Πολιτική|08.09.2023 07:16

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς στην Κουμουνδούρου οδηγήθηκαν στην απόφαση για αναβολή των εκλογών - «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να προστατεύσει τη χώρα»

Βούλα Κεχαγιά

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, δεν άφησε πολλά περιθώρια στην Κουμουνδούρου ως προς το θέμα της αναβολής της διαδικασίας εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ομόφωνα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αποφάσισαν τη νύχτα τη μετάθεση της προεδρικής εκλογής για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου κι εφόσον χρειαστεί ο δεύτερος γύρος να γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου. Η μοναδική ένσταση που διατυπώθηκε ήταν από τον πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα ο οποίος πρότεινε να μην προσδιοριστεί ο χρόνος των εκλογών καθώς ουδείς γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Στην ανακοίνωση του οργάνου για την απόφαση αναβολής της διαδικασίας ανάδειξης νέας ηγεσίας γίνεται λόγος για “βιβλική καταστροφή” από την κακοκαιρία καθώς “η Θεσσαλία έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή”. Ασφαλώς και στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και γίνεται λόγος για δεδομένες και εγκληματικές ευθύνες. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ “δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες.

“Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Δεν κατανεμήθηκαν όπως έπρεπε οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε και στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθυστέρηση υλοποίησης των Σχεδίων Κινδύνου Πλημμύρας, που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019” αναφέρεται στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας με την επισήμανση πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα φροντίσει μέσω της “Αλληλεγγύης για όλους” να αποστείλει μία πρώτη βοήθεια και τις αμέσως επόμενες ημέρες είδη πρώτης ανάγκης. Καλεί όλα τα μέλη και τη Νεολαία του κόμματος να συνδράμουν με όλους τους τις δυνάμεις στις δράσεις αλληλεγγύης.

Της συνεδρίασης του οργάνου είχε προηγηθεί συνεννόηση των εκπροσώπων των πέντε υποψηφίων προέδρων του κόμματος που συμφώνησαν πως έπρεπε να υπάρξει αναβολή η οποία για τυπικούς λόγους θα έπρεπε να αποφασιστεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να λάβει τις σχετικές οδηγίες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Στην Κουμουνδούρου υπήρξε από νωρίς το πρωί ένα “κράτημα” σε σχέση με την προγραμματισμένη διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή, χωρίς καν να υπάρχει εικόνα για την έκταση της τραγωδίας. Ξεκίνησε ως μία εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσο θα ήταν ορθό την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανίζεται με… γαλότσες την Κυριακή στις περιοχής που έχουν πλημμυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πηγαίνει στις κάλπες για μία γιορτή Δημοκρατίας!

Την μετάθεση των εσωκομματικών διαδικασιών κατά μία εβδομάδα ζήτησε πρώτος στις 12 το μεσημέρι ο Νίκος Παππάς ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει την αναβολή της περιοδείας του στη Λαμία κι αργότερα της χθεσινοβραδινής ομιλίας του στον Πειραιά, όπως και τις ομιλίες των επόμενων ημερών. Σε δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος εξήγησε πως αφού επικοινώνησε με βουλευτές και στελέχη των πληγεισών περιοχών κατανόησε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και εκτός ελέγχου. “Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να προστατεύσει τη χώρα και την κοινωνία και να μη τυρβάζει περί άλλων. Ζητώ τη μετάθεση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας του κόμματος κατά μία εβδομάδα. Η παράταξή μας, υπό τον πρόεδρο της ΚΟ να γίνει το πραγματικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση” δήλωσε ενώ αργά το βράδυ κάλεσε (Κόντρα) την κυβέρνηση να αποκαλύψει την πραγματική εικόνα της ανείπωτης τραγωδίας στην Καρδίτσα και να μην επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Σημειωτέον πως χθες το μεσημέρι ο κ. Σωκράτης Φάμελλος που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για επίσημες συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ ανακοίνωσε πως αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον ίδιο θα αναχωρούσε για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας που δοκιμάζονται από τις πλημμύρες.

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση Παππά και ο κ. Στέφανος Τζουμάκας ζήτησε αναβολή των διαδικασιών εκλογής Προέδρου ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει την έμπρακτη στήριξή του με κάθε μέσο στους ανθρώπους και τις περιοχές που δοκιμάζονται.
Κατά τις πληροφορίες εκτεταμένες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναβολής έγιναν και στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι αλλάζει το προσωπικό του πρόγραμμα ακυρώνοντας τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στη Νέα Ιωνία:

“Την ώρα που ένα ανήμπορο κράτος βουλιάζει στα λασπόνερα, την ώρα που οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους, την ώρα που μια κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής, οφείλουμε να είμαστε εδώ , παρόντες και παρούσες, συναισθανόμενοι την ευθύνη που μάς αναλογεί” δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος. Το βράδυ ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμματισμένων ομιλιών του για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη αρχικώς τηρούσε στάση αναμονής σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής για να αξιολογήσει εάν η κατάσταση επιβάλλει τη μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας. “Πρέπει να βγει πρόεδρος, ο Μητσοτάκης δεν μπορεί” αναφέρουν συνεργάτες του χωρίς να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις. Σε πρώτη φάση ο κ. Κασσελάκης περιόρισε το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη σε μία μόνο ομιλία την οποία ωστόσο ακολούθως ακύρωσε διαπιστώνοντας τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η κατάσταση στη χώρα. Αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις αυριανές επισκέψεις του σε Βόλο και Λαμία.

Στον Βόλο μετέβη χθες και η Έφη Αχτσιόγλου αναβάλλοντας την προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Αγρίνιο. Η υποψήφια πρόεδρος μετέβη στο Βόλο για να συνομιλήσει με κατοίκους και να τούς μεταφέρει την στήριξη του κόμματος αποκτώντας και άμεση εικόνα της κατάστασης και των εκτεταμένων καταστροφών. Μιλώντας ήδη από χθες το απόγευμα στο Κόκκινο ανέφερε ότι πιθανότατα θα πρέπει να υπάρξει αναβολή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου. Σε σχέση με τα όσα είδε κατά την περιοδεία της στο Βόλο κατήγγειλε ότι δεν υπήρξαν στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου κάνοντας λόγο για εικόνα καταστροφής.

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΣτέφανος Κασιμάτηςκακοκαιρία DanielΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΤζουμάκαςΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΈφη Αχτσιόγλουεκλογές