Πολιτική|21.09.2023 16:38

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η σύγκρουση Αχτσιόγλου – Κασσελάκη - Εκρηκτικές αναρτήσεις και δηλώσεις στελεχών

Newsroom

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύγκρουση των δυο υποψηφίων, της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη, να κορυφώνεται ενόψει και του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή 24/9. Στο μεταξύ κοντά στα 7.000 παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΟPEN και τον Χρήστο Τσιγουρή, τα κύρια σημεία συζήτησης που θα ξετυλίγονται μέχρι την Κυριακή αλλά και μετά τη Δευτέρα, είναι η σφοδρή σύγκρουση για τις διαδικτυακές επιθέσεις και από την άλλη το στοίχημα της ενότητας ή αλλιώς ο φόβος της διάσπασης, καθώς όταν στελέχη και από τις δυο πλευρές προχωρούν σε τέτοιου είδους σύγκρουση με τέτοιες εκφράσεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι την επόμενη των εκλογών θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στον ίδιο χώρο και κυρίως να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν την τακτική τους, την πολιτική τους κατεύθυνση και να αναζητήσουν λύσεις. Οι κραδασμοί είναι πολλοί έντονοι.

Εντωμεταξύ, και σήμερα οι δυο υποψήφιοι αλλά στελέχη τοποθετήθηκαν με νέες δηλώσεις που ανεβάζουν και άλλο την αντιπαράθεση.

Αχτσιόγλου: «Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα»

Η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε πως ο συνυποψήφιός της Στέφανος Κασσελάκης της μίλησε με «υποτιμητικό στυλάκι» επειδή η ίδια είναι γυναίκα.

Στην ερώτηση που της έγινε από τη LIFO: «το γεγονός ότι είστε γυναίκα είναι, πιστεύετε, πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία; Νιώσατε να σας μειώνει το ότι ο κ. Κασσελάκης σε πρόσφατη δήλωσή του σας αποκάλεσε με το μικρό σας όνομα ή μήπως ήταν μια προσπάθεια επίδειξης οικειότητας;», η ίδια απάντησε:

«Προφανώς και το φύλο μου έχει λειτουργήσει αρνητικά και υποψιάζομαι ότι κάθε γυναίκα που θα βρισκόταν στη θέση μου το ίδιο θα σας έλεγε αν ήθελε να φανεί ειλικρινής. Υπάρχει ένας εμπεδωμένος σεξισμός και πολύ βαθιά ανδροκρατικά στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία. Ακόμα και άνθρωποι θετικά διακείμενοι απέναντί μου, δυσκολεύονται να δεχτούν μια γυναίκα η οποία δεν θα έχει τη θέση υποστηρικτή, συμβούλου ή γραμματέα δίπλα σε έναν ισχυρό άντρα, αλλά θα είναι η ίδια στο τιμόνι. Αυτό συμβαίνει και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι σε άλλα κόμματα. Αναφορικά, τώρα, με το δεύτερο ερώτημα, γιατί άραγε ο κ. Κασσελάκης προσφώνησε στην ίδια δήλωση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είναι άνδρας με το ονοματεπώνυμό του; Θα του έλεγε, επιπλέον, να πάνε μαζί σε περιοδεία ή “έλα τώρα, τελείωνε” και μην προχωράς στον β’ γύρο; Και όχι, δεν μπαίνει καν θέμα οικειότητας, αφού, όπως σας είπα, ελάχιστα γνωριζόμαστε. Μου απευθύνθηκε με το υποτιμητικό αυτό «στυλάκι» ακριβώς επειδή είμαι γυναίκα, όμως εγώ είμαι από εκείνες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να μην υποταχθούν στη “φυσική” τάση των πραγμάτων, καταλήγοντας διακοσμητικές σε ένα ανδροκρατούμενο σύμπαν».

Κασσελάκης: «Είχα ζητήσει debate, αλλά δεν έγινε αποδεκτό 

Για το θέμα του debate, το πρόγραμμά του αλλά και την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. «Όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμετρηθούν με τον λόγο που μπήκαν στην πολιτική. Τι θέλουν να κάνουν και γιατί θέλουν να παραμείνουν σ’ αυτήν», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου.

Σημείωσε επίσης ότι είναι πρόθυμος να ξεπεράσει τα «μαχαιρώματα», διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στην ανοχή και στην αφέλεια.

«Με έχει πολεμήσει όλο το σύστημα. Αριστερά και δεξιά» είπε, διαμηνύοντας ότι δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού να κατηγορείται από την ανθυποψήφιά του για «θολά νερά» ή να στοχοποιούνται οι ψηφοφόροι. «Πρέπει κάποιος να μην φοβάται να χάσει. Εγώ δεν φοβάμαι» είπε χαρακτηριστικά.

Σ’ ότι αφορά στη διεξαγωγή debate, που ζητά η κ. Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος και δεν έγινε αποδεκτό. «Τώρα ο κόσμος μίλησε. Με ξεκάθαρο τρόπο. Όταν η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε debate εγώ ήμουν στις λάσπες, με τον κόσμο που υποφέρει» υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι αυτό που μετράει είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις του κόσμου.

Ερωτηθείς με ποια στελέχη θα πορευθεί μετά τις εκλογές και αν επηρεάζεται από τον Παύλο Πολάκη, απάντησε ότι δεν έχει καμία συνδιαλλαγή με κανέναν. «Ούτε με τον Παύλο Πολάκη, ούτε με τον Νίκο Παππά. Η υποψηφιότητά μου προέκυψε από τον κόσμο».

Σε όσους τον κατηγορούν ότι κρατά κρυφό το πολιτικό του πρόγραμμα, τους παρέπεμψε στη σελίδα του όπου είναι ανηρτημένο από τον Αύγουστο. «Όταν ζητάς να διοικήσεις τη ζωή του κόσμου, πρέπει να του λες και τι θα κάνεις. Είναι αλαζονεία να μην το κάνεις».

Ραγκούσης: Η Αχτσιόγλου δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα, άλλοι το έκαναν

Για τις «πιο κρίσιμες ώρες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» μίλησε ο Γιάννης Ραγκούσης που βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN τονίζοντας ότι «δεν έχει κανένας από εμάς το δικαίωμα να μην αναλογίζεται την κρισιμότητα αυτών των στιγμών».

«Δεν είμαι ανήσυχος για τον κ. Κασσελάκη, είμαι ανήσυχος για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και για την απήχηση του από τη Δευτέρα και μετά στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εξωκομματικών εκλογών, τόνισε ότι «ήταν μία σημαντική νίκη του κ. Κασσελάκη», προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε γίνεται στο πλαίσιο της λειτουργίας των κομμάτων είναι νίκη της πολιτικής αρκεί να μην επαληθευτούν οι φόβοι που έχω για το μέλλον».

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτή τη στιγμή εξελίσσονται τα πράγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιος που κατά τη γνώμη μου, ελλείψει και του Αλέξη Τσίπρα, αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο να έχουμε δύσκολες και αρνητικές και πολύ άσχημες εξελίξεις», τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι και με πιθανή νίκη της Έφης Αχτσιόγλου θα έχει φόβους «άλλου είδους».

«Πηγαίνουμε την Κυριακή για να ψηφίσουμε για τον αρχηγό του κόμματος, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι’ αυτόν που θα υποδείξουμε ως πρωθυπουργό στη χώρα και δεν ξέρουμε τον κ. Κασσελάκη. Δεν δέχτηκε να πάει σε μία τηλεοπτική συζήτηση έστω την τελευταία στιγμή με την κ. Αχτσιόγλου», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν έχει παραχωρήσει συνέντευξη στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια είπε ότι «το γεγονός ότι είναι άγνωστος ο κ. Κασσελάκης, δεν σημαίνει ότι είναι κακός». Για τα αίτια που οδήγησαν στο μεγάλο ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη σημείο ότι ήταν «η μεγάλη θλίψη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή τη διπλή και τραγική ήττα που υπέστη το κόμμα και γιατί επικράτησε στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η αθλιότητα κατά της Έφης Αχτσιόγλου ότι ήταν υπονομεύτρια του Αλέξη Τσίπρα».

«Δεν υπήρξε η παραμικρή περίπτωση που να εκτέθηκε σε οποιαδήποτε τέτοιου τύπου μομφή (υπονόμευσης)», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, ενώ σημείωσε πως άλλοι υπήρξαν υπονομευτές.

Φίλης: Ο Μητσοτάκης θα πέσει με σχέδιο και με αγώνες, όχι από έναν ναυτιλιακό Broker επειδή είναι όμορφος

«Ο Μητσοτάκης θα πέσει με σχέδιο και με αγώνες, δεν θα πέσει επειδή είμαι όμορφος και μιλάω καλά αγγλικά. Δεν θα πέσει από ναυτιλιακό broκer της Αμερικής», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας για το ενδεχόμενο να εκλεγεί την Κυριακή ο Στέφανος Κασσελάκης, νέος πρόεδρος του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική αντιπαράθεση, που έχει λάβει ιδιαίτερα υψηλούς τόνους την τελευταίας την τελευταία εβδομάδα είπε πως δεν βλέπει «μαχαίρια» αλλά «αντιπαράθεση απόψεων».

«Δυστυχώς από τη μία πλευρά, από τον στρατό που είναι στο Διαδίκτυο με τον κ. Κασσελάκη, βλέπω και συμπεριφορές οι οποίες είναι προβληματικές. Ορισμένοι μάλιστα συμπεριφέρονται με ένα τρόπο, ο οποίος όχι απλώς δεν είναι ευγενής, είναι πολύ κακός, δεν θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω, εναντίον της κ. Αχτσιόγλου και όλων των άλλων», συνέχισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει στρατός του κ. Κασσελάκη απάντησε: «Υπάρχει στρατός, δεν λέω έμμισθος στρατός, υπάρχει στρατός. Αυτό συμβαίνει, επί ένα μήνα γίνεται αυτό και ο κ. Κασσελάκης δεν καταδικάζει. Ο Πολάκης, δε, βρίζει όποιον μιλάει ελληνικά».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η αντιπαράθεση πρέπει να έχει κανόνες, να μην γίνεται με όρους μέρους του διαδικτύου, μερικές φράσεις είναι υποκοσμιακές».

Για τον κ. Κασσελάκη είπε «τον περιγράφω ως σιωπηλό για φαινόμενα που εκτυλίσσονται στο όνομά του». Σε ερώτηση αν ο κ. Κασσελάκης έχει πολιτικές απόψεις απάντησε: «Να τον καλέσετε να σας πει. Γίνονται συζητήσεις με μονολόγους των βίντεο, μόνο εικόνα, όχι ανταλλαγή απόψεων».

Πρόσθεσε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανασυγκροτηθεί μετά τη δεινή ήττα, να καταλάβει γιατί έχασε και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια εναλλακτική διακυβέρνηση. «Εάν βγει ο Κασσελάκης είναι μια επιλογή που δυσχεραίνει το στόχο να φύγει η Δεξιά και απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο της Αριστεράς» είπε. «Δεν αποφασίζω εγώ αν θα μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ένωση εθελοντική» απάντησε σε ερώτηση να ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ενωμένος.

Επιπλέον είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ξεκαθαρίσει αυτό που δυστυχώς χρησιμοποιούν όνομά του από τον χώρο του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε ερώτηση αν είναι «βαλτός» ο κ. Κασσελάκης, απάντησε: «Δεν λέω ότι είναι βαλτός, αλλά θέτω ερωτήματα. Ζει επί χρόνια στην Αμερική με συγκεκριμένη διαδρομή, έρχεται εδώ και θέλει να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα. Είναι μέλος ενός μήνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον εμπιστεύεται κανείς ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοιο έργο;»

Σε σχόλιο ότι ήρθε πρώτος την περασμένη Κυριακή απάντησε: «Ναι, τον εμπιστεύονται όσοι τον ψήφισαν, καμία αντίρρηση. Στο τέλος όμως ξυρίζουν τον γαμπρό».

Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρξει ανατροπή την Κυριακή, απάντησε: « Όλα είναι ανοικτά, την Κυριακή ψηφίζουν και τα παλαιά μέλη». Κλείνοντας, ζήτησε να επικρατήσει μια «προοπτική πολιτικού σχεδίου για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι η παραπολιτική και η μεταπολιτική και η εικόνα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Έτσι φτιάχτηκε ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κόμματα»

ΣΥΡΙΖΑαντιπολίτευσηειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΈφη Αχτσιόγλου