Πολιτική|05.11.2018 10:32

«Γαλάζιο» πρέσινγκ στους ΑΝΕΛ µε στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Μουρελάτος

Με διττό στόχο, αφενός να αυξήσει την πίεση προς τον αδύναµο κρίκο της κυβέρνησης, όπως χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς τον Πάνο Καµµένο, και αφετέρου να περιορίσουν στο ελάχιστο τους -ούτως ή άλλως- οριακούς συνταγµατικά ελιγµούς, που εκτιµούν στην Πειραιώς ότι εξετάζει το Μέγαρο Μαξίµου ύστερα από πιθανή αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τον κυβερνητικό συνασπισµό, ελέω Σκοπιανού, πρόκειται να κινηθεί το προσεχές διάστηµα η Νέα Δηµοκρατία, όπως τόνισε και χθες σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εάν ο κ. Καµµένος αποχωρήσει από τη δικοµµατική κυβέρνηση, δεν υφίσταται πλέον καµία πολιτική νοµιµοποίηση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά. Οφείλει αµέσως είτε να ζητήσει νέα ψήφο εµπιστοσύνης είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές µε υπηρεσιακή κυβέρνηση» υπογραµµίζει ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Στο πνεύµα αυτό, στενοί του συνεργάτες επισηµαίνουν πως, ανεξαρτήτως της ερµηνείας του Συντάγµατος, που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης, που έλαβε ο κ. Τσίπρας, δόθηκε βάσει του δεδοµένου της δικοµµατικής σύµπραξης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σύµφωνα µε το συγκεκριµένο σκεπτικό, οι ίδιες πηγές σηµειώνουν πως εφόσον απολεσθεί η δεδηλωµένη και το Μέγαρο Μαξίµου αποπειραθεί να αντικαταστήσει τις χαµένες έδρες µε αντιπολιτευόµενους ή ανεξαρτήτους βουλευτές, τότε σαφή θέση θα πρέπει να λάβει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, καθώς η εντολή δεν αφορούσε τον σχηµατισµό µιας οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Αναφερόµενος στο µετεκλογικό τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης δεσµεύθηκε πως «σε τέσσερα χρόνια από τώρα, η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της. Θα αναπτύσσεται δυναµικά και θα δηµιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας». Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να συµπράξει σε µία κυβέρνηση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραµµίζοντας, ωστόσο, εκ νέου την βούληση του να «επιδιώξουµε (ως Ν∆) την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση, είτε έχουµε αυτοδυναµία είτε όχι».

Τα πρώτα ονόµατα

Απαντώντας, µάλιστα, στο αίτηµα της πλειοψηφίας των πολιτών για ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, ο πρόεδρος του κόµµατος απεκάλυψε, εξάλλου, πως τις επόµενες ηµέρες το Μοσχάτο θα προχωρήσει στη δηµοσιοποίηση των πρώτων ονοµάτων υποψηφίων βουλευτών, που δεν έχουν κατέβει ξανά σε εκλογές, ως απόρροια της σηµαντικής προεργασίας, που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια στο επίπεδο του µητρώου στελεχών. Κοµµατικοί παράγοντες παρατηρούν πως χρίσµατα σε νέους υποψήφιους βουλευτές δίδονται για πρώτη φορά σε χρόνο χωρίς σαφή εκλογικό ορίζοντα, προκειµένου τα εν λόγω πρόσωπα να αποκτήσουν αναγνωρισιµότητα ανά την επικράτεια.

Αντιδρώντας, εξάλλου, στο δόγµα Πολάκη, όπως σηµειώνουν στη Ν∆, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεµήνυσε πως η αυριανή διακυβέρνηση... δεν δίνει συγχωροχάρτι, προαναγγέλλοντας τη διερεύνηση υποθέσεων όπως το κλείσιµο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, την πώληση βληµάτων στη Σαουδική Αραβία, τις καταγγελίες περί διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων στο Προσφυγικό, την προϊούσα κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται η ∆ΕΗ και την παραχώρηση του Θριασίου και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΝΔΚυριάκος Μητσοτάκης