Πολιτική|18.03.2019 09:12

Δήμος Αθηναίων: Συµπόρευση των έξι υποψήφιων δηµάρχων κατά του ρατσισµού

Άρης Χατζηγεωργίου

Χωρίς να λείψουν κάποιες σύντοµες καταιγίδες και αιχµηρές αναφορές που σχετίζονται κυρίως µε την κεντρική πολιτική σκηνή, οι Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτρος Κωνσταντίνου, Κώστας Μπακογιάννης, Νίκος Σοφιανός και Γιάννης Τσιρώνης απάντησαν σε διαδοχικές ερωτήσεις, υλοποιώντας ένα ντιµπέιτ στο πλαίσιο της έκθεσης «Βάλτους Χ - Ο µαύρος χάρτης της Αθήνας».

Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει υλικό από εκατοντάδες περιστατικά βίας και ρατσιστικές επιθέσεις που συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας στο διάστηµα 2010-2013. «Γροθιά στο στοµάχι» χαρακτήρισε την έκθεση ο Κώστας Μπακογιάννης, που έκανε ξεκάθαρες αναφορές στο «νεοναζιστικό µόρφωµα της Χρυσής Αυγής».

Τόνισε, όµως, ότι πρέπει να καταδικάζεται η βία χωρίς αστερίσκους και υποσηµειώσεις, και πως δεν πρέπει η πολιτική να υποκύπτει στη ρητορική του «εµείς ή αυτοί» ή του «εµείς ή κανείς».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε την ασφάλεια δικαίωµα για όλους ανεξαρτήτως γλώσσας, χρώµατος, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισµού, και ζήτησε από τον δήµαρχο, υπερβαίνοντας τις τυπικές αρµοδιότητες, να µπαίνει µπροστά και να υπερασπίζεται τα προσφυγόπουλα που θέλουν να πάνε στο σχολείο, ενώ άφησε αιχµές για τη Νέα ∆ηµοκρατία που του επιτέθηκε όταν µίλησε για το δικαίωµα των µεταναστών στην ψήφο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανταπέδωσε λέγοντας ότι τέτοιες αναφορές εκτός από άδικες ρίχνουν νερό στον µύλο της Χρυσής Αυγής και ζήτησε από τον Νάσο Ηλιόπουλο να ζητήσει συγνώµη από τον προερχόµενο από το ΚΚΕ δήµαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη και από τον ίδιο. Υποστήριξε δηλαδή ότι ο κ. Ηλιόπουλος τους ταύτισε µε τη Χρυσή Αυγή επειδή στην Πάτρα εµποδίστηκε µια ροκ συναυλία και ο κ. Μπακογιάννης κατηγορήθηκε ότι περπάτησε στον Αγιο Παντελεήµονα µε συνοδοιπόρο της ΧΑ.

Ο υποψήφιος δήµαρχος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, είχε ήδη ασκήσει κριτική σε όλους τους υποψηφίους, τα κόµµατα των οποίων κυβέρνησαν, αλλά δεν έχουν δώσει δικαίωµα ψήφου στους µετανάστες, και δήλωσε έτοιµος να συνεργαστεί, αλλά όχι για να δηµιουργούνται γκέτο όπως αυτά των νησιών. Χαρακτήρισε, επίσης, απαράδεκτες τις κατηγορίες προς τον Πελετίδη «από στελέχη κυβέρνησης που φωτογραφίζονταν µε τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο».

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε έτοιµος να συνεργαστεί απέναντι στη ρατσιστική βία χωρίς όρους και εξαιρέσεις, και θύµισε πως η σύζυγός του είναι από τη Συρία, µεγάλωσε δύο παιδιά και «τρέχει» επιχείρηση που απασχολεί 100 Ελληνες. Η συγκεκριµένη στιγµή ήταν από τις λίγες που ακούστηκε φωνή αποδοκιµασίας από το πολυπληθές ακροατήριο.

«Είναι ανιστόρητος»

Ο πρωτοεµφανιζόµενος σε ντιµπέιτ Γιάννης Τσιρώνης, υποψήφιος από την πλευρά των Οικολόγων, τόνισε πως ο ελληνικός πολιτισµός δεν κινδυνεύει από τους µετανάστες και όποιος το λέει αυτό είναι ανιστόρητος.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακολούθησε την πιο σκληρή γραµµή και προκάλεσε αποδοκιµασίες όταν είπε πως δηµοκρατία και ισότητα θα επιτευχθούν µε δήµαρχο Αθηναίων µαύρη, λεσβία και µουσουλµάνα µε µαντίλα. Ζήτησε επίσης να αναλάβει ο δήµος τις δουλειές που κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες-ΜΚΟ

δήμος ΑθηναίωνΔημοτικές εκλογέςΚώστας ΜπακογιάννηςΝάσος Ηλιόπουλος