Πολιτική|19.03.2019 09:03

Σε ειδική αποστολή για την αποκλιµάκωση της έντασης ο Κατρούγκαλος

Γιώργος Σκαφιδάς

Στην... προεκλογική Τουρκία µεταβαίνει την προσεχή Πέµπτη για επαφές ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, έχοντας µάλιστα προηγουµένως περάσει διαδοχικά από τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήµ. Αποστολή του να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας µε την τουρκική πλευρά, επενδύοντας στην αποκλιµάκωση της έντασης µέσα από τον διάλογο και την προώθηση µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης. Η εβδοµάδα που διανύουµε αναµένεται «καταιγιστική» για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας, οι επαφές του οποίου ξεκίνησαν χθες από τις Βρυξέλλες και το καθιερωµένο µηνιαίο Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος παρέθεσε, πριν από τις εργασίες του ΣΕΥ, χθες το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα πρόγευµα εργασίας των Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας, µαζί µε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουµανίας, Τεοντόρ Μελεσκάνου, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συµβουλίου της ΕΕ. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων. Οταν µια χώρα προσπαθεί να ευθυγραµµιστεί µε το ευρωπαϊκό κεκτηµένο, και εµείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να της ανοίξουµε τον ευρωπαϊκό δρόµο» δήλωσε, αναφερόµενος στα Σκόπια και στην ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρµογής της Συµφωνίας των Πρεσπών, ο Ελληνας ΥΠΕΞ µετά το πέρας του προγεύµατος, στο οποίο πήρε µέρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιµιτρόφ.

Ατζέντα

Παραµένοντας σε τροχιά επαφών, ο κ. Κατρούγκαλος µεταβαίνει σήµερα στη Λευκωσία, όπου είναι προγραµµατισµένο να συναντηθεί µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστοµο Β’. Ψηλά στην ατζέντα των συνοµιλιών του αναµένεται να βρεθούν θέµατα όπως το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν συνεχεία, αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ακολουθεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήµ για την τριµερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στην οποία πρόκειται να πάρει µέρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο. Από την Ιερουσαλήµ, ο κ. Κατρούγκαλος θα µεταβεί απευθείας στην Αττάλεια, όπου είναι προγραµµατισµένο την Πέµπτη, 21 Μαρτίου, να έχει συνάντηση µε τον Τούρκο οµόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη δεύτερη µέσα σε διάστηµα µόλις µίας εβδοµάδας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εθνικιστικοί τόνοι στην Τουρκία ανεβαίνουν ανησυχητικά, µε βασικό εκφραστή τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν που σπεύδει να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά την πολύνεκρη επίθεση κατά µουσουλµάνων στη Νέα Ζηλανδία εν όψει των τουρκικών δηµοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Αναγνώριση από τη Ρωσία

Η Ρωσία µπορεί να εξέφρασε το περασµένο διάστηµα ενστάσεις επί των διαδικασιών που οδήγησαν στην υιοθέτηση της Συµφωνίας των Πρεσπών, πλην όµως τελικώς αναγνώρισε τη γειτονική µας χώρα µε τη νέα συνταγµατική της ονοµασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Οµοσπονδίας έκανε γνωστό χθες, µε ανακοίνωσή του, ότι η Ρωσία πλέον αναγνωρίζει την πρώην ΠΓ∆Μ (την οποία η Μόσχα αποκαλούσε επισήµως «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας») µε το νέο όνοµα ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΓιώργος Κατρούγκαλος