Πολιτική|20.03.2019 16:11

Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή

Κατερίνα Τζαβάρα

Με 148 ψήφους «υπέρ», 105 «κατά» και 4 «παρών» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η επίμαχη υπουργική τροπολογία 242/101 για την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.

Στο σύνολό του, επί της αρχής, επί των άρθρων και των τροπολογιών το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για εκλογομαγειρέματα, ονομαστικές τροπολογίες αλλά και τροπολογίες ωμής συναλλαγής.

Απ’ την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης απέναντι στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πολυσυζητημένη τροπολογία είπε ότι η κυβέρνηση θα παίξει με ανοιχτά χαρτιά και τα κόμματα θα είναι πλήρως ενημερωμένα - και μέσω της διακομματικής επιτροπής η οποία θα ξεκινήσει την λειτουργία της - έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς τις πολλαπλές εκλογές του Μαΐου με τρόπο τεχνικά άρτιο και χωρίς προβλήματα. 

«Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας», είχε τονίσει από βήματος ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ενώ και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για «τροπολογία Τσίπρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά ώστε να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

Για «τροπολογίες ωμής συναλλαγής για τη διατήρηση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας» έκανε λόγο και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα;» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελλής.

Το βράδυ της Τρίτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια κατά πλειοψηφία. Η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». Επίσης, το άρθρο 82, το οποίο αφορά στην εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους κατά την περίοδο των εκλογών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπερψήφισαν, ενώ η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και η ΔΗΣΥ δήλωσε «παρών».

βουλευτήςΒουλήυποψήφιος ευρωβουλευτήςτροπολογία