Πολιτική|22.08.2023 07:05

ΠΑΣΟΚ: Οι εσωκομματικές φουρτούνες, τα βέλη Κωνσταντινόπουλου και η μάχη με την ακροδεξιά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η θέση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη: Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κατέβει στις εκλογές. Εξ ου κιόλας η Χαριλάου Τρικούπη έχει στηρίξει στη Βουλή όλες τις τροπολογίες που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μολονότι θεωρούσε ότι θα μπορούσαν νομοτεχνικά να είναι καλύτερες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι δεν αρκεί να τεθεί σε αργία ο Κασιδιάρης σε περίπτωση που εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμα και να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Επί παραδείγματι χθες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας εξήγησε: «Η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά είναι μία συνεχής προσπάθεια και γι’ αυτό καλούμε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και την Κυβέρνηση να συμβάλλουν σε αυτό. Γιατί, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν ο Κασιδιάρης εκλεγεί, ενδεχομένως αν περάσει και στον δεύτερο γύρο, και στη συνέχεια τεθεί σε αργία…». Με άλλα λόγια, στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δράση τώρα, προτού να είναι αργά. Το ζήτημα, όπως λένε, είναι να «υπάρχει μια σταθερή κατεύθυνση που λέει ότι η Δημοκρατία μας μάχεται τους εχθρούς της, οι οποίοι δεν σέβονται τις αρχές της και έχουν αλλότριους σκοπού». 

Εσωκομματικές φουρτούνες 

Την ίδια ώρα, πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί αναβρασμός, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπήρξε παλαιότερα από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, συμμετέχοντας και στον πρωϊνό καφέ της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι δύο άνδρες, ωστόσο, αργότερα τα… έσπασαν και πλέον φαίνεται ότι το γυαλί έχει ραγίσει. Ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, εξαπέλυσε πυρά κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και εμμέσως προς τον πρόεδρο του κόμματος, ζητώντας την ύπαρξη κώδικα δεοντολογίας για τις περιφερειακές εκλογές. Γράφει ο κ. Κωνσταντινόπουλος: «Στη σύσκεψη υπό τον Γραμματέα (σ.σ. τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, όταν είχε έρθει στη περιοχή για να αποφασισθεί σε ποιο πρόσωπο θα δοθεί το χρίσμα) βίωσα όλους αυτούς και αρκετούς άλλους να μιλούν ευθέως για στήριξη του “Σουλτάνου” (σ.σ. τον Πέτρο Τατούλη). Ένιωσα ντροπή, να θέλουν να στηρίξουν την παράταξή που ψήφισε για «Συμπαραστάτη του Πολίτη» τον μάρτυρα υπεράσπισης της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της».

Και συνεχίζει: «Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν, την ώρα που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει δημόσια ότι δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους της εγκληματικής οργάνωσης, να αποδεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές; Και μάλιστα, όταν ο άνθρωπος του “Σουλτάνου” έχει στείλει στα δικαστήρια 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επειδή κατήγγειλαν αυτή τη στάση. Μα τι τους συνδέει με το “Σουλτάνο”; Η ηγεσία γνωρίζει τα πρόσωπα σε κάθε νομό, ποιοι υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουτσούλη στην Πελοπόννησο αλλά και άλλων συντρόφων σε όλη την Ελλάδα».

Και, τέλος, ζητά να διαγράφονται ουσιαστικά όσα στελέχη στηρίζουν υποψήφιους από άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν μιλά μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, υπαινισσόμενος ότι έχει στα χέρια του κι άλλες καταγγελίες. Και βέβαια αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ν. Ανδρουλάκης έχει… ευθύνες. 

ειδήσεις τώραΗλίας ΚασιδιάρηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚαυτοδιοικητικές εκλογές