Πολιτική|31.08.2023 12:00

Μητσοτάκης για φωτιές: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ» - Πότε θα έρθουν τα νέα Canadair - Τι είπε για τους «σερίφηδες», τις ποινές και τους εμπρησμούς

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το καλοκαίρι ως αρκετά δύσκολο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών για τα περιστατικά εμπρησμού, καθώς και στην ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Την ίδια ώρα μίλησε για την κλιματική αλλαγή και αναφέρθηκε σε καταστροφές από τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υπήρξαν αδυναμίες, θέτοντας ως πρώτο στόχο να ζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις».

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα πιo απειλητική για όλους μας, σε έναν κίνδυνο που αφορά τους πάντες, η απάντηση πρέπει να δοθεί απ’ όλους», τόνισε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλες και όλους που δοκιμάστηκαν από πύρινη λαίλαπα. «Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει με μεγάλη ταχύτητα όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων ξεκινώντας άμεσα την αποκατάσταση των περιοχών που χτυπήθηκαν. Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όλα όσα προηγήθηκαν, οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας», σημείωσε.

«Κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου»

Κατά τον πρωθυπουργό, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να μην προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Στον τόπο μας, αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο: Έντονο καύσωνα που ακολούθησαν ισχυροί άνεμοι, επικίνδυνος συνδυασμός ζεστού και ξηρού. Υπήρξαν εβδομάδες με περισσότερες από 500 πυρκαγιές», επισήμανε και κάλεσε τους πάντες να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου ακόμα και όταν υπάρχει άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων.

«Υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να διαχειριστεί κανείς μια φωτιά στο πεδίο. Το είδαμε και στη φωτιά του Έβρου όταν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, ένα φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνιας το 2018. Η φωτιά στον Έβρο, στην αρχή της, έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε μια αντίστοιχη πυρκαγιά στον Έβρο σε πέντε μέρες το 2021», είπε.

Κατέληξε, όμως, στο συμπέρασμα ότι εκ  του αποτελέσματος, δεν αποδείχθηκαν οι χειρισμοί αντίστοιχοι των συνθηκών. Υποστήριξε, πάντως, ότι σήμερα το κράτος είναι παρόν αμέσως και παντού, αλλά η φωτιά επιμένει.

«Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις προηγούμενες απειλές, να μην μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχουμε κάνει, ούτε να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Τους αξίζει ευγνωμοσύνη και όχι εύκολη κριτική», επισήμανε.

«Περίπου βέβαιο ότι η φωτιά στον Έβρο μπήκε από ανθρώπινο χέρι - Ξεκίνησε από διαδρομές μεταναστών»

Υπογράμμισε πως είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως είναι περίπου βέβαιο ότι μπήκε σε διαδρομές που περνάνε μετανάστες. «Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, αλλά εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε», τόνισε αλλά ξεκαθάρισε ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση! 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προστασίας της περιουσίας των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

«Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν ήταν αυτονόητο στη χώρα μας αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε. Και δίπλα στη μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που χάσαμε θα είμαστε υπερήφανοι για τις ζωές που σώσαμε», είπε και θύμισε τι συνέβη στην εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αλλά και στη Ρόδο. «Στη Ρόδο έφυγαν με ασφάλεια 20.000 τουρίστες και κάτοικοι. Αναρωτιέμαι τι έλεγαν οι κήνσορες του καναπέ βλέποντας τις τραγικές εικόνες στη Χαβάη», προσέθεσε με νόημα. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά τι πρέπει να γίνει. «Δόθηκαν 6 εκ ευρώ στη Δαδιά. Έπρεπε να δοθούν παραπάνω; Οι αντιπυρικές δεν είχαν γίνει σωστά, έπρεπε να δώσουμε παραπάνω και πόσα; », υποστήριξε.

Αναφερόμενος στους δήμους και συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης. «Κάποιοι δήμοι έκαναν τη δουλειά τους και άλλοι όχι. Υπάρχουν υποδειγματικοί δήμοι, με δεξαμενές, εθελοντές, drones κλπ. Υπάρχουν κι άλλοι δήμοι που δεν πράττουν το αυτονόητο. Ανέχονται παράνομες χωματερές και επικίνδυνες πρακτικές. Οι δημότες έχουν χρέος να συνυπολογίσουν αυτή τη στάση στα κριτήρια των ψήφων τους», είπε αρχικά. Συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν με τη διάθεση πόσων στο τομέα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. «Τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες τους», είπε.

«Δεν έκαναν όλοι οι δήμοι την δουλειά τους»

«Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.'

Πότε έρχονται τα νέα Καναντέρ 

Ακόμη, ανακοίνωσε πως »το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά», είπε.

«Θεσμοθετούμε το evrospass»

»Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», είπε. «Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη».

φωτιάειδήσεις τώραφωτιέςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςφωτιά τώρα