Πολιτική|26.08.2023 06:15

Κλιμακώνει τα πυρά κατά της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ: Στο στόχαστρο το επιτελικό κράτος με φόντο τις φωτιές - «Σαφής πολιτική αποτυχία»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών», έλεγε παλαιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Χαριλάου Τρικούπη να μην… ξεχνάει τη ρήση του πρωθυπουργού. Εξ ου κιόλας ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει νέα επίθεση στο επιτελικό κράτος, στο οποίο εν πολλοίς χρεώνει την αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η πρώτη κρίσιμη πολιτική διαπίστωση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι «η σαφής αποτυχία της Κυβέρνησης στην πολιτική προστασία και την πολιτική ασφάλειας των πολιτών». Το δάσος, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, σώζεται το χειμώνα, όχι το καλοκαίρι. 

Συνεπώς, η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ και δη του Νίκου Ανδρουλάκη όταν διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή είναι «τελικά έχουμε επιτελικό κράτος ή ήταν ένα επιπλέον επικοινωνιακό τέχνασμα;». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, είναι και η φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και η οποία περικλείει την πολιτική στόχευση του ΠΑΣΟΚ: «Τελικά το επιτελικό κράτος λειτουργεί; Είναι αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό; Αυτή είναι η δημόσια συζήτηση. Όχι ο εκχυδαϊσμός, ο εκφασισμός, η απανθρωπιά, το κυνήγι κεφαλών από δήθεν πολιτοφύλακες. Διότι, αυτό δεν αδικεί απλώς το νομικό μας πολιτισμό. Αλλά αναιρεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας». 

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην κρισιμότητα της πρόληψης «που είναι ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών». «Λυπάμαι πολύ, η πρόληψη δεν μπορεί να γίνει όπως να ‘ναι και όπως γινόταν κάποτε, αλλά όπως επιβάλλει η κλιματική αλλαγή η οποία δεν είναι δικαιολογία. Είναι επιταγή για πρόληψη με άλλον τύπο και με άλλη ένταση. Η πρόληψη αυτή πρέπει να γίνεται με μελέτη επιστημονική, με χρήση της τεχνολογίας, με εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και με λογοδοσία πού πάνε αυτοί οι πόροι. Γιατί, ακούσαμε για drones τα οποία, όμως, δεν τα είδαμε να είναι εκεί και να προλαμβάνουν τις πυρκαγιές», είπε χθες ο Δημήτρης. Μάντζος. 

Σε κάθε περίπτωση, πλέον στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση με τη ρητορική της αναδεικνύει ότι βρίσκεται πραγματικά με την πλάτη στο τοίχο και υπόλογη όχι μόνο πολιτικά αλλά απέναντι στους πολίτες. Κυρίως μάλιστα όταν γαλάζια στελέχη επιμένουν ότι μετά τις εκλογές και το 41% κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας ασκεί κριτική. Κι όποιος το κάνει είναι επικίνδυνος διότι εργαλειοποιεί τα ζητήματα -όπως παλιότερα τις υποκλοπές, τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια, την τραγωδία στα Τέμπη. 

ΠΑΣΟΚεπιτελικό κράτοςφωτιά τώραφωτιάΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα