Πολιτική|18.09.2023 10:10

Κασσελάκης Vs Αχτσιόγλου: Η εβδομάδα της μεγάλης σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ - Η στάση Τσακαλώτου, Παππά και ο ρόλος του Πολάκη

Newsroom

Εβδομάδα κρίσιμων εσωτερικών ζυμώσεων ξεκινά από σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα του πρώτου γύρου εκλογών.

Ο μεγάλος νικητής της χθεσινής διαδικασίας, Στέφανος Κασσελάκης, διατηρεί προβάδισμα σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων από την δεύτερη Έφη Αχτσιόγλου, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα είναι και ο τελικός νικητής. Παράλληλα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει άπαντες να αναρωτιούνται: «με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να συμβιώσουν τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί»;

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών έδειξαν ότι οι επόμενες μέρες θα κινηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ ήδη έχουν διαμορφωθεί και οι πρώτες συμμαχίες.

Η σαφής αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε νίκη της μεταπολιτικής και της εικόνας έδειξε ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από τις δηλώσεις των στελεχών της Ομπρέλας το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, κρίσιμη θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος, Νίκος Παππάς και οι υποστηρικτές του. Αν και στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Παππάς επέλεξε να μην φωτογραφίσει υποστήριξη σε έναν εκ των δύο διεκδικητών, οι καλά γνωρίζοντες τα όσα συμβαίνουν εντός Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα λένε ότι δύσκολα θα στηρίξει δημοσίως την κ. Αχτσιόγλου. Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα – και κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές – οι σχέσεις Παππά – Πολάκη (ο οποίος στηρίζει τον Κασσσελάκη και θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από όλες του τις κινήσεις) δεν είναι στο σημείο που ήταν παλιότερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών και υποστηρικτών της υποψηφιότητας Παππά είναι πιθανότερο να μετακινηθούν προς τον Στέφανο Κασσελάκη παρά προς την κ. Αχτσιόγλου.

Κρίσιμη μάζα μπορεί να θεωρηθούν και τα 40.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου και έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις δεύτερες κάλπες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η χθεσινή επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και η δήλωσή του ότι «βιάστηκαν όσοι κήρυξαν απόντα τον ΣΥΡΙΖΑ» έκανε ορισμένους να σκεφτούν ότι πιθανώς ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος να πάρει θέση τις επόμενες μέρες και να δηλώσει ανοικτά την στήριξή του σε μία από τις δύο υποψηφιότητες. Άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου, όμως, φαίνεται να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σημειώνουν ότι αν ο κ. Τσίπρας χρειαστεί να παρέμβει αυτό θα είναι με μήνυμα ενότητας και διασφάλισης της συνοχής του κόμματος.

Πέραν από το ποιος/α θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερώτημα για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Οι χθεσινές δηλώσεις των πρωταγωνιστών δείχνουν ότι το κλίμα μεταξύ του παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο. Η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα νερά των εύκολων λύσεων. Αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς. Μαζί για τους αγώνες που έρχονται και τη ζωή που μας αξίζει», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή κατά του κ. Κασσελάκη.

Στην κ. Αχτσιόγλου απάντησε αμέσως ο Παύλος Πολάκης κατηγορώντας την για αλαζονεία και μετριοπάθεια:  «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής, της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης !! Υγ Δηλαδή μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook αργά τη νύχτα.

 

Μένει να φανεί αν αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ή αν θα πρυτανεύσουν διαφορετικές λογικές. Θυμίζεται, πάντως, ότι τις προηγούμενες μέρες σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Φίλης κλπ) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο διάσπασης.