Πολιτική|17.08.2023 22:15

Οπαδική βία: Επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί – Προς ενεργοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Ναρκωτικών – Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Newsroom

Εγκληματικές οργανώσεις και μάστιγα του ποδοσφαίρου χαρακτήρισε τις ομάδες χούλιγκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΠΑΕ στη συνάντηση που είχαν αργότερα να συνδράμουν και οι ίδιες στη μάχη κατά της βίας, εγκαθιστώντας κάμερες σε όλα τα γήπεδα, και προστατεύοντας τις περιουσίες τους.Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μήνυμα ελήφθη από εκείνους που πρέπει να ληφθεί και από την UEFA και από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα. Και αν όλα τα παραπάνω δεν φέρουν αποτελέσματα, υπάρχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης διαμήνυσαν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN.

Ενεργοποιούνται και άλλων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ

Ειδικότερα σύμφωνα τη Σοφία Φασουλάκη η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου για την εμπλοκή της ΕΛΑΣ ότι η αστυνομία ότι θα ελέγχει τα γήπεδα και τις εισόδου μόνο εκεί που εκείνη κρίνει απαραίτητο και μόνο εκεί που θα υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας. 

Στόχος της αστυνομίας είναι να εμπλακεί πιο ενεργά η υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη συλλογή πληροφοριών καθώς στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρξαν μηνύματα μίσους που ανταλλάχτηκαν μέσω ψεύτικων λογαριασμών και έτσι η αστυνομία θα ερευνά μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των μηνυμάτων για ενδεχόμενο κλεισίματος τέτοιων «ραντεβού θανάτου». Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί και η δίωξη Ναρκωτικών καθώς πολλοί από αυτούς τους θερμοκέφαλους είναι χρήστες ναρκωτικών.

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την άμεση εφαρμογή των μέτρων

Την ίδια ώρα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη, για την άμεση εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε όλη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., διευθυντές κρίσιμων υπηρεσιών του αρχηγείου, προϊστάμενοι κλάδων και διευθυντές νομών. Εκεί δώθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα λειτουργήσει η αστυνομία αναφορικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα λουκέτα στις λέσχες. Αυτό που θα αποσαφηνιστεί είναι το πως θα γίνει η καταγραφεί, πως θα μπουν τα λουκέτα σε αυτές τις λέσχες αλλά και ο τόπος και ο τρόπος που θα γίνεται ο έλεγχος στις θύρες.

Οι προτάσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναμένονται έως την Παρασκευή.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 4 μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα γήπεδα.

  • Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο στους οργανωμένους οπαδούς και ειδικά στις «Θύρες» που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος περνά από τις εταιρείες security των ΠΑΕ, στην Αστυνομία. Όταν μάλιστα κρίνεται απαραίτητο θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων.
  • Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  • Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έθεσε επί τάπητος και άλλα δυο μέτρα:

  • Το κλείσιμο θυρών των οργανωμένων οπαδών
  • και το πλέον σκληρό, το οποίο προβλέπει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
χούλιγκανυπουργείο Προστασίας του ΠολίτηΝέα ΦιλαδέλφειαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα