Πολιτική|20.09.2023 07:19

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα που ξεκαθάρισαν και οι αστάθμητοι παράγοντες ενόψει της αναμέτρησης Αχτσιόγλου - Κασσελάκη

Βούλα Κεχαγιά

Σε ένα σχεδόν ξεκάθαρο ως προς τις πολιτικές συμμαχίες και  τους συσχετισμούς δυνάμεων τοπίο πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου ή της νέας προέδρου. Ως μοναδικοί αστάθμητοι παράγοντες προβάλλουν αφενός το ύψος της συμμετοχής, δηλαδή εάν θα επαναληφθεί η μεγάλη προσέλευση της προηγούμενης Κυριακής και ο αριθμός των παλαιών μελών που θα πάνε στις κάλπες αλλά απείχαν από την διαδικασία της εκλογής στον πρώτο γύρο.

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από τις ξεκάθαρες  τοποθετήσεις των κ.κ. Παππά και Τσακαλώτου για το ποιους από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξουν την δεύτερη Κυριακή,-  από μία έμμεση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία κατέστησε σαφές ότι τηρεί απόλυτα ουδέτερη στάση απέναντι στους υποψηφίους για την προεδρία αλλά και διαψεύδοντας διάφορες φήμες του διαδικτύου περί υπονόμευσής του, όπως επίσης και  από μία παρέμβαση της υποψήφιας για την ηγεσία κ. Έφης Αχτσιόγλου που απάντησε στις συκοφαντικές εις βάρος της επιθέσεις προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Επίσης, στη χθεσινή ημέρα έγινε σαφές ότι το debate που ζήτησε η Έφη Αχτσιόγλου από τον Στέφανο Κασσελάκη ώστε οι δύο τους να εκφράσουν τις πολιτικές τους θέσεις δεν θα γίνει καθώς ο ανθυποψήφιός της αντιπρότεινε να κάνουν «μαζί» περιοδείες.

Η συμμαχία Κασσελάκη - Παππά

Νωρίς το πρωί έγινε γνωστή συνάντηση του υποψηφίου για την Προεδρία Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά στη Βουλή-η επιλογή του χώρου έχει την σημειολογία της-κατά την οποία και συμφώνησαν σε ένα πολιτικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε αμέσως μετά σε μία κοινή τους δήλωση. Οι πληροφορίες που εμφάνιζαν τον κ. Παππά να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τον κ. Κασσελάκη-εφόσον εκλεγεί πρόεδρος- διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον Νίκο Παππά, όταν το βράδυ σε συνέντευξή του στον Ant1 διευκρίνισε ότι δεν θα είναι πρόεδρος της ΚΟ, εκδηλώνοντας την προτίμησή του προς το πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου. Μάλιστα κατά τις πληροφορίες του «Έθνους» στη συνάντηση που είχε ο Ν. Παππάς με τον Στ. Κασσελάκη  πρότεινε να μην αλλάξει κάτι ως προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Στην κοινή τους δήλωση οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Παππάς αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής μάς δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη. Υπερασπιζόμαστε την εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2025-2019. Διεκδικούμε λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
την προοπτική μιας χώρας που κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Όνειρο: Να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και δημοκρατία. Ξανακερδίζουμε τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα   τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Σήμερα χτίζουμε τη μεγάλη παράταξη της νίκης για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού». 

Το debate για το debate

Εκ παραλλήλου στον η Έφη Αχτσιόγλου ζητούσε τη διενέργεια τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον συνυποψήφιό της:
Ο κ. Κασσελάκης απάντησε :Debate με τον κ. Μητσοτάκη. Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δεν μάς θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το «μαζί» που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία». Από την πλευρά της η διεκδικήτιρα της προεδρίας επανήλθε χρησιμοποιώντας και λόγια του Νίκου Παππά: «Debate με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης. Από σεβασμό στα χιλιάδες μέλη μας που θέλουν να μάθουν τις θέσεις μας. Όπως εύστοχα είχε πει ο Νίκος Παππάς: “Θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε , με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες. Απαραίτητο το debate ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος».

Η απάντηση Αχτσιόγλου στις συκοφαντικές επιθέσεις

Το απόγευμα με video που ανήρτησε στα social media η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται και οι οποίες όπως είπε “διαποτίζουν το εσωτερικό της παράταξης που υπηρετώ και μάλιστα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική διαδικακσία αυτήν την ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ”. Η υποψήφια για την ηγεσία σημείωσε πως “εδώ και λίγο καιρό εκτοξεύονται, συστηματικά και συντονισμένα, από μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, άθλιες συκοφαντίες που εμφανίζουν εμένα και στελέχη του που στέκονται στο πλευρό μου, ως υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα. Έχω διαβάσει τα πάντα. Αδιανόητα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διανθισμένα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς  με υβριστικά επίθετα, ακόμη και κραυγές για προδότες. Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ” είπε η υποψήφια πρόεδρος τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που τής δίνει ο Νόμος απέναντι στους συκοφάντες. Μάλιστα κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη που έχει υποστεί και αυτός ανοίκειες επιθέσεις να καταδικάσει τον πόλεμο λάσπης περί δήθεν υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα. Η Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι είναι το πρώτο και τελευταίο βίντεο στο οποίο θα μιλάει για τέτοια πράγματα γιατί στο επόμενο θα επανέλθει με την ουσία της πολιτικής.

Η έμμεση διάψευση Τσίπρα

Πάντως, ήδη από το μεσημέρι υπήρξε εμμέσως διάψευση αυτών των σεναρίων  από τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο στενός του συνεργάτης και αρθρογράφος της «Αυγής»  Θανάσης Καρτερός έγραψε κείμενο με τον τίτλο: «Τί λέει ο Τσίπρας;» Σύμφωνα με το κείμενο «ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει στεγανά ουδέτερος. Πειθαρχούμε σε ό,τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του. Δεύτερον, το τελευταίο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι ότι οργάνωνε στη διαδρομή του οποιουδήποτε είδους συνωμοσίες εσωκομματικού τύπου, ή ότι χρησιμοποίησε βολικές θεωρίες περί εχθρών εντός των τειχών. Σιγά μην το κάνει τώρα. Και τρίτον, αυτό που από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι τον ενδιαφέρει είναι η ενότητα και το αύριο του κόμματος. Καμιά ανοχή, στην εμπάθεια, τις ακρότητες, τους ποικίλους ρατσισμούς και την τοξικότητα». Γίνεται σαφές από το κείμενο ότι ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τα σενάρια που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και εμφάνιζαν την κ. Αχτσιόγλου να τον έχει εξωθήσει σε παραίτηση .Γράφει ο Θανάσης Καρτερός: “Το θέμα είναι σε τέτοιες ευαίσθητες στιγμές εάν αφήσουμε αυτά τα σταγονίδια να μολύνουν μια καθαρή διαδικασία. Αν θα φάμε τα παραμύθια και τις αγριότητες που διακινούνται στο διαδίκτυο. Μπλέκοντας μάλιστα και τον Αλέξη Τσίπρα, λές και αυτός δεν άνοιξε με τη γνωστή του ευθύτητα την πόρτα στο νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη βρύση για να γεμίσει την μπανιέρα του. Ή ακόμα χειρότερα, τη βάνα, για να γεμίσουμε λύματα. Και να γίνει το κόμμα της ανοχής, κόμμα των ενόχων”».

Τσακαλώτος υπέρ Αχτσιόγλου

Αργά το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε ευθέως θέση για την ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής τασσόμενος χωρίς να αναφέρει ανοιχτά το όνομά της υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου. «Την Κυριακή, κανονικά, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σχέδια. Κανονικά. Αλλά αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι τελικά μόνο ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Σχέδιο που θα μπορούσε να συζητηθεί σε συνέδρια, όπου οι σύνεδροι θα μπορούσαν να προτείνουν αφαιρέσεις, προσθέσεις ή τροποποιήσεις. Και εκεί θα έβγαιναν οι αναγκαίες συνθέσεις. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε σχέδιο (υπονοεί την πλευρά Κασσελάκη) αλλά μία πρόταση: “Ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα…εμπιστευτείτε με”. Δεν το λες και στρατηγική νίκης , επί μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

εκλογέςΈφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος Παππάς