Πολιτική|17.03.2019 08:24

Σύστηµα «σκληρό man to man» από τον Τσίπρα μέχρι τις εκλογές

Βούλα Κεχαγιά

Σε ένα σκληρό man to man στο διάστηµα που θα ακολουθήσει τις ευρωεκλογές και έως τις κάλπες για τις εθνικές εκλογές θέλει να οδηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιµώντας ότι έχει πλεονέκτηµα στην προσωπική αντιπαράθεση. Ο πρωθυπουργός σύµφωνα µε τις ενδείξεις των τελευταίων ηµερών τείνει να «κλειδώσει» µέσα του την απόφαση να µη διενεργηθούν ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές, κάτι που προϋποθέτει ωστόσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου. Ως εκ τούτου οι µετρήσεις της κοινής γνώµης που θα έχει στα χέρια του περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου θα καθορίσουν και τις τελικές του αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόµατος Τσίπρα αλλά και των στελεχών του επιµένει πως µπορεί να αναδειχθεί νικητής στη µάχη για τις ευρωεκλογές, αµφισβητώντας σχεδόν απόλυτα -όπως φάνηκε και από την οµιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική οµάδα- τις δηµοσκοπήσεις που δίνουν διψήφια ποσοστά στη διαφορά µε την αξιωµατική αντιπολίτευση. Στο Μαξίµου πιστεύουν ότι η εικόνα για την κυβέρνηση στην κοινωνία θα ενισχυθεί πολύ το επόµενο διάστηµα όχι µόνο µε τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου αλλά και µε την εφαρµογή των ευνοϊκών για τους πολλούς διατάξεων που συνδέονται µε την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθµιση των χρεών σε έως και 120 δόσεις. Υπ’ αυτή την έννοια το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι µπορεί να καλύψει την απόσταση και να πετύχει, αν όχι µία νίκη, µία ελεγχόµενη και περιορισµένη ήττα τη νύχτα των ευρωεκλογών.

Η τακτική 

Μία τέτοια εκδοχή θα επιτρέψει στο Μαξίµου να ερµηνεύσει το αποτέλεσµα ως δική του επιτυχία δεδοµένου ότι η ηγεσία της Ν∆ έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές σε δηµοψήφισµα προσβλέποντας σε διψήφιες διαφορές. Μία οριακή διαφορά θα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ η καλύτερη επιβεβαίωση της αστοχίας ενός συστήµατος δηµοσκοπικών εταιρειών που δίνουν προβάδισµα στον Κ. Μητσοτάκη από την εποµένη της εκλογής του στην αρχηγία της Ν∆. Και ασφαλώς θα ακυρώσει ένα αρνητικό κλίµα που διαχέεται στην κοινωνία και τροφοδοτεί στο σύνολό της η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή είναι προεξοφληµένη η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Μία από τις δύο αυτές περιπτώσεις, δηλαδή επικράτηση έναντι της Ν∆ ή µικρή διαφορά µε την αξιωµατική αντιπολίτευση στις κάλπες, θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει το επόµενο βήµα στη στρατηγική του, δηλαδή να ρίξει όλο το βάρος του στη «µονοµαχία» µε τον επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Αυτό βεβαίως σηµαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει πάρει το ρίσκο να διενεργήσει µόνο ευρωεκλογές, γνωρίζοντας ότι µία µεγάλη διαφορά θα κάνει πο λύ πιο δύσκολο τον δρόµο προς την εθνική αναµέτρηση για την κυβέρνησή του. Εξ αυτού του λόγου, οι δηµοσκοπήσεις του επόµενου διαστήµατος θα είναι καθοριστικές για τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως οι εκλογές τον Οκτώβριο θα του δώσουν χρόνο ώστε να στρώσει καλύτερα η κατάσταση στην οικονοµία και συγχρόνως να ακυρώσει τις αµφιβολίες µερίδας πολιτών για τη Συµφωνία των Πρεσπών παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσµατα από την εφαρµογή της κυρίως σε οικονοµικό επίπεδο. Επιπλέον, µία καλή τουριστική χρονιά θα ανανεώσει τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και θα βοηθήσει και τη συνολική εικόνα της οικονοµίας της χώρας. Κατά την κυβέρνηση, το βράδυ των ευρωεκλογών θα αποτυπωθεί η προσπάθεια επέλασης των ακροδεξιών δυνάµεων στην Ευρώπη. Αυτό θα προκαλέσει διεργασίες στο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα και αναπόφευκτα θα θέσει τους πολίτες ενώπιον διληµµάτων για το πώς θα πρέπει ο καθένας να αντισταθεί στη διπλή «απειλή» των ακραίων και των νεοφιλελεύθερων δυνάµεων. Για το Μαξίµου η απάντηση θα βρίσκεται στην «Προοδευτική Συµµαχία», που έχει ήδη συγκροτηθεί για να κάνει πρεµιέρα στις ευρωεκλογές.

Η κοινοβουλευτική ομάδα

Εως τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ελέγξει και ένα πρόβληµα που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του οµάδας. Και δεν είναι άλλο από την αγωνία της επανεκλογής των σηµερινών βουλευτών. Οι «αψιµαχίες» που καταγράφηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου µεταξύ των βουλευτών αποτυπώνουν αυτό το κλίµα σε πολλές περιπτώσεις και του ανταγωνισµού µεταξύ των βουλευτών.

Εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός επέµεινε στις αντοχές της κοινοβουλευτικής οµάδας επιχειρώντας να τονώσει το ηθικό των βουλευτών εκπέµποντας µηνύµατα νίκης και επικράτησης του κόµµατός τους. Εκ των πραγµάτων λοιπόν στον δρόµο προς τις εθνικές εκλογές τα ψηφοδέλτια θα «κλείσουν» µε τρόπο κατά τον οποίο θα διατηρούνται ευαίσθητες ισορροπίες. ∆ηλαδή να µη δηµιουργείται ανασφάλεια στους σηµερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις νέες προσχωρήσεις προσώπων, συµµάχων ή κινήσεων που θα εκπροσωπηθούν µε δικά τους στελέχη στα ψηφοδέλτια.

εκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκης