Πολιτική|22.08.2023 07:59

Τι έδειξαν τα… ραντεβού στην Αθήνα: Η επίσκεψη Ζελένσκι, τα Δυτικά Βαλκάνια και τα μηνύματα με αποδέκτες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολλαπλά μηνύματα στέλνει η Αθήνα, σε ένα μπαράζ επαφών που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες και σήμερα. Μάλιστα χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε άτυπο δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια όπου έδωσαν το παρών και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η έκπληξη της χθεσινής ημέρας ήταν η άφιξη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, μια επίσκεψη που δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο χρόνος της επίσκεψης του Β Ζελένσκι δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησης που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Στην τετ α τετ συνάντηση των δύο ηγετών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Μάλιστα σημείωσε πως «πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται εξάλλου με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού». Για να συμπληρώσει πως «είμαστε , λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο».

Η αναφορά αυτή γίνεται και σε μια χρονική στιγμή όπου τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κύπρο. H πρωτοφανής επίθεση Τουρκοκύπριων στην νεκρή ζώνη (στην περιοχή της Πύλας) κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου του ΟΗΕ προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει την γνωστή ρητορική του φτάνοντας στο σημείο να πει πως «δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα να έχουν πρόσβαση στα εδάφη της πατρίδας τους». Και τώρα μένει να φανεί πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά τόσο στο κυπριακό όσο και γενικότερα στην περιοχή.

Το δείπνο για Δυτικά Βαλκάνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής. Μάλιστα το άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής έγινε παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τονίζεται ακόμα πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή και στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Να σημειωθεί πως χθες το βράδυ οι έντεκα ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Σε αυτή εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους «στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Στον... πάγο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Σαφές μήνυμα πως ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά μέσα από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου στέλνει η Αθήνα. H μη πρόσκληση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο άτυπο δείπνο για τα Δυτικά Βαλκάνια αποτύπωσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Να σημειωθεί πως στο δείπνο είχε προσκληθεί ο Πρόεδρος της Αλβανίας, ο οποίος και δεν παρευρεθεί.

Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ελλάδα στήριζε και θα στηρίζει την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια» σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως πως «είναι μία διαδρομή η οποία αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του κράτους δικαίου».

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΦρέντυ ΜπελέρηςΚύπροςΑλβανίαΒαλκάνιαειδήσεις τώρα