Πολιτική|18.09.2023 17:14

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελικά αποτελέσματα - 44,91% ο Κασσελάκης και 36,18% η Αχτσιόγλου

Newsroom

Τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την ενσωμάτωση του συνόλου των ψηφισάντων στα 537 από τα 537 Εκλογικά Τμήματα και μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ψηφοφόρων του εξωτερικού έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Έγκυρα ψηφοδέλτια: 147.821

Λευκά: 293

Άκυρα: 1220

Επί των εγκύρων έλαβαν

  • Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)
  • Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)
  • Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)
  • Παππάς Nίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)
  • Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)

Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή για την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 μεταξύ των, με αλφαβητική σειρά: Αχτσιόγλου Έφη και Κασσελάκη Στέφανου.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

Μπρα ντε φερ Κασσελάκη - Αχτσιόγλου πριν τη νέα «μάχη»

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα ξεκίνησε σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει στην τελική ευθεία για την επιλογή του αρχηγού, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου που έδειξαν ως μεγάλο νικητή της πρώτης Κυριακής τον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ερχόμενη Κυριακή είναι η τελική μάχη ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου με το ζήτημα των συσχετισμών να βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μέλη τα οποία δεν ψήφισαν και θα μπορούσαν να οδηγηθούν στις κάλπες σε μία εβδομάδα.

Πώς θα κινηθούν τα στελέχη

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία δυναμική που καταγράφεται στον κ. Κασσελάκη, ενώ όσο περνούν οι μέρες θα υπάρχουν και τα στελέχη που θα στηρίζουν τις δύο υποψηφιότητες. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε οι κινήσεις από τα μέλη μπορούν να ανατρέψουν τους συσχετισμούς που μπορεί να γίνονται σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που ανοίγουν. Ήδη διακρίνεται μία φόρτιση στον εσωκομματικό διάλογο με έμμεσες αιχμές με σαφείς αποδέκτες γεγονός που προϊδεάζει για εσωκομματικούς κραδασμούς λίγο πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Φθινόπωρο.

Τα πρώτα δείγματα

Η σαφής αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε νίκη της μεταπολιτικής και της εικόνας έδειξε ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από τις δηλώσεις των στελεχών της Ομπρέλας το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, κρίσιμη θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος, Νίκος Παππάς και οι υποστηρικτές του. Αν και στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Παππάς επέλεξε να μη φωτογραφίσει υποστήριξη σε έναν εκ των δύο διεκδικητών, οι καλά γνωρίζοντες τα όσα συμβαίνουν εντός Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα λένε ότι δύσκολα θα στηρίξει δημοσίως την κ. Αχτσιόγλου.

Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα – και κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές – οι σχέσεις Παππά – Πολάκη (ο οποίος στηρίζει τον Κασσσελάκη και θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από όλες του τις κινήσεις), δεν είναι στο σημείο που βρίσκονταν παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών και υποστηρικτών της υποψηφιότητας Παππά είναι πιθανότερο να μετακινηθούν προς τον Στέφανο Κασσελάκη παρά προς την κ. Αχτσιόγλου.

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Σημειώνεται, πάντως, ότι η χθεσινή επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και η δήλωσή του ότι «βιάστηκαν όσοι κήρυξαν απόντα τον ΣΥΡΙΖΑ» έκανε ορισμένους να σκεφτούν ότι πιθανώς ο πρώην πρόεδρος του κόμματος να πάρει θέση τις επόμενες μέρες και να δηλώσει ανοικτά την στήριξή του σε μία από τις δύο υποψηφιότητες. Άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου, όμως, φαίνεται να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σημειώνουν ότι αν ο κ. Τσίπρας χρειαστεί να παρέμβει αυτό θα είναι με μήνυμα ενότητας και διασφάλισης της συνοχής του κόμματος.

Πέραν από το ποιος/α θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερώτημα για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Οι χθεσινές δηλώσεις των πρωταγωνιστών δείχνουν ότι το κλίμα μεταξύ του παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο. Η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα νερά των εύκολων λύσεων. Αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς. Μαζί για τους αγώνες που έρχονται και τη ζωή που μας αξίζει», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή κατά του κ. Κασσελάκη.

Στην κ. Αχτσιόγλου απάντησε αμέσως ο Παύλος Πολάκης κατηγορώντας την για αλαζονεία και μετριοπάθεια:  «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής, της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης !! Υγ Δηλαδή μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook αργά τη νύχτα.

Έφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος ΤζουμάκαςΣΥΡΙΖΑΝίκος Παππάςεκλογές