Πολιτική|21.09.2023 14:00

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή ανάμεσα σε Γεωργιάδη και ΚΚΕ: «Οι εργάτες θέλουν το νομοσχέδιο» - «Είσαι υπουργός νούμερο»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή με τον Υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να «κοντράρεται» με το ΚΚΕ, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Υπουργός από το βήμα αναφέρθηκε στις οργανώσεις που έχουν κηρύξει απεργία.

«Η ΓΣΕΕ δεν απεργεί σήμερα. Ποιος απεργεί; Η ΑΔΕΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο. Ουδείς γνωρίζει γιατί απεργούν. Απεργούν επίσης οι της ΟΛΜΕ. Γιατί; Έτσι, γιατί ακούσανε ότι κάπου έγινε απεργία και είδαν φως και μπήκαν. Και αποτέλεσμα ήταν η αξιοθρήνητη εικόνα της συγκέντρωσης χωρίς κόσμο», τόνισε ενώ αναφέρθηκε σε όσα είπε ο κ. Φωτόπουλος σε συνέντευξή του.

«Ο κ. Φωτόπουλος κάνει απεργία για ένα άρθρο που δεν γνωρίζει. Αυτοί είστε. Λέει ότι οι οδηγοί των λεωφορείων θα εργάζονται για 13 ώρες και δεν γνωρίζει ότι ο χρόνος οδήγησης καθορίζεται από ειδικό νόμο με συγκεκριμένες ώρες ξεκούρασης», σημείωσε. Εξού κιόλας έκανε λόγο για «συνδικαλιστές της συμφοράς».

Τι είπε για το νομοσχέδιο

Την ίδια ώρα μιλώντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι «το πενθήμερο δεν καταργείται».

« Και ο λόγος που δεν έχει κόσμο έξω, είναι ότι οι εργαζόμενοι διάβασαν το νομοσχέδιο και κατάλαβαν ότι δεν καταργείται», προσέθεσε. Αντιθέτως σύμφωνα με τον. Α. Γεωργιάδη το σχέδιο νόμου «θεσπίζει το άρθρο ως προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων»!

Οι εργάτες θέλουν το νομοσχέδιο

Μάλιστα, η φωτιά μπήκε όταν ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προς το ΚΚΕ: «καλές είναι οι θεωρίες αλλά υπάρχει πραγματική ζωή, δείξτε μου σήμερα, ένα εργοστάσιο που δεν δούλεψε. Όλα δουλέψανε. Για ποιο λόγο όλα τα εργοστάσια δούλεψαν; Γιατί οι εργάτες δεν απήργησαν; Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο καθώς θα πληρώνονται καλύτερα. Αν εσείς κύριοι της Αριστεράς είστε ευχαριστημένοι από σημερινή απεργιακή κινητοποίηση μου περισσεύει».

«Υπουργός νούμερο»

Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι το συλλαλητήριο είχε κόσμο και μάλιστα αποκάλεσε το Α. Γεωργιάδη ως «Υπουργό νούμερο».

«Η πτέρυγα του ΚΚΕ είπε ότι δεν πέτυχε η απεργία λόγω δικαστικών αποφάσεων και εκφοβισμού. Αν πράγματι το πιστεύετε έχετε καταργήσει όλη σας την ιστορία, αν βασίζεστε σε δικαστικές αποφάσεις», απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

Παφίλης: Πανικόβλητος υπουργός προσπαθεί να καλύψει τη λαϊκή οργή με ψέματα

Είδαμε έναν υπουργό πανικόβλητο που προσπαθεί να καλύψει την γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται για υπουργό, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τον υπουργό να «πάει μια βόλτα στον Πειραιά», όπου οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της COSCO απήργησαν στο 100% και το λιμάνι «νέκρωσε».

Τον κάλεσε επίσης να αναφέρει έστω ένα σωματεία που βγήκε και υποστήριξε το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζει, εκτός από την «πουλημένη ΓΣΕΕ», όπου χάρη στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αποφασίστηκε να μην γίνει απεργία.

«Δεν καταργείται λέει ο υπουργός το 5ημερο και το 8ωρο», σημείωσε ο Θ. Παφίλης ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη καταργηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, καθώς στις 15 τελειώνει ο μισθός. Και τώρα «δίνετε το ελεύθερο να δουλεύουν 13 ώρες», «ό,τι ζητά η εργοδοσία, ο ΣΕΒ και η ΕΕ τα φέρνετε όλα πακέτο», είπε ο Θ. Παφίλης.

Στην δήλωση του κ.Γεωργιάδη ότι δεν έχουν λόγο να απεργούν οι εργαζόμενοι του δημοσίου, ανέφερε ότι για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με το δημόσιο ισχύει το εργατικό δίκαιο, άρα είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας. «ό,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι το πέτυχαν με αιματηρούς αγώνες, αλλά «εσείς που ζείτε στα σαλόνια δεν ξέρετε τι ζει ο εργαζόμενος», σημείωσε.

Πλεύρης σε ΚΚΕ: Εμείς δεν εκπροσωπούμε επαγγελματίες συνδικαλιστές

Εμείς δεν εκπροσωπούμε επαγγελματίες συνδικαλιστές απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε «δεν έχετε το προνόμιο να εκπροσωπείτε εσείς τους εργάτες και να απευθύνεστε εδώ πέρα και να λέτε εσείς που δουλεύετε στα σαλόνια. Στις περιοχές που αναφέρεστε είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία, όλες οι περιοχές που είπατε αφορά εργάτες, αγρότες, είναι η λαϊκή τάξη η οποία εμπιστεύεται αυτήν εδώ την κυβέρνηση και αυτό σας ενοχλεί και σίγουρα εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Δεν εκπροσωπούμε αυτούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλείνουν τους δρόμους. Αυτούς δεν τους εκπροσωπούμε, αυτούς τους εκπροσωπείτε εσείς».

Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά απεργούν τα άλλα σωματεία σε ένδειξη αλληλεγγύης ενώ δεν απεργεί το βασικό σωματείο.

«Τι σας ενοχλεί κύριοι του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ; Σας ενοχλεί ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος ορίζει ότι η εργασία είναι δικαίωμα; Το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διασφαλίζει το δικαίωμα γιατί, όπως η απεργία είναι δικαίωμα, είναι και η εργασία δικαίωμα και επιτέλους θεσμοθετείται ότι πρακτικές στις οποίες συνηθίζεται να απεργείτε λίγοι και να κλείνετε εισόδου σε εταιρείες και σε εργοστάσια για να μην μπούνε αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και παραβιάζεται το δικαίωμα εργασίας τους. Δεν θα το έχετε πια. Αυτά που είχε μάθει το ΠΑΜΕ με τσαμπουκά να κλείνει τα εργοστάσια τελείωσαν. Ο εργάτης που θέλει να δουλέψει δεν θα δώσει λογαριασμό στο ΚΚΕ. Αυτό το νομοσχέδιο τον προστατεύει».

ειδήσεις τώραΒουλήεργασιακό νομοσχέδιοΚΚΕΆδωνις Γεωργιάδηςαπεργία