Πολιτική|12.08.2023 09:55

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για τη δράση των χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Σε εξέλιξη είναι ένας ευρύτερος σχεδιασμός για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα για τα όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Χθες ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της UEFA, Aleksander Ceferin και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 16 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά τη συνάντησή μάλιστα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπήρξαν σοβαρά λάθη στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής και πως έγιναν πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου αναγνώρισε πως υπήρξαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν και μάλιστα στον τομέα της πρόληψης μίλησε για μία τραγική αποτυχία τελείως ξένη με τις επιδόσεις της ΕΛΑΣ.

«Προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και στην αποτροπή» ανέφερε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος.

Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνιζαν πως συνεχίζεται η διενέργεια της εσωτερικής έρευνας που διατάχθηκε για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, όσον αφορά στα τραγικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, και την απόδοση των δεουσών ευθυνών, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή. «Η διαλεύκανση της υπόθεσης, σε κάθε της έκφανση, είναι απόλυτη προτεραιότητα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο πεδίο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας αυτό που τονίζεται είναι πως το βάρος δίνεται τόσο στην προληπτική όσο και την κατασταλτική πτυχή του προβλήματος. Και πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως με δεδομένη την πληροφόρηση για οξυμένο κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων σε διάφορα σημεία της Αττικής - και ενόψει των αγώνων ελληνικών ομάδων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διοργανώσεων- εκπονήθηκε πολυήμερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, στην οποία μετείχαν πάνω από 2.100 αστυνομικοί.

Τι θα γίνει με τις ποινές

Παράλληλα με την συζήτηση που έχει ανοίξει για τα μέτρα πρόληψης υπάρχει και το θέμα των ποινών. Το πλαίσιο έχει ήδη αυστηροποιηθεί αλλά ένα θέμα που μπορεί να εξεταστεί είναι να υπάρχει έκτιση των ποινών χωρίς αναστολές ακόμα και όταν αυτές είναι «ελαφριές». Δε αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας είπε ότι πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για τα ζητήματα του χρόνου εκτάσεως των ποινών και όχι για τις ίδιες τις ποινές που είναι ήδη αυστηρές. «Η αυστηροποίηση όμως πρέπει να είναι συνολική παρέμβαση και όχι μόνο για ανθρωποκτονίες» είπε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί πως είναι πιθανόν στο θέμα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας να αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στην ομιλία που θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο. Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε θέματα καθημερινότητας και ασφαλείας των πολιτών και στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Νέα Φιλαδέλφειαβίαποινέςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης