Πολιτική|02.09.2023 07:14

ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της πρώτης «μονομαχίας» των πέντε υποψήφιων προέδρων - Το crash test για Κασσελάκη και οι ομιλίες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα

Βούλα Κεχαγιά

Στις ομιλίες των πέντε διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι στραμμένο το ενδιαφέρον στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος που επί της ουσίας θα επικυρώσει σήμερα τις υποψηφιότητες, για την εκλογική διαδικασία της 10ης Σεπτεμβρίου.

Θεωρητικώς δεν αναμένεται κάποια έκπληξη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου που αναμένεται να είναι και βραχείας διάρκειας όμως απομένει να φανεί εάν πράγματι ο υποψήφιος Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκεντρώσει τις 30 ή και παραπάνω υπογραφές των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και κυρίως ποια μέλη του οργάνου τον υποστηρίζουν. Επιπλέον, έχει σημασία το περιεχόμενο της ομιλίας τόσο της δικής του όσο και της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Στέφανου Τζουμάκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και η υποδοχή της οποίας θα τύχουν από το συνεδριακό σώμα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κασσελάκης θα απευθυνθεί σε κομματικό κοινό και μάλιστα την χρονική στιγμή που η υποψηφιότητά του δέχεται κριτική και εκ των έσω.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας άφησαν αιχμές για την υποψηφιότητα Κασσελάκη με τον πρώτο να εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο ομογενής υποψήφιος γνωρίζει το κόμμα και την ιστορία του -”το κόμμα δεν είναι επιχείρηση να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα” και τον δεύτερο σε πιο υψηλούς τόνους να δηλώνει ότι ‘γελάει η κοινωνία, έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO, δεν έχει σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και δεν ξέρει για τα συμφέροντα που είναι από πίσω. Αυτό το σύστημα είναι αναταραχή. Είναι οργανωμένο αυτό”. Την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνε ότι “κάθε υποψηφιότητα είναι καλοδεχούμενη. Κάθε γεγονός που μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον γύρω από τη διαδικασία μας είναι θετικό. Δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις οι οποίες είναι οξείες, οι οποίες αποδίδουν χαρακτηρισμούς ή να αποδίδουμε κρυφές ατζέντες. Θα πρέπει να κάνουμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο. Σε ερώτηση για το debate σχολίασε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3: “Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Λυπάμαι που δεν έχει δρομολογηθεί για τις 7 του Σεπτέμβρη.

Νομίζω ότι πρέπει να ερωτηθούν και οι συνυποψήφιοί μου”. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως η υποψηφιότητα Κασσελάκη “είναι απολύτως ευπρόσδεκτη” για να σημειώσει όμως πως “η απουσία του Προέδρου από το Κοινοβούλιο είναι ένα ζήτημα” σε σχέση με το γεγονός πως o Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.Είπε ειδικότερα πως “έχω επιλέξει εξ αρχής να μην κάνω κανένα σχόλιο για συνυποψηφίους μου (...) Ξαναλέω ότι η διαδικασία μας είναι απολύτως ανοιχτή. Αυτό έχουμε επιλέξει. Δηλαδή μπορεί ο καθένας να προσέλθει σε αυτή τη διαδικασία και να διεκδικήσει να γίνει πρόεδρος του χώρου.” Επίσης εκτίμησε ότι “τα αποτελέσματα των εκλογών θα φέρουν εμένα στην προεδρία του κόμματος”.

Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας στη διαδικτυακή κριτική με νέο του video είπε χθες: Με “φύτεψε” ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνος με “πότισε” στην πολιτική. Δεν θα πολιτευόμουν αν δεν υπήρχε ο Αλέξης γι’ αυτό διεκδικώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τιμήσω την κληρονομιά του”.

Έφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΕυκλείδης Τσακαλώτοςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΣτέφανος Τζουμάκας