Πολιτική|25.07.2023 11:53

Μητσοτάκης στο υπουργικό για τις φωτιές: Δύσκολες οι επόμενες ημέρες - Είμαστε σε επιφυλακή

Newsroom

«Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στις φωτιές.

«Όπως είπα και στη Βουλή μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό και καλύτερη προετοιμασία όμως ξέρουμε είναι ότι η μάχη είναι δύσκολη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα με υψηλότερες θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, ξηρασία».

«Στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ήταν επιτυχείς ειδικά στη Ρόδο όπου οργανώθηκε η απομάκρυνση των πολιτών με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής τους αλλά κυρίως τους εθελοντές που και στη Ρόδο έδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση.  Αύριο και Πέμπτη θα είναι δύσκολες ημέρες, ελπίζω μετά ότι οι συνθήκες θα βοηθήσουν περισσότερο. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν γι' αυτό είμαστε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχει μαγική άμυνα για την κλιματική αλλαγή, η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Οι δράσεις πρόληψης θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας για την επόμενη στιγμή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν αμελεί τα υπόλοιπα καθήκοντά της.

«Το πρώτο νομοσχέδιό μας αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα, αφορά τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες από τον τόπο διαμονής τους. Ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά και τις αυξήσεις στο δημόσιο, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσική καταστροφή, την επέκταση του market pass και για τους επόμενους μήνες και δύο παρεμβάσεις που αφορούν τους νέους μας, το youth pass και τον διπλασιασμό του προγράμματος “Σπίτι μου” για νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν κατοικία μέσα από ένα χαμηλότοκο δάνειο.

Ξεχωριστή μνεία δίνουμε στους ελέγχους από το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβάλαμε σημαντικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις. Να ξέρουν όλοι ότι θα είμαστε αμείλικτοι. Αντιμετωπίζουμε παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Να τονίσω ότι δίνουμε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων, τα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι σε δύσκολες συνθήκες, αποδείξαμε ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων δεν είναι ανεκτή». 

Ακόμη, επισήμανε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τομέας της Υγείας. «Η μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις θα πάει στην υγεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Υπουργικό Συμβούλιοφωτιά τώραφωτιάΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα