Πολιτική|17.09.2023 23:35

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στο 45% ο Κασσελάκης, 36% συγκέντρωσε η Αχτσιόγλου - Την επόμενη Κυριακή ο β' γύρος

Newsroom

Τα επίσημα αποτελέσματα στην εκλογική μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην δημοσιότητα ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του κόμματος, Γιάννης Δρόσος λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ της Κυριακής.

Τα αποτελέσματα στο 90,13% των εκλογικών τμημάτων, (δηλαδή σε 484 από τα 537 εκλογικά τμήματα) δείχνουν ότι «κλείδωσε» για τον δεύτερο γύρο, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή, η αναμέτρηση ανάμεσα στον Στέφανος Κασσελάκης με  45,47% και η Έφη Αχτσιόγλου με 36,21%.

Ενσωματωμένα σε αυτά τα αποτελέσματα είναι και τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.  Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους και ανακοίνωσε ότι η Εφορευτική Επιτροπή κηρύσσει επαναληπτική εκλογή μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη για την επόμενη Κυριακή.

Ξεκινά εβδομάδα ζυμώσεων και έντονου πολιτικού παρασκηνίου

Είναι ξεκάθαρο επομένως πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μεγάλος νικητής της πρώτης Κυριακής. Μάλιστα, με την αιφνιδιαστική του εμφάνιση και την ταχεία του καμπάνια  μπαίνει στον δεύτερο γύρο με αέρα φαβορί.
 
Από εδώ και στο εξής ξεκινά μια εβδομάδα ζυμώσεων και έντονου πολιτικού παρασκηνίου καθώς μένει να δούμε, αν οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου θα συστρατευθούν με την Έφη Αχτσιόγλου, τον Στέφανο Κασσελάκη ή θα τηρήσουν στάση ουδετερότητας.
Ακόμα είναι πολύ κρίσιμο να φανεί αν  θα υπάρξει η ίδια μεγάλη συμμετοχή και στις επόμενες εκλογές.

Έκλεισαν οι κάλπες με πάνω από 143.000 ψήφους

Έκλεισαν λίγο μετά τις 21.00 οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας ή του νέου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, περισσότερα από 143.800 μέλη του κόμματος ψήφισαν εκ των οποίων πάνω από 39.00 είναι νέα μέλη

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά γύρω στις 23:00 το βράδυ, οπότε και θα γνωρίζουμε με ασφάλεια αν προκύπτει νέα ηγεσία από την πρώτη Κυριακή, ή αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Πάντως, ακόμα και λίγο μετά τις 21:00, υπήρχαν αρκετά εκλογικά τμήματα στα οποία υπήρχαν ουρές, οπότε σε αυτά τα κέντρα υπάρχει μια μικρή παράταση. 

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου πάντως πνέει αέρας αισιοδοξίας, καθώς η συμμέτοχη έχει ξεπεράσει ήδη κατά πολύ τις προσδοκίες. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η τελική συμμετοχή θα προσεγγίσει τους 150.000 ψηφοφόρους.

Πηγές της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και του Χρήστου Τσιγουρή εκτιμούν ότι η μεγάλη προσέλευση που παρατηρείται συνδέεται με τη διαχειριστική ανεπάρκεια που έδειξε το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα, αλλά και στη στάση της κυβέρνησης που επέμεινε ότι έγιναν καλά.

ΣΥΡΙΖΑΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςεκλογέςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος Τζουμάκας