Πολιτική|01.09.2023 07:23

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τέσσερα μεγάλα ερωτήματα πριν την τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου

Βούλα Κεχαγιά

Μία μόλις ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει ως αποκλειστικό θέμα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία παραμένουν αρκετά ερωτήματα σε σχέση με το σύνολο της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου του κόμματος.

  1. Θα γίνει εν τέλει το προτεινόμενο debate στο οποίο επιμένει σταθερά ο Νίκος Παππάς καταθέτοντας τη δική του διαθεσιμότητά του αλλά και της δημόσιας τηλεόρασης για τις 7 Σεπτεμβρίου; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική αφού δεν συμφωνεί το σύνολο των υποψηφίων και ειδικότερα η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε και χθες η σχεδιαζόμενη σύσκεψη των δύο γραμματέων του κόμματος της κυρίας Σβίγκου και του κ. Βασιλειάδη με τους εκπροσώπους των πέντε υποψηφίων με αντικείμενο την διοργάνωση μίας τουλάχιστον τηλεαναμέτρησης. 
  2. Έχει συγκεντρώσει ο Στέφανος Κασσελάκης τις απαιτούμενες 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία; Η απάντηση είναι «προφανώς ναι», όμως έχει ενδιαφέρον να φανεί ποια είναι τα 30 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που συναινούν στην υποψηφιότητά του δεδομένου ότι τα τελευταία 24ωρα ο υποψήφιος για την προεδρία έχει δεχθεί κριτική και εκ των έσω και πρωτίστως από στελέχη της «Ομπρέλας». Θα ήταν έκπληξη στις υπογραφές που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη να μην υπάρχει το όνομα του  Παύλου Πολάκη ο οποίος υποστηρίζει ευθέως την κάθοδό του, και πολλοί υποστηρίζουν ότι την έχει οργανώσει. 
  3. Υπάρχει πιθανότητα στο Συνέδριο να εκδηλωθεί και μία έκτη υποψηφιότητα; Αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο καθώς δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως κάποιο ακόμη στέλεχος θα θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο κ. Φάμελλος έχει διευκρινίσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα, ομοίως και ο κ. Τεμπονέρας έχει καταθέσει πλατφόρμα στην οποία δεν αποκλείει την προοπτική να διεκδικήσει να εκλεγεί γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι η ανάδειξή του θα γίνει από το Συνέδριο κι όχι την Κεντρική Επιτροπή. Πάντως έχοντας το προηγούμενο ότι δηλαδή ο Στέφανος Τζουμάκας αιφνιδίασε και κατέθεσε την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή χωρίς να το γνωρίζει σχεδόν κανένας τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
  4. Υπάρχει πιθανότητα η εκλογή Προέδρου να κριθεί από την πρώτη Κυριακή; Ήδη πριν από την εκδήλωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη υπήρχαν ενδείξεις ότι η διαδικασία θα οδηγηθεί και σε δεύτερο γύρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι με πέντε υποψηφίους για την προεδρία και το ανακάτεμα της τράπουλας που έχει συντελεσθεί η εκλογή θα κριθεί στην διαδικασία της 16ης Σεπτεμβρίου. 
  5. Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο και οριστικό είναι ότι στη διαδικασία εκλογής Προέδρου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα μέλη του κόμματος ή όσοι θα εγγραφούν ως μέλη στις 10 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση του κ. Παππά για συμμετοχή στην ψηφοφορία και των φίλων του κόμματος έπεσε στο κενό καθώς δεν υπάρχει προθυμία για μία κοινή συναινέσει αλλαγή του Καταστατικού, κάτι που φαίνεται πως θα ήθελε και η πλευρά Κασσελάκη.  Ο Ν. Παππάς απηύθυνε χθες έκκληση να πέσουν οι τόνοι (Parapolitika) τονίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία τους και την πολιτική τους ατζέντα και ζήτησε να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί. Ο Στ. Κασσελάκης επανήλθε με νέο video απαντώντας και πάλι στους επικριτές του ή όσους τού ασκούν κριτική για την έως τώρα πορεία του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του (libre) τόνισε ότι στόχος του παραμένει να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει ως πρόεδρος τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου.
debateΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα