Πολιτική|06.09.2023 07:25

Παππάς στο ethnos.gr: «Σηκώνουμε κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής στο κόμμα, χτίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα»

Βούλα Κεχαγιά

Με πολιτική ευρύτητα, προγραμματικό βάθος και οργανωτική επάρκεια ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να διεκδικήσει την επάνοδο στην εξουσία. Και ο Νίκος Παππάς, υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος πιστεύει πως το σχέδιό του καλύπτει και τις τρεις αυτές προϋποθέσεις.

Στην συνέντευξή του προς το ethnos.gr εξηγεί πώς σε περίπτωση εκλογής του θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με κεντροαριστερούς, κεντρώους, μετριοπαθείς, νεολαία και μεσαία τάξη, δηλαδή εκείνους που σε μεγάλο βαθμό δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.

Η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο ethnos.gr

Κύριε Παππά, για ποιους λόγους πιστεύετε ότι εάν εκλεγείτε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσετε να τον οδηγήσετε και πάλι στην εξουσία;

Κυρία Κεχαγιά, με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, μόνο τα κόμματα που λαμβάνουν 30, 35 και 40% μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού κερδίσουν τις εκλογές.

Και μόνο αυτά που έχουν πολιτική ευρύτητα, προγραμματικό βάθος και οργανωτική επάρκεια μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη.

Το δικό μας σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφές. Καλύπτει και τις τρεις προϋποθέσεις.

Επαναβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας, που ομόφωνα ψηφίσαμε με τη διακήρυξή μας και η οποία λέει ότι συσπειρώνουμε τον κόσμο από την αριστερά ως το κέντρο. Θα είναι λάθος μια αναδίπλωσή μας στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς. Όπως λάθος είναι να μιλάμε για κενές έννοιες, καθώς αυτές συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αποκαθιστούμε, επίσης, τις σχέσεις μας με κεντροαριστερούς, κεντρώους, μετριοπαθείς, νεολαία και τη μεσαία τάξη, που σε μεγάλο βαθμό δεν προσήλθαν στην κάλπη μας κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Επικαιροποιούμε και ισχυροποιούμε το πρόγραμμά μας με κύριους άξονες την καθημερινότητα και την οικονομία, την προστασία της α’ κατοικίας και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Υλοποιούμε τις αποφάσεις μας για αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων μελών μας, για εσωτερικά δημοψηφίσματα, για αποφάσεις από τα κάτω, για εκλογή του συνόλου της ηγεσίας και των νομαρχιακών μας επιτροπών από τη βάση.

Η υποψηφιότητά μου αποτελεί μία συλλογική και όχι μια προσωπική επιλογή. Οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που την υποστηρίζουμε έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε τη στρατηγική της διεύρυνσης, η οποία ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα, το 2012, μας οδήγησε στη νίκη το 2015, μας έδωσε το ισχυρό 32% το 2019. Πλέον, οφείλουμε να την υλοποιήσουμε χωρίς κωλυσιεργίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και η Ν.Δ. θα βιώσει ταχύτερη φθορά, την οποία θα πρέπει να διεκδικήσουμε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να πέσει σαν ώριμο φρούτο.

Μιλάτε σταθερά για ένα “κόμμα μελών”. Πρακτικά τί σημαίνει αυτό; Συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων; Ποιος θα ορίζει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος;

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Αυτή είναι η απάντηση σε προσωπικές στρατηγικές, στη στρεβλή λειτουργία των τάσεων, στις δομές που καταστέλλουν τη βούληση των μελών, στην εικόνα των σφραγισμένων εισόδων που δώσαμε πολλές φορές.

Οικοδομούμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, την Παράταξη της Νίκης. Η αναβάθμιση και η αντεπίθεση του κόμματος γίνεται υπόθεση των μελών. Και θα προχωρήσει με την εκλογή των νομαρχιακών επιτροπών και των συντονιστικών με την καθολική συμμετοχή των μελών. Με τη διαμόρφωση δικτύων στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τη συγκρότηση των περιφερειακών μας οργανώσεων, με τη δρομολόγηση των δημοψηφισμάτων, με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή, με την αξιοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής διαθεσιμότητας απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας.

Η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος θα ορίζεται, προφανώς, από τα μέλη, τα όργανα, την ηγεσία. Με καθολική συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις και με την αξιοποίηση κάθε σύγχρονου εργαλείου συμμετοχής.

Αναφέρεστε συχνά στη “μεσαία τάξη” που πιθανότατα πλήγωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την οικονομική του πολιτική. Πώς θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με τη μεσαία τάξη; Ακούμε συνυποψηφίους σας που θεωρούν ότι για την Αριστερά δεν είναι ειλικρινές να υπόσχεται στο λαό λιγότερους φόρους…

Στις εκλογές χάσαμε σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Χάσαμε στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, χάσαμε στη νεολαία για πρώτη φορά, αλλά χάσαμε εκκωφαντικά και σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη. Άρα είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εξαντλητικό διάλογο, χωρίς μια ειλικρινή αυτοκριτική για τις πτυχές των πολιτικών μας που, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης 2015 – 2019, πλήγωσαν κομμάτια της μεσαίας τάξης. Αλλά και για τις δηλώσεις στελεχών ή για το περίγραμμα θέσεων, που δίνουν την εικόνα ότι αυτές οι πολιτικές ήταν μέρος του δικού μας προγράμματος.

Δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα, ήταν πρόγραμμα που μας επέβαλε η τρόικα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε στη δημόσια συζήτηση.

Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτια του δικού μας προγραμματικού πολιτικού σχεδιασμού. Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας.

Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Δεν θα τους αφήσουμε στη δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των ΜμΕ και μάλιστα σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς.

Και είναι αυτονόητο ότι, αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Εδώ χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής/λειτουργίας, η προστασία της επαγγελματικής στέγης, η δυνατότητα πρόσβασης όλων των ΜμΕ στις ρυθμίσεις των χρεών και στη χρηματοδότηση, είτε αυτή αφορά το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης όπου σήμερα έχει πρόσβαση μόνο το 10%, είτε τον τραπεζικό δανεισμό, από όπου παραμένει αποκλεισμένο το 96% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Χρειάζεται και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Δεν είναι ουτοπία, είναι υποχρέωσή μας.

Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να μείνει ενωμένος μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας; Με τους διεκδικητές της αρχηγίας έχετε σε κάποια θέματα σαφείς διαφορές…

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει σαφείς οι διαφορετικές ατζέντες μας. Βεβαίως, υπάρχουν ατζέντες με κενά, είτε ως προς την οργάνωση του κόμματος είτε, άλλες, ως προς κρίσιμα ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Θα πρέπει να καλυφθούν και αυτές οι ελλείψεις, να παρουσιαστούν οι θέσεις πριν ο προοδευτικός κόσμος φτάσει στην κάλπη.

Κοινός μας στόχος δεν μπορεί, βεβαίως, να είναι άλλος από την ανατροπή του κ. Μητσοτάκη. Συμπλήρωμα της δεξιάς δεν θα γίνουμε. Ούτε με αφωνία, για παράδειγμα, στις κακές πρακτικές των τραπεζών ούτε με συναινέσεις στις επικίνδυνες υποχωρήσεις του κ. Μητσοτάκη από όσα επιτεύχθηκαν στην εξωτερική μας πολιτική το 2015 – 2019 και από το διεθνές δίκαιο.

Το καράβι μας είναι μεγάλο και ευρύχωρο. Την επόμενη μέρα θα έχουμε σαφή πορεία και θα τραβάμε κουπί προς την ίδια κατεύθυνση. Η ενότητά μας με την κοινωνία είναι βασική μας προτεραιότητα. Θα εδραιώσει και την ενότητα του κόμματος.

Θα συμβιβαζόσασταν σε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με μεσαίες εκλογικές επιδόσεις που δεν θα είχε ως πρόταγμα τη διακυβέρνηση της χώρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την αριστερή και προοδευτική παράταξη της χώρας. Και σύντομα θα κληθεί να σηκώσει τη χώρα και την κοινωνία στις πλάτες της. Είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε το μέλλον της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τους μηχανισμούς κερδοσκοπίας και παραγωγής ανισοτήτων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τον δημόσιο πλούτο, τις δημόσιες υποδομές, το κοινωνικό κράτος. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους θεσμούς απέναντι στις μεθοδεύσεις που τραυματίζουν τη δημοκρατία και αμφισβητούν θεμελιώδη δικαιώματα.

Δεν μπορεί κανένας μας να συμβιβαστεί με τη νοσηρή και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η δεξιά. Σύντομα, η πλειοψηφία που οικοδομούμε με τον λαό θα μας φέρει και πάλι στη διακυβέρνηση.

ειδήσεις τώραΝίκος ΠαππάςεκλογέςΣΥΡΙΖΑ