Πολιτική|11.09.2023 06:59

Τοπίο καταστροφής στη Θεσσαλία: Οι μεγάλες δυσκολίες της επόμενης ημέρας και οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ανείπωτη είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία και ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό που θα απαιτηθεί για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel. Στην κυβέρνηση βάζουν σταδιακά σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα στήριξης, ενώ μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη για τις αλλαγές που θα γίνουν στο πεδίο της πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός -που μετέβη χθες εκ νέου στη Λάρισα- σημείωσε πως το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες και αναφέρθηκε στις κινήσεις που δρομολογούνται (για παράδειγμα σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής). Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τον Έβρο (που δοκιμάστηκε πρόσφατα από την πύρινη λαίλαπα) και θα αναφερθεί σήμερα σε ένα ολιστικό σχέδιο για την περιοχή.

Σε δύο επίπεδα κινούνται στο Μαξίμου

Ουσιαστικά από το Μέγαρο Μαξίμου κινούνται σε δύο επίπεδα:

1. Στην ανακοίνωση στοχευμένων μέτρων στις περιοχές που επλήγησαν είτε από τις πλημμύρες είτε από τις πυρκαγιές. Οι δράσεις θα έχουν στόχο: την στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών (υδροδότησης, ενέργειας, οδικού δικτύου) και την δημιουργία μιας σειράς κρίσιμων έργων με έμφαση στην πρόληψη.

2. Στην παρουσίαση ενός ευρύτερου πλαισίου αλλαγών, καθώς έχει ήδη γίνει εμφανές πως χρειάζεται να «χτιστεί» από την αρχή ο ευαίσθητος τομέας της πολιτικής προστασίας.

Από το κυβερνών κόμμα μιλούν για τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση, ωστόσο οι πολίτες αναμένουν απτά αποτελέσματα και συγκεκριμένες προτάσεις. Μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων ζητούν απάντηση και ο πρωθυπουργός θα κάνει συγκεκριμένες αναφορές το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα» σημείωσε χθες.

μέτραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίακακοκαιρία Daniel