Πολιτική|22.09.2023 08:21

Κασσελάκης για τη δήλωση για «κρατίδιο» στην Κύπρο: «Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα Ελληνικά»

Newsroom

Στην κούραση απέδωσε το γλωσσικό του ολίσθημα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα κατεχόμενα στην Κύπρο «κρατίδιο», προκαλώντας αντιδράσεις.

«Δεν θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης», απαντά μέσω ανάρτησής του στα social media o υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η δήλωση Κασσελάκη:

Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι.

Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου μόνιμα μόλις μερικούς μήνες.

Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά.

Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό ακριβώς έπαθα.

Βεβαίως, είναι ψευδοκράτος.

Τα Κατεχόμενα - η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συμφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωσή μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν ήταν όλα ξεκάθαρα.

Ας μην ανησυχεί κανείς.

Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης για μένα.

Για μένα οι ελληνικές λέξεις έχουν και ελληνικό νόημα μέσα τους.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός τεσσεράμισι χρόνια, δε βρήκε μια λέξη να πει - ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Εκείνος ζητάει αναγνώριση και ο Μητσοτάκης συναντιέται μαζί του και χαμογελά.

Τη Δεξιά και την Ακροδεξιά την έχει πληρώσει οδυνηρά η Κύπρος, το 1974.

Η πατριωτική Σύγχρονη Αριστερά θα είναι εδώ για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πονηρών συμβιβασμών και συμψηφισμών στα νησιά του Αιγαίου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και βεβαίως στην Κύπρο».

Αχτσιόγλου: H πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες:

«Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελακη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» ( δηλ. των Τούρκων).

Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική.. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας».

Η δήλωση περί «κρατιδίου»

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής του και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός «να μην απαντά στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, της Βορ…, του κρατιδίου του δικού τους στην Κύπρο, αντί να απαντά επί τόπου. Όπως ο κ. Ερντογάν είχε έρθει όταν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Ένας ηγέτης απαντά ξεκάθαρα».

Επανέλαβε τη θέση του για τη στρατιωτική θητεία, σημειώνοντας πως: «Για το στρατό έχω πει ως στόχο, ότι η πρώτη γραμμή πρέπει να είναι επαγγελματική, οι στρατιωτικοί μας να έχουν οικογενειακό προγραμματισμό και πολύ καλές απολαβές. Γα τη δεύτερη γραμμή θέλω να υπάρχει κοινωνική θητεία. Να μπορούν και αγόρια και κορίτσια να μπορούν να προσφέρουν στον τόπο τους. Ο σκοπός είναι να μην χάνει κανείς 9 μήνες από τη ζωή του. Ο χρόνος πρέπει να είναι παραγωγικός για τη ζωή του».

«Δεν είναι δυνατόν ένας υποψήφιος να κάνει ολόκληρο κοστολογημένο πρόβλημα μέσα σε μερικές εβδομάδες», είπε επίσης.

Στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο ο λόγος του απάντησε: «Είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχει καταθέσει προτάσεις, και το να λέγεται ότι δεν έχω πολιτικό περιεχόμενο ενώ έτσι άρχισε η υποψηφιότητά μου, από την έγκριση του κόσμου από το περιεχόμενο που έβαλα μπροστά, τότε πολύ απλά δεν σέβονται την νοημοσύνη του κόσμου. Για το στρατό έχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω η πρώτη γραμμή να είναι επαγγελματική για το υπόλοιπο να ισχύει κοινωνική θητεία».

ΣΥΡΙΖΑΚύπροςΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης