Πολιτική|18.03.2019 07:49

Ανεβαίνουν οι τόνοι στον δρόµο για τις κάλπες

Βούλα Κεχαγιά

Αρωµα ευρωεκλογών µε λίγη εσάνς από Λατούς, λίγο Μοράλες και σταθερά έντονα υψηλούς τόνους απέναντι στην αξιωµατική αντιπολίτευση εκπέµπει το Μέγαρο Μαξίµου. Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά άλλωστε απόψε µε νέους για το µέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στο θέατρο «Κιβωτός», σε µια εκδήλωση του ευρωβουλευτή Κούλογλου.

Το Μέγαρο Μαξίµου δείχνει πως έχει µπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο αντιµετωπίζοντας τις ευρωεκλογές ως µια ιδιαίτερα σηµαντική πολιτική µάχη. Από την έκβαση των ευρωεκλογών εξάλλου και µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσβλέπει στην άντληση µηνυµάτων για τις εθνικές εκλογές που προσώρας φαίνεται ότι θα διεξαχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το Σάββατο µε τους νέους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίµου για να τους ευχαριστήσει για τη συµµετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά συγχρόνως για να τους ενθαρρύνει να µιλήσουν πολιτικά για τους κινδύνους επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σε συνθήκες απειλής από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το µήνυµα του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιµοι για τη µάχη απέναντι στη λιτότητα, στον νεοφιλελευθερισµό και στην ακροδεξιά, για µια προοδευτική Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργασίας, για µια Ευρώπη των πολλών. Ανάλογες συναντήσεις θα έχει µε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και όταν συµπληρωθεί η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η µάχη των ευρωεκλογών είναι ίσως η πιο καθοριστική και κρίσιµη από την ίδρυση της Ευρώπης, γι’ αυτό και όλες οι προοδευτικές δυνάµεις θα πρέπει να εµφανιστούν σε ένα ενιαίο προοδευτικό µέτωπο που θα αναλάβει να αναχαιτίσει τις ακροδεξιές φωνές και τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας. Το επανέλαβε προχθές στην οµιλία του στο Συνέδριο της Οµάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επιµένοντας στις πολιτικές της αλληλεγγύης και της εµβάθυνσης της δηµοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ίδιο συνέδριο, ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι η ηγεµονία του νεοφιλελευθερισµού τα προηγούµενα χρόνια γέννησε τις νέες ανισότητες.

Απάντηση σε Κυριάκο

Το Μαξίµου και ο πρωθυπουργός απέκρουσαν τα τελευταία 24ωρα τις αιτιάσεις του προέδρου της Ν∆, Κυριάκου Μητσοτάκη, που λοιδόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για την αναφορά του στην ολιγαρκή αφθονία κατά την οµιλία του στην εκδήλωση για τον Εβο Μοράλες διερωτώµενος τι ακριβώς µπορεί αυτό να σηµαίνει.

Αρχικά στο Twitter ο πρωθυπουργός σχολίασε δηκτικά πως «επειδή ο κ. Μητσοτάκης ίσως έχει ακούσει µόνο για τον Χάγιεκ και τον Φρίντµαν, του συστήνω να ρίξει µια µατιά στο έργο το Γάλλου φιλόσοφου και οικονοµολόγου Σερζ Λατούς “Λιτή αφθονία”, ώστε να κατανοήσει τι είναι η έννοια της ολιγαρκούς αφθονίας». Για να προσθέσει πως «αν και ο τρόπος ζωής του ίσως δεν θα τον βοηθήσει να το κατανοήσει, δεν θα του κάνει κακό να εµπλουτίσει λίγο τις γνώσεις του». Το Μαξίµου επανήλθε στο έργο του Λατούς µε αφορµή την παραγωγή της είδησης από τη Ν∆ πως το κυβερνητικό κτίριο της Βολιβίας είναι και το σπίτι του Εβο Μοράλες.

Η κυβέρνηση σχολίασε καυστικά πως η Πειραιώς παράγει πιο πολλά fake news απ’ όσα µπορεί να καταναλώσει, για να καλύψει την «γκάφα» του αρχηγού της. «Ελπίζουµε να µην προσπαθήσει να καλύψει και τη νέα γκάφα η Ν∆, γιατί έτσι που το πάει θα αποδώσει στον πρωθυπουργό µέχρι και το σπίτι του Βολταίρου. Και ποιος ακούει τον κ. Μητσοτάκη µετά…».

Σηµειωτέον πως το Σάββατο η πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα» συγκάλεσε σύσκεψη για τον προγραµµατισµό των επόµενων κινήσεών της. Επισηµάνθηκε ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν πεδίο συνάντησης των κοµµάτων, των συλλογικοτήτων και των ανένταχτων πολιτών που θεωρούν ότι ο προοδευτικός χώρος θα πρέπει να απαντήσει στην έκρηξη του ακροδεξιού λαϊκισµού, του εθνικισµού και της ξενοφοβίας. Τους στόχους της πρωτοβουλίας παρουσίασε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του LSE Νίκος Μουζέλης, ενώ ο δηµοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου αναφέρθηκε στις συναντήσεις µε κλιµάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπους πολιτικών κινήσεων εν όψει και της εκδήλωσης στις 27 Μαρτίου για τις ευρωεκλογές και την προοδευτική συµµαχία.

ΕυρωεκλογέςεκλογέςΑλέξης Τσίπρας