Πολιτική|12.08.2023 17:55

Ανακαλείται η άδεια χρήσης του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με απόφαση Μενδώνη: Πυρά της αντιπολίτευσης - «Εκδικητική ενέργεια»

Newsroom

Τα «πυρά» του κατά της Λίνας Μενδώνη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση της υπουργού πολιτισμού να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από το 1982. Σημειώνεται ότι, το κτίριο της οδού Ερμού, ιδιοκτησίας του υπουργείου πολιτισμού, είχε παραχωρήσει στο συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιολόγων η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

«Ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής»

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι, η απόφαση Μενδώνη, σημαίνει «έξωση» για τον ΣΕΑ και πάρθηκε εκδικητικά από τη Λίνα Μενδώνη, επειδή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαίων είχε φιλοξενήσει στα γραφεία του εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες που έγινε προ καιρού στην Πύλο. «Η κυρία Μενδώνη δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο στον πολιτισμό, χθες βράδυ με Υπουργική Απόφαση, ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός πολιτισμού, «δεν μπόρεσε να ‘’συγχωρέσει’’ στον ΣΕΑ το γεγονός ότι φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο, που συγκλόνισε τον πλανήτη και η διερεύνηση των ευθυνών του έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι, η απόφαση Μενδώνη, είναι «ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής στην διαφορετική άποψη και σε κάθε φωνή κριτική και είναι προφανές ότι με τέτοιες εκδικητικές ενέργειες η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να επιβάλει γενικό σιωπητήριο». «Στεκόμαστε δίπλα στον ΣΕΑ, δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί», κατέληγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου πολιτισμού, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 11/08. Η απόφαση προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων».

«Μενδώνη, όπως Ερντογάν»

Την απόφαση έκανε γνωστή η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, μέσω ανάρτησής της στο Facebook, με τίτλο «Μενδώνη, όπως Ερντογάν». «Προφανώς και ο Σύλλογος δεν θα λογοκριθεί, ούτε θα αφήσει το κτίριο να δοθεί για εμπορευματικές χρήσεις», σημείωσε η κ. Κουτσούμπα. 

 

Η ενόχληση Μενδώνη για την εκδήλωση 

Είχε προηγηθεί η εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στις 18 Ιουλίου, με θέμα το ναυάγιο της Πύλου και τίτλο «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου». Και τότε, η υπουργός δεν είχε κρύψει την ενόχλησή της αποστέλλοντας επιστολή, στα μέλη του Συλλόγου, στην οποία επισήμαινε ότι, το ακίνητο στο οποίο φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραχωρηθεί προς τον ΣΕΑ αποκλειστικά για τη στέγαση των γραφείων του, καθώς και πως δεν είχε δοθεί σχετική άδεια. Μάλιστα, καλούσε τον Σύλλογο να δώσει εξηγήσεις εντός ορισμένης προθεσμίας. Την επιστολή είχε δημοσιεύσει ο ΣΕΑ στις 4 Αυγούστου, δίνοντας την απάντησή του στην υπουργό.

 

Λίνα ΜενδώνηναυάγιοέξωσηΠύλοςαρχαιολόγοιυπουργείο Πολιτισμού και ΑθλητισμούΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα