Πολιτική|07.08.2023 10:15

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ και στη μέση... η Άγκυρα - Tα μηνύματα πίσω από τα ταξίδια Μητσοτάκη και Δένδια

Newsroom

Σε διπλωματικές κινήσεις προχωρά η ελληνική κυβέρνηση με στοχευμένες επισκέψεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, σημαντικούς εταίρους στα σχέδια της Αθήνας. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Σοφία Φασουλάκη και την τηλεόραση του OPEN, η Αθήνα επιδιώκει να ενδυναμώνει τις σχέσεις συνεχώς με το Ισραήλ και Αίγυπτο, τις οποίες όμως θέλει να αισθάνεται κοντά της και η Τουρκία, γεγονός που προβληματίζει τη χώρα μας.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα, μέσω της συνάντησης με τον Σίσι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αλ Σίσι επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς Αθήνας και Καΐρου με τους δύο άντρες να λένε ότι επιδιώκουν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα δει τον ισραηλινό ομόλογο του.

Μήνυμα Γεραπετρίτη προς Τουρκία να αναπτύξουν σχέση καλής γειτονίας

Το μήνυμα πως η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν σχέση καλής γειτονίας έστειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και εξέφρασε την αισιοδοξία για τη βελτίωση των σχέσεων αλλά με προϋποθέσεις: η πρώτη η ηρεμία και η δεύτερη να μην περάσουν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.

Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερθείς στην ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφάσισαν να κάνουν κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουν μια καλή θετική ατζέντα.

Ενδεικτικά, ανέδειξε ως πεδίο συνεργασίας τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να καλλιεργήσουν την καλή τους σχέση, με καλή πίστη. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές. "Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας" κατέστησε απολύτως σαφές.

Νίκος Δένδιαςεκλογές 2023ΙσραήλΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΑίγυπτοςειδήσεις τώρα