Πολιτική|05.09.2023 11:10

Στο Άρειο Πάγο ο Βασίλης Στίγκας: Τι θα καταθέσει ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» - Γιατί «καίγονται» οι καταγγελίες του

Newsroom

Την πόρτα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, πέρασε στις 10:00 ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας προκειμένου να καταθέσει για τις καταγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλής περί «Greek Mafia και Δον Κορλεόνε». Λίγες ώρες πριν, ο ίδιος ζήτησε με επιστολή του από τους διαγραμμένους βουλευτές του κόμματος να επιστρέψουν και να προχωρήσουν μαζί.

Τι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο

Ο κ. Στίγκας θα παρουσιαστεί στην εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου στις 10:00 προκειμένου να καταθέσει για τις καταγγελίες του περί Greek Μafia. Σύμφωνα με το dikastiko.gr, όταν βρεθεί ενώπιον της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα αντιμετωπίσει μια ερώτηση ξεκάθαρη: «Ποιοι προσπάθησαν να σας εκβιάσουν, ποιους εννοείτε ως Greek Mafia και “Δον Κορλεόνε”, ποιοι ήθελαν να διοχετεύσουν αλλού την χρηματοδότηση» και κυρίως «αν ο Κασιδιάρης είναι πίσω από όλα αυτά». Οι τελευταίες πληροφορίες, εκτός απροόπτου εξελίξεις δείχνουν πως ο κ. Στίγκας θα μιλήσει γενικά χωρίς ονόματα, θα αναφερθεί σε περίεργες πρακτικές εξαιτίας του γεγονότος ότι εκδόθηκε μια ανακοίνωση με τα ονόματα όλων (και των 11) βουλευτών του ενώ , όπως λέει, δεν συμφωνούσαν όλοι, και κυρίως δεν θα αναφερθεί σε εμπλοκή του Κασιδιάρη

Η παραδοχή που μπορεί να εξοντώσει το κόμμα

Τυχόν αναφορά στον Κασιδιάρη καίει ολοκληρωτικά το κόμμα, αφού με τη βούλα πλέον θα αποτελεί πλήρη παραδοχή πως κουμάντο κάνει εκείνος, συνεπώς είναι ο «αφανής αρχηγός». Και ανεξάρτητα από τι πιστεύει ο καθένας, μια τέτοια παραδοχή ενώπιον της Δικαιοσύνης θα αποτελεί θρυαλλίδα σοβαρών ποινικών, διοικητικών και κοινοβουλευτικών εξελίξεων.

Αυτές βέβαια, όπως προκύπτει από τις αναφορές κυβερνητικών παραγόντων (Βορίδης, Μαρινάκης) πιθανόν να δρομολογούνται ήδη , δεδομένου πως η πραγματικότητα είναι ηλίου φαεινότερη.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που θεσπίστηκε για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές αναφέρεται και σε «αφανή ηγεσία» και υπάρχει και σχετικό αδίκημα περί «εξαπάτησης εκλογέων». Μάλιστα δεν αποκλείεται να αρκεί το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο για να κινηθεί διαδικασία και για το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε το 2013 για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής και επικυρώθηκε από το ΣτΕ.

«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 134, 138, 139, 148 παρ. 2, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.

Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά».

ΣπαρτιάτεςΒασίλης ΣτίγκαςΒουλήειδήσεις τώραΆρειος Πάγος