Πολιτική|29.08.2023 09:49

Φάμελλος στο OPEN: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει - Τι είπε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Newsroom

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» αναφερόμενος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές, ενώ σχολίασε και την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας πως δεν πρέπει να κρίνεται από το επάγγελμά του.

«Τον Στέφανο Κασσελάκη τον γνώρισα στις εκλογές που ήταν υποψήφιος και είχαμε μια συνεργασία για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Θεωρώ πώς ήταν πολύ εντάξει με τις τοποθετήσεις του, σε αυτό το θέμα τουλάχιστον. Δεν τον ήξερα πριν, είναι γεγονός. Δεν μπορώ να στερήσω το δικαίωμα αυτό όμως (να θέσει υποψηφιότητα) ούτε μπορώ να έχω οποιαδήποτε ένσταση. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι είναι καινούριο πρόσωπο, ότι δεν δικαιούται ένας νέος, ένας άνθρωπος που ήρθε από το εξωτερικό να συμμετέχει στη διαδικασία των εκλογών. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει, και το αποδεικνύει ότι μπορεί σοβαρά και ενιαία να εκφράζεται και σε μια δύσκολη περίπτωση και το κάνουμε αυτή την περίοδο. Ο Στέφανος Κασσελάκης και οποιοσδήποτε άλλος από τους υπόλοιπους υποψηφίους έχει μια διαδρομή και μπορούμε να κάνουμε κριτική και για τους πέντε», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι τώρα δεν μπορεί να βοηθήσει στο κοινωνικό συμφέρον»

Ερωτώμενος μετά τις εκλογές ποιος θα ορίζει τις θέσεις του κόμματος, εάν δηλαδή το κάνει ο πρόεδρος ή ο ΣΥΡΙΖΑ ως συλλογικότητα, εξήγησε: «Ο/η υποψήφιος/α πρόεδρος έχει το δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις για να επικοινωνήσει με τα μέλη που θα ψηφίσουμε και να πει ποια περίπου είναι η πλατφόρμα του, οι απόψεις του. Προφανώς πρέπει να σέβεται και να γνωρίζει την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι τελείως κάτι έξω από ότι έχουμε συζητήσει κατά καιρούς. Δικαιούνται και αυτό να το πει αλλά πρέπει να προσέχει. Το συνέδριο που θα γίνει μετά την εκλογή προέδρου θα επεξεργαστεί τις θέσεις για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο πρόγραμμά του. Γιατί είναι προφανές πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως είναι τώρα ως κόμμα δεν μπορεί να βοηθήσει την υπόθεση που λέγεται κοινωνικό συμφέρον. Πρέπει να αλλάξει, πρέπει να μπει νεολαία, πρέπει να μπει ο κόσμος της παραγωγής, ο κόσμος της επιστήμης, πρέπει να δουλέψουμε στην αυτοδιοίκηση. Πράγματι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες  να αφορούν θέματα όπως τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, τον στρατό, τα εθνικά ζητήματα.

Ερωτώμενος για τι θα έλεγε πριν λίγα χρόνια για το ότι ένας εφοπλιστής είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο επάγγελμα. Δεν είναι ντροπή το επάγγελμα. Εγώ ήμουν άνθρωπος της ελεύθερης αγοράς σε εισαγωγικά, δούλευα με μπλοκάκι ως μηχανικός και σύμβουλος επιχειρήσεων, δούλεψα και στην Ευρώπη πολλά χρόνια. Κανείς δεν είπε γιατί ένας άνθρωπος που έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι υπουργός ή πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

«Η πολιτεία φάνηκε ανέτοιμη με τις πυρκαγιές»

Ακόμη, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές, τονίζοντας πως «η πολιτεία φάνηκε ανέτοιμη» να αντιμετωπίσει το μέγεθος των φωτιών.

Όπως  ανέφερε: «Η εξέλιξη των πυρκαγιών είναι τραγική φέτος. Είναι το χειρότερο ίσως καλοκαίρι της τελευταίας 15ετίας γιατί έχουμε τριπλάσια έκταση εκτάσεως. Η φωτιά στον Έβρο είναι  μεγαλύτερη της Μεσογείου, έχουμε θύματα, κινδύνεψαν πολλοί, εκκενώθηκαν πολλά προάστια. Προφανές είναι και το περιστατικό με την ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών. Νομίζω ότι η πολιτεία φάνηκε ανέτοιμη σε σχέση με τις απαιτήσεις. Πολύ πίσω από τις απαιτήσεις. Είχε εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου ότι ‘’έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν’’. Είπε μεγάλα λόγια ο κ. πρωθυπουργός αλλά στην πράξη δεν αποδείχτηκαν. Πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί στα θέματα της κλιματικής κρίσης».

Παράλληλα, τόνισε πως τα κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τονίζοντας πως «υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού αλλά και δυνάμεων». 

Αναφορικά με τον Ηλία Κασιδιάρη και την υποψηφιότητά του στον δήμο Αθηναίων απεύθυνε ερώτηση στην κυβέρνηση για τον εάν δεχτεί «να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση για τον Κασιδιάρη». «Πρέπει να υπάρχει ρύθμιση γιατί η προηγούμενη φάνηκε πως στα αυτοδιοικητικά έχει κενό», κατέληξε. 

Σωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραεκλογές ΓερμανίαΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης