Πολιτική|05.11.2018 10:53

Η κυβέρνηση ανοίγει το πακέτο ΔΕΘ

Βούλα Κεχαγιά

Το Μαξίµου θέλει να αλλάξει την ατζέντα και προς τούτο προωθεί τα θετικά µέτρα που θα ευνοήσουν τις πιο αδύναµες κοινωνικές και επαγγελµατικές οµάδες αλλά και την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη συνταγµατική αναθεώρηση που θεωρεί ότι επιφέρει αναγκαίες κοινωνικές τοµές.

Σφήνα σ' όλα αυτά έρχεται και το πόρισµα της πλειοψηφίας µετά την ολοκλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε πρόταση για τη συγκρότηση Προανακριτικής.

Με βάση αυτή την ατζέντα η κυβέρνηση επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές δεν βρίσκονται στον άµεσο σχεδιασµό του πρωθυπουργού. «Είµαστε ακόµη πολύ µακριά από τις εκλογές. Η συγκυβέρνηση έχει ακόµη πολύ δρόµο µπροστά της. Πρέπει να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να συνεχίσει τη µεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση της πολιτικής ζωής, να αντιπαρατεθεί µε ολιγαρχικά συµφέροντα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΑΠΕ επιβεβαιώνοντας το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνεται η στρατηγική της κυβέρνησης για το επόµενο διάστηµα.

Χαµηλοί τόνοι Γίνεται σαφές ότι το Μαξίµου αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση ή πρωτοβουλία που µπορεί να ξύσει πληγές του πρόσφατου παρελθόντος που συνδέονται 
µε το «Μακεδονικό» και τη σύγκρουση των κ. Κοτζιά και Καµµένου. Κυβερνητικοί παράγοντες κρατούν χαµηλά τους τόνους και µε τον τρόπο τους αποθαρρύνουν σενάρια που συνδέονται µε την κυβερνητική πλειοψηφία ή µε τις όποιες αποφάσεις θα λάβει ο κυβερνητικός εταίρος όταν η Συµφωνία των Πρεσπών φθάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έως τότε µπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να ασχοληθεί µε την καθηµερινότητα των πολιτών προτάσσοντας το ενδιαφέρον της για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε όλα τα επίπεδα. «Το ξεκίνηµα θα γίνει µε τα θετικά µέτρα για την κοινωνία» αναφέρουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυµίζοντας ότι µέσα στον Νοέµβριο θα οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις για το θέµα των συντάξεων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει διασφαλίσει τη διάσωση των συντάξεων καθώς έχει ολοφάνερα µε το µέρος της τουλάχιστον την Κοµισιόν και ευελπιστεί ότι το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 19 Νοεµβρίου θα δώσει το «πράσινο φως» για να υλοποιήσει την απόφαση για τη µη περικοπή τους. Εκ παραλλήλου εκτιµά ότι το κλίµα στην κοινωνία θα γυρίσει υπέρ της όταν αποκαλυφθούν τα συµπεράσµατα του πορίσµατος του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρατυπίες στον χώρο της Υγείας. Η δηµοσιοποίηση του πορίσµατος, ιδίως εάν συνοδευτεί από πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα πολιτική σύγκρουση.

Οµως η κυβέρνηση επαναλαµβάνει ότι δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υλοποιεί τη δέσµευσή της για κάθαρση, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι επιδίδεται σε κυνήγι µαγισσών.

ασφαλιστικές εισφορέςαναδρομικάΔΕΘ