της στη βορειοελλαδική πρωτεύουσα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο ΑνΦανΓκατέ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Την επόμενη ημέρα θα βρίσκεται στην Έδεσσα όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συζήτηση στο Murphys Law, ενώ αργότερα θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της τα Γιαννιτσά όπου και θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Την Παρασκευή η Έφη Αχτσιόγλου θα βρεθεί στην Ανατολική Μακεδονία και για την ακρίβεια στην πόλη της Καβάλας για συζήτηση με τους πολίτες στο Riviera Cafe. To Σάββατο πάλι, θα βρίσκεται στη Βέροια όπου θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση στον Πολυχώρο Πάρκου Ελιάς.

Συνεχίζει τις περιοδείες ο Παππάς

Ο Νίκος Παππάς πάλι ήδη έχει ξεκινήσει τις περιοδείες του από Κορινθία, Αργολίδα και Βοιωτία, ενώ την Πέμπτη και μετά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θα περιοδεύσει σε Λαμία, Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σύμφωνα με το επιτελείο του συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ψηφοφόρους προωθώντας την υποψηφιότητά του.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επαναφέρει συχνά στο δημόσιο λόγο του τη συζήτηση περί του τέλους της απλής αναλογικής ζητώντας και από τους συνυποψήφιους του να διασαφηνίσουν τη θέση τους. Χθες σε συνέντευξή του στο Mega είπε ότι πρέπει “να κλείσουμε κάθε συζήτηση για επαναφορά της απλής αναλογικής. Έχει τελειώσει. Με ενδιαφέρον θα περιμένω και τις θέσεις των συνυποψηφίων και συναγωνιστών σε σχέση με αυτό το μείζον ζήτημα. Η παράταξη πρέπει να είναι από την αριστερά μέχρι το κέντρο, να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για την απλή αναλογική και να ξεκινήσουμε από τώρα να διαμορφώνουμε τους όρους αναμέτρησης με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”.

Οι θέσεις Τσακαλώτου

Σε άλλη κατεύθυνση ως προς το θέμα της απλής αναλογικής κινείται ωστόσο ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του στο Open ανέφερε ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος στρατηγική. “Η σωστή στρατηγική θα ήταν όταν έγινε αντιληπτό ότι τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα για μετεκλογικές συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Αυτό όμως δεν αναιρεί τα οφέλη της απλής αναλογικής που και οδηγούν σε δικαιότερη αντιπροσώπευση αλλά και οδηγούν στη δημιουργία των ευρύτερων εκείνων συναινέσεων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων”.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των περιοδειών του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτό σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει εξορμήσεις στη Μεσσηνία, πέρασμα από το Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και περιοδεία στην Πρέβεζα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Στέφανος Τζουμάκας θα περάσει από την Εύβοια αλλά τον περισσότερο χρόνο θα τον διαθέσει σε συναντήσεις στην Αθήνα. 

ειδήσεις τώραΝίκος ΠαππάςΣτέφανος ΤζουμάκαςΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑ