Πολιτική|02.09.2023 13:37

Αχτσιόγλου: Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι θα έρθει πάλι η χρεοκοπία - Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ως πρώτο στόχο τις ευρωεκλογές ώστε να γίνει μία βραδιά «ανάτασης και επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά» έθεσε την δική της προοπτική ως προέδρου του κόμματος η Έφη Αχτσιόγλου. «Καταθέτω επίσημα τη δική μου πρόθεση να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζομαι να σάς κρύψω ότι είμαστε συγκινημένη, είμαστε οικογένεια και ότι το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωκομματικού μας διαλόγου».

Πρόσθεσε δε με υπαινιγμούς για τον Παύλο Πολάκη αλλά και τον Στέφανο Τζουμάκα πως «καμία έκρηξη τοξικής αρρενοπώτητας καμία μα καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο διαπλοκής στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δυστυχώς έχουν διασυνδέσεις και μέσα στο κόμμα μας δεν με έκανε να σκεφτώ ξανά την απόφασή μου. Γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να περάσει το νέο κύμα μπροστά στο κόμμα».

«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω. Μην περιμένετε να μετανιώσουμε για όσα είχαμε. Μην περιμένετε να δειλιάσουμε»/ Με την επισήμανση αυτή η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως απάντηση στους «μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας» που ήδη από το 2015 έχουν ως μοναδικό στόχο όπως είπε: «Να μην επιτρέψουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα παρουσίασε και τέσσερα στρατηγικά θέματα στα οποία όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να βγει μπροστά και μίλησε για ένα κόμμα των μελών κι όχι των στελεχών. Παράλληλα η διεκδικήτρια της προεδρίας καταδίκασε απερίφραστα όσους εκπέμπουν ομοφοβικά μηνύματα κατά του συνυποψήφιου (Κασσελάκη).

Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε: «Η διαδρομή μας από το 2015 θα έχει για πάντα τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος έθεσε τον στόχο της Αριστεράς στην κυβέρνηση. Εκεί που όλοι έβλεπαν αδιέξοδα ο Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες. Από εκείνη την ημέρα έχουν έναν και μόνον στόχο να μην μάς επιτρέψουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση. Αυτό που βιώσαμε πριν από τις εκλογές στοχεύει στην εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η κυβέρνηση να ανήκει στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της χώρας.

Υπήρξαν κενά, συμβιβασμοί αλλά υπήρξε η μία και μεγάλη νίκη η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής μας κυριαρχίας. Και πάνω απ’ όλα η μόνιμη ευθυγράμισή μας με την σωστή πλευρά της ιστορίας.

Με τους πολλούς. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους νέους ανέργους, τους επιστήμονες, όχι οικονομική ολιγαρχία, τζάκια και ελίτ. Είμαστε με τους πολλούς για τους πολλούς».

Ως προς τα αίτια της ήττας σχολίασε πως «εξασθένησαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία και ιδίως η επαφή μας με το αίτημά μας για βελτίωση της ποιότητας στη ζωή μας. Και πιστεύω ότι πάνω σ’ αυτό καθορίστηκε το εκλογικό μας αποτέλεσμα».

Σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον πρόεδρό του, μέχρι το κάθε μέλος του και αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα της κάθε ημέρας».

Μιλώντας για την εικόνα που φαίνεται από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι συντελείται η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους και το κράτος είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε στη χειρότερη περίπτωση νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας, δηλώνοντας άλλοθι στους αυτόκλητους «σερίφηδες».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και σχολίασε ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρεθεί μπροστά σε μάχες που έρχονται. «Πρέπει να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική και να πείσουμε ότι η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα πραγματικότητα».

Κατέθεσε την πρότασή της για τέσσερα στρατηγικά πεδία στα οποία πρέπει να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία λέγοντας ότι δεν θα κυνηγάμε από πίσω τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά προτάσσουμε τα στρατηγικά αιτήματα.

Το κράτος της νέας εποχής

«Κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του πολίτη; Αυτό είναι το δίλημμα» είπε και μίλησε για ένα κράτος προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών με δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία που θα δίνει προοπτική σε όλα τα παιδιά. Κράτος που θα προχωρήσει και στις αναγκαίες τομές με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κι ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς άβατα και ανέλεγκτες περιοχές, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες».

Ριζική αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου

«Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι θα έρθει πάλι η χρεοκοπία της χώρας. Επομένως αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε τη βάση παραγωγής, την εγχώρια παραγωγική βάση επιδιώκοντας την εμπλοκή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διεύρυνση κοινών αγαθών (νερό, αέρας, παραλίες) και επιστημονικές γνώσεις. Θέτουμε την ψηφιακή πρόοδο στην εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η εργασία μπροστά

Την ώρα που στην Ευρώπη οι κοινωνίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη η δεξιά κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της. Την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικότητα συζητάμε εάν θα πρέπει να σερβίρει κανει στη χώρα κολυμπώντας. «Εκεί μάς έχει πάει η Νέα Δημοκρατία». Δεν είναι απλά θέση αλλά αποστολή μας να δώσουμε ξανά προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να γράψουμε από την αρχή τί σημαίνει να εργάζεσαι στην Ελλάδα. 

Η μάχη για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που «είναι μάχη καθημερινή και δύσκολη». Τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί εμείς θέλουμε μία κοινωνία που μπορεί να διεκδικεί και θεωρεί αυτονόητο ότι οι ζωές όλων μας έχουν αξία. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους; Όποιος θεωρεί κάτι άλλο δεν έχει χώρο στις γραμμές μας. «Να ξέρουν καλά αυτοί εκεί έξω τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν κατά του υποψηφίου μας δεν θα βρουν μόνο τη χλεύη μας αλλά όλους μπροστα σαν ένα σώμα». Πρόσθεσε πως «ήμασταν είμαστε και θα είμαστε το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά».

Θέλουμε ένα κόμμα που θα είμαστε όλοι ίσοι ένα κόμμα ευθύνης, ανέφερε και συμπλήρωσε πως με τον προγραμματικό μας λόγο πρέπει να δώσουμε την εναλλακτική προοδευτική λύση στη χώρα. «Αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη γιατί είμαστε εγγύηση για τη διαφάνεια και σηκώνουμε ανάστημα απέναντι στη διαπλοκή» είπε. Και για μία μεγάλη συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων της πληθυντικής αριστεράς στην Ευρώπη.

Η υποψήφια πρόεδρος είπε ότι η πολιτική δεν υπερίπταται της κοινωνίας και σημείωσε ότι η πολιτική σημαίνει συγκρούσεις.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου είπε πως «είναι εξαιρετική στιγμή και η συνθήκη που βιώνουμε σήμερα” και θύμισε πως “ήταν το 2007 στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών μου χρόνων όταν η δικιά μου γενιά έδινε τη μάχη κατά της κατάργησης του άρθρου 16 που πρέπει σύντομα να την ξαναδώσουμε».

ειδήσεις τώραΣτέφανος ΤζουμάκαςΣτέφανος ΚασσελάκηςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη ΑχτσιόγλουΝίκος Παππάς