Πολιτική|14.09.2023 12:27

Αυγενάκης στο OPEN: Δεν ισχύει πως θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να ξανακαλλιεργηθεί η γη στη Θεσσαλία

Newsroom

Δεν ισχύει ότι θέλουν 5 χρόνια τα χωράφια στη Θεσσαλία για να καλλιεργηθούν ξανά τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ τόνισε μιλώντας στο OPEN πως η πολιτεία είναι δίπλα στους πλημμυροπαθείς, με τις καταγραφές των ζημιών να είναι σε εξέλιξη.

Όπως ανέφερε αρχικά ο υπουργός επιστήμονες που εξετάζουν το έδαφος διέψευσαν το σενάριο της 5 ετίας, λέγοντας πως και και σε λιγότερο από ένα έτος μπορεί να υπάρχει παραγωγή, χωρίς να είναι κάθετο αυτό καθώς κάθε σημείο γης έχει δικά του χαρακτηριστικά.  

«Για τα περισσότερα προϊόντα που ήταν να αναπαραχθούν τώρα: καλαμπόκι, μήλα, αμύγδαλα, βαμβάκι, ντομάτα  είναι μεγάλο θέμα η παραγωγή. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ο εξοπλισμός που χάθηκε στη λάσπη, έχουμε μελισσοκόμους που έχουν χάσει μελίσσια, έχουμε ζωικό κεφάλαιο, έχουμε περίπου 50.000 αιγοπρόβατα που έχουν πληγεί, περίπου 20.000 χοίρους, 42.000 βοοειδή, περίπου 41.000 πτηνά. Το κομμάτι της δουλειάς μας είναι πώς θα διαχειριστούμε τους πληγέντες που έχουν απολέσει πάρα πολλά χρήματα, γιατί χάθηκε η παραγωγή τους, πώς θα τους στηρίξουμε την επόμενη ημέρα και το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι υποδομές», συνέχισε ο κ. Αυγενάκης.

«Μέχρι και αύριο, θα έχουμε πλήρη στοιχεία από τον Κοπέρνικο, τον δορυφόρο και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε οριοθετήσει την περιοχή που έχει πληγεί. Από τα κλιμάκια που επιχειρούν, 27 στο σύνολο τώρα, θα έχουμε ακριβέστερη εικόνα για τις ζημιές», σημείωσε.

«Ο πρώτος λόγος σε όσους ήταν συνεπείς - Δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις»

Όπως τόνισε ο υπουργός, «θα ληφθούν υπόψιν μόνο όσα είχαν δηλωθεί και ήταν ασφαλισμένα. Τον πρώτο λόγο θα είναι όσοι ήταν συνεπείς και είχαν καταγράψει τις εισφορές τους σωστά και έγκυρα».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις καθησύχασε τους παραγωγούς λέγοντας πως «έχουμε ήδη ζητήσει από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα την εξαίρεση για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το ταμείο του ΕΛΓΑκαι να καλύψουμε τις ανάγκες που θα απαιτηθούν. Δεν υπάρχει θέμα άγχους για τα χρήματα και για αυτό έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και στον Ιανό κάναμε μια υπέρβαση».

Ακόμη, διαβεβαίωσε πως οι αποζημιώσεις δεν θα καθυστερήσουν να δοθούν από τον ΕΛΓΑ.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει με την κυβέρνηση της ΝΔ - Είμαστε δίπλα στους πληγέντες»

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνες καθώς όλοι οι διοικήσεις είναι μπλε, απάντησε «η άποψη μου είναι πως αντιμετώπισε η περιοχή ένα πρωτοφανές φαινόμενο, τριπλάσιο σε δύναμη και όγκο απ΄ότι ήταν ο Ιανός. Τον Ιανό τον αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με μια ταχύτητα που εξέπληξε τους πάντες. Μέχρι πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα αυτά, και μικρότερης έντασης περιστατικά, τα αντιμετώπιζε η πολιτεία με άλλο τρόπο. Περνούσαν 3 και 4 χρόνια για να πάρει την αποζημίωσή του ο πληγέντας. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η πολιτεία στέκεται δίπλα στους πληγέντες. Θέλουμε η Θεσσαλία να αποκτήσει τις υποδομές που δεν θα επιτρέψει σε ένα αντίστοιχο φαινόμενο να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα».

Ο κ. Αυγενάκης καταδίκασε επίσης τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλία, όπου ζητούσαν μέχρι και πέντε ευρώ για ένα μπουκάλι νερό.

Για τις ελλείψεις που μπορεί να παρατηρηθούν σε βασικά προϊόντα ο κ. Αυγενάκης είπε πως «θα υπάρξει μια αναστάτωση αλλά εδώ είμαστε να την αντιμετωπίσουμε».

ειδήσεις τώρακακοκαιρία DanielΘεσσαλίαΛευτέρης Αυγενάκηςκακοκαιρίααποζημιώσεις