Πολιτική|04.09.2023 07:23

Το «μενού» της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Η ενεργειακή ατζέντα στο προσκήνιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με πλούσια ατζέντα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ. Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε.

Ασφάλεια, άμυνα, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Να επισημανθεί εδώ πως θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την εκλογική επικράτησή τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το ενεργειακό κομμάτι των συνομιλιών.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση  Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα συζητηθεί ακόμη το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ)

Σημειώνεται πως πριν την έναρξή της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία.

Οι αναφορές του Μ. Νετανιάχου στο ενεργειακό

Η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λευκωσία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε και στα ενεργειακά σημειώνοντας πως εξετάζεται συνεργασία σε ό,τι αφορά δύο πράγματα: το ένα αφορά ηλεκτρική διασύνδεση που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την ηπειρωτική Ευρώπη και το δεύτερο από την Κύπρο στο Ισραήλ και πιθανόν σε χώρες που βρίσκονται ανατολικά από εμάς. Παράλληλα εξετάζονται διάφορες επιλογές για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Ο Σεπτέμβριος μήνας εξελίξεων και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τα φώτα στρέφονται αύριο στην Άγκυρα, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το ραντεβού αυτό θα έχει και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την συνάντηση που θα έχουν (στο διάστημα από τις 18 έως στις 20 του μήνα) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως σε εντατικούς ρυθμούς διενεργείται η προετοιμασία της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως έγιναν  δύο εκτεταμένες συσκέψεις. Η πρώτη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος) Η δεύτερη αφορούσε στην λεγόμενη «θετική ατζεντα», στη συνεργασία δηλαδή των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΚύπροςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΙσραήλ