Πολιτική|18.03.2019 08:06

ΓΣΕΕ: Μετέωρη µετά το ναυάγιο στο συνέδριο

Γιάννης Φώσκολος

Σε τεντωµένο σκοινί βαδίζει η ΓΣΕΕ µετά το απόλυτο ναυάγιο στο 37ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο στην Καλαµάτα, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να πραγµατοποιηθεί. Για πρώτη φορά στην 100χρονη ιστορία του τριτοβάθµιου συνδικάτου, το συνέδριο που θα κατέληγε στην εκλογή της νέας διοίκησης δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω συγκρούσεων ανάµεσα στο ΠΑΜΕ και στις δυνάµεις της πλειοψηφίας.

Οι εντάσεις, τα µικροεπεισόδια, οι προπηλακισµοί και οι βαρύτατες κατηγορίες ένθεν κακείθεν στιγµάτισαν το τριήµερο, ενώ εκλογές δεν έγιναν µε αποτέλεσµα η 45µελής διοίκηση της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης να κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα. Μέσα στο πρωτόγνωρο αυτό περιβάλλον και προκειµένου να αποφευχθεί το ορατό ενδεχόµενο διορισµού διοίκησης στη ΓΣΕΕ από τα δικαστήρια, οι δυνάµεις της πλειοψηφίας προωθούν, µε κείµενο που συνυπέγραψαν, τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας, σε νέα ηµεροµηνία και τοποθεσία µε τους ίδιους συνέδρους.

Στο πλαίσιο αυτό κι εντός των ηµερών που αποµένουν µέχρι την επίσηµη λήξη της θητείας της σηµερινής διοίκησης, αναµένεται να συνεδριάσει το κορυφαίο όργανο της Συνοµοσπονδίας, ώστε να αποφασιστεί η διεξαγωγή νέων αρχαιρεσιών. Ακολούθως πρέπει να πραγµατοποιηθούν εντός δυο µηνών οι εκλογές, ώστε να προκύψει εκλεγµένη νέα διοίκηση. ∆ιαφορετικά θα πρέπει το δικαστήριο µετά την υποβολή αιτήσεων από οµοσπονδίες ή εργατικά κέντρα να διορίσει διοίκηση στη ΓΣΕΕ που θα αναλάβει να διεξαγάγει νέες εκλογές. ∆ιορισµένη διοίκηση από τα δικαστήρια είχε προκύψει ξανά το 1985, λόγω όµως διάσπασης της τότε ΠΑΣΚΕ.

Ηλεκτρισµένη ατµόσφαιρα

Το κλίµα ανάµεσα στο ΠΑΜΕ και στις δυνάµεις της πλειοψηφίας είχε ηλεκτριστεί από νωρίς, πολύ πριν οι περίπου 400 σύνεδροι αποβιβαστούν στη µεσσηνιακή πρωτεύουσα. Οι συγκρούσεις έφεραν στον αφρό φαινόµενα παθογένειας που στιγµατίζουν εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνηµα. Ενδεικτικό ήταν πως η Οµοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν είχε καταφέρει να εκλέξει συνέδρους, λόγω των συγκρούσεων, παρά τις τρεις απόπειρες.

«Ζούµε την προσπάθεια για το τέλος των συνδικάτων µέσα από τους τραµπουκισµούς των οµάδων κρούσεως του ΠΑΜΕ, που επιλέγει τη διάλυση επειδή δεν µπορεί να υπογράψει συλλογικές συµβάσεις και να υποστεί τη σύγκριση µε την πραγµατικότητα» δηλώνει ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Θάνος Βασιλόπουλος. Ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων και κάνει λόγο για εργατοπατερισµό και για εργοδοτικό συνδικαλισµό. Στην Καλαµάτα ζητούσε την αποµάκρυνση 53 συνέδρων τους οποίους αποκαλούσε «νόθους», ενώ εξέφραζε σοβαρές ενστάσεις για τις διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της απερχόµενης διοίκησης, Γιάννης Παναγόπουλος, σε βιντεοσκοπηµένο µήνυµά του το βράδυ του Σαββάτου έκανε λόγο για «πρωτοφανείς βιαιότητες και τραµπουκισµούς,που δεν επιτρέπουν στους συνέδρους να ασκήσουν τα νόµιµα και δηµοκρατικά δικαιώµατά τους». Ο ίδιος κατηγόρησε το ΠΑΜΕ πως θέλει να διαλύσει τα συνδικάτα και να οδηγήσει σε διορισµούς τις ηγεσίες τους.

«Αν θεωρούν ότι θα στρογγυλοκαθίσουν στα γραφεία τους στην Πατησίων σαν να µη συµβαίνει τίποτα, είναι βαθιά γελασµένοι» ανταπαντούσε λίγο αργότερα ο Γιάννης Τασιούλας, µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Εισβολή και εξώδικα

Το τριήµερο ξεκίνησε µε την εισβολή του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ και κύλησε µε ανταλλαγή εξωδίκων, σκληρών ανακοινώσεων, «πολιορκία» του συνεδριακού κέντρου από δυνάµεις του ΠΑΜΕ που είχαν έρθει από διάφορες περιοχές και µαραθώνιες διαπραγµατεύσεις που δεν κατέληξαν πουθενά.

Το απόγευµα του Σαββάτου πάνω από 70 εργατικά κέντρα και οµοσπονδίες σε ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ για αντιδηµοκρατικές και βίαιες συµπεριφορές, σηµειώνοντας πως «κάθε προσπάθεια δηµοκρατικής συνεννόησης πέφτει στο κενό εξαιτίας των παραλογισµών και των κοµµατικών σκοπιµοτήτων». Κι ενώ όλες οι πλευρές διακήρυτταν πως πρέπει να προχωρήσει το συνέδριο, συµβιβασµός δεν επήλθε στην πράξη ποτέ.

ΓΣΕΕ