Πολιτική|17.03.2019 12:53

Χρήστος Σπίρτζης στο Έθνος: Η πόρτα για συνεργασίες είναι ανοιχτή

Βούλα Κεχαγιά

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επικρατούν λογικές «ιδεολογικής καθαρότητας», είµαστε ανοιχτοί στον διάλογο µε όλες τις προοδευτικές δυνάµεις, εξηγεί ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Κύριε υπουργέ, τα πρώτα ονόµατα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν. Από αυτή την πρώτη γεύση βλέπετε ότι συγκροτείται ένα ψηφοδέλτιο νίκης στις 26 Μαΐου;

Είµαι βέβαιος ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο νίκης και αυτό θα αποδειχθεί στις κάλπες. Τα πρώτα 16 ονόµατα σηµατοδοτούν την προσπάθεια του προοδευτικού κόσµου της Ελλάδας για ευρύτερη συνεργασία όσων στέκονται απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισµό. Οσων στάθηκαν απέναντι ή διαπίστωσαν τις καταστροφικές πολιτικές της ύφεσης, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, της συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού παραγωγικού δυναµικού και του κοινωνικού κράτους, της συρρίκνωσης των εισοδηµάτων των πολλών προς όφελος των λίγων, της συρρίκνωσης της δύναµης των λαών προς όφελος ενός αντιπαραγωγικού χρηµατοοικονοµικού συστήµατος.

Όσων θέλουν µια άλλη πορεία της χώρας µας µέσα από µια ενωµένη Ευρώπη που η πολιτική και η δηµοκρατία ανακτούν τη χαµένη δύναµή τους, µια Ευρώπη δηµοκρατική, αλληλέγγυα, κοινωνικά δίκαιη, που σέβεται τον κάθε πολίτη, τη διαφορετικότητα, τις κοινωνικές δοµές, τους κοινωνικούς θεσµούς, το κράτος δικαίου. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αποτυπώνεται η κοινή προσπάθεια των διαφορετικών αποχρώσεων του προοδευτικού χώρου, για σύνθεση και συνεργασία απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς, που ιστορικά έχει αποδείξει το καταστροφικό της πρόσωπο. Στην τρέχουσα συγκυρία, που η ακροδεξιά συνεργάζεται, για να µην πούµε ταυτίζεται, µε τις δυνάµεις του νεοφιλελευθερισµού, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικός κόσµος της Ελλάδας έχουµε µεγαλύτερη ευθύνη να συνεργαστούµε, να αφήσουµε τις πληγές του παρελθόντος και να νικήσουµε. Εχουµε ιστορικό χρέος και βαριά ιστορία για να µην ανταποκριθούµε στην ευθύνη. Και αυτή η προσπάθεια θα επιβραβευτεί από τους δηµοκρατικούς πολίτες της χώρας µας.

Θεωρείτε ότι το προοδευτικό µέτωπο µπορεί να αποτυπωθεί ακόµη περισσότερο στην πορεία προς τις κάλπες;

Θα προτιµούσα να χρησιµοποιήσω τον όρο προοδευτική συνεργασία ή συµµαχία. Φυσικά. Ο διάλογος µόλις ξεκίνησε. Τους επόµενους µήνες οι συζητήσεις θα ενταθούν και οι πρωτοβουλίες µας θα λάβουν πιο συγκεκριµένο χαρακτήρα. Μετά τις θετικές αντιδράσεις και την ανταπόκριση συλλογικοτήτων, φορέων, πολιτών και σηµαντικών προσωπικοτήτων στο πρώτο κάλεσµα του πρωθυπουργού, στόχος µας είναι να µπούµε σε µια γόνιµη συζήτηση συνεργασίας µε περισσότερες δυνάµεις και πολιτικούς χώρους, ώστε το εγχείρηµα να πάρει πιο συγκεκριµένη µορφή και να αντέξει σε βάθος χρόνου.

Πώς νιώθετε όταν το Κίνηµα Αλλαγής εξαπολύει σκληρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ µε αφορµή πλέον και την κεντροαριστερή διεύρυνση;

Λύπη και κάποιες στιγµές θυµό. Το Κίνηµα Αλλαγής χρησιµοποιεί την ιστορική αφετηρία του ΠΑΣΟΚ ως πρόσχηµα, για να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και να προωθεί τη συνεργασία µε τη Ν∆. Μέχρι σήµερα η ταύτιση του ΚΙΝΑΛ µε τη Ν∆ ενάντια σε κορυφαίες δηµοκρατικές και προοδευτικές µεταρρυθµίσεις είναι φανερή διά γυµνού οφθαλµού. Τι να θυµηθούµε: την καταψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών, την καταψήφιση της απλής αναλογικής, τη µη παρουσία του πρόσφατα σε εκδηλώσεις µε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό και ∆ηµοκρατικό Κόµµα ή την ταύτιση στα δελτία Τύπου, στις ανακοινώσεις ακόµη και στις διατυπώσεις µε τη Ν∆; Το πρόβληµα δεν είναι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνεχιζόµενη πορεία του ΚΙΝΑΛ προς τον νεοφιλελευθερισµό.

Επειδή, κ. Σπίρτζη, διατηρείτε επαφές µε πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, βλέπετε κι άλλες προσχωρήσεις στη συµµαχία µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω πως δεν πρόκειται για προσχωρήσεις. ∆εν εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι ανταποκρίνονται στο ειλικρινές κάλεσµα του πρωθυπουργού και επιθυµούν συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων πάνω σε συγκεκριµένες πολιτικές που έχουν να κάνουν µε την επούλωση των πληγών έπειτα από 8 χρόνια µνηµονίων. Αυτό σηµαίνει έµφαση στο κοινωνικό κράτος, στήριξη των αδύναµων στρωµάτων, ενίσχυση της µεσαίας τάξης, ανάπτυξη µε δίκαιο τρόπο και παραγωγική ανασυγκρότηση για τη χώρα. Όσοι αναγνωρίζουν αυτές τις ανάγκες ως προτεραιότητα, είναι ευπρόσδεκτοι και δεν αποκλείουµε από τον διάλογο κανέναν. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επικρατούν λογικές «ιδεολογικής καθαρότητας», είµαστε ένα ανοιχτό, δηµοκρατικό κόµµα, που επιδιώκει τον διάλογο µε όλες τις δηµοκρατικές δυνάµεις.

Μετά τις εκλογές εκτιµάτε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αντισύριζα ρητορική ή πιστεύετε ότι µπορεί να ξεκινήσει διάλογο µε το κόµµα σας;

Εµείς πιστεύουµε πως τόσο µε το ΚΙΝΑΛ όσο και µε όποια κόµµατα, συλλογικότητες ή πρόσωπα αυτοπροσδιορίζονται στον δηµοκρατικό προοδευτικό χώρο µπορούµε να συζητήσουµε. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Είναι επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αν θα συνεχίσει τη συνεργασία µε τη Ν∆ ή όχι.

Οι δηµοσκοπήσεις των περισσότερων εταιρειών επιµένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο πίσω από τη Ν∆ σε ποσοστά. Σας κάµπτει αυτή η κατάσταση όπως παρουσιάζεται;

Οι δηµοσκοπήσεις, όπως τις έχουµε δει το τελευταίο διάστηµα, αποκλίνουν σηµαντικά µεταξύ τους. ∆υστυχώς, κάποιοι δεν χρησιµοποιούν τις δηµοσκοπήσεις ως εργαλείο µέτρησης της κοινής γνώµης, αλλά ως εργαλείο επηρεασµού της. Ετσι έχουµε ζήσει την πλήρη αστοχία σε µια σειρά από εκλογικές αναµετρήσεις. Αν κρίνω από τις εξαγγελίες και τις πολιτικές που διακηρύσσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν βλέπω καµία πλατιά κοινωνική ή επαγγελµατική οµάδα να επιθυµεί την εφαρµογή αυτών των πολιτικών. Η σκέψη και µόνο δηµιουργεί εφιαλτικές ανησυχίες στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι επίπλαστες δηµοσκοπήσεις αποτυπώνουν τον ευσεβή πόθο του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός, για να εφαρµόσει πολιτικές ∆ΝΤ.

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, εκτός εάν;

Στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και να είναι νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό κόσµο. ∆εν υπάρχει εάν.

Χρήστος Σπίρτζηςσυνέντευξη