Πολιτική|22.09.2023 22:12

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - Στα ύψη η ένταση πριν την κάλπη: Τα εκατέρωθεν πυρά Αχτσιόγλου- Κασσελάκη και ο φόβος για τη ρήξη την επόμενη μέρα

Newsroom

Μεγαλώνει η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή 24/9 με εκατέρωθεν «συντροφικά πυρά», εκρηκτικές δηλώσεις και τοποθετήσεις αλλά και μετακινήσεις από διάφορα στελέχη ανάμεσα στους δυο υποψηφίους, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Δύσκολη η επόμενη ημέρα 

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN,  «είναι τόσο πολωμένο το κλίμα, που όλοι σκέφτονται ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για να συγκατοικήσουν κάτω από την ίδια στέγη. Για αυτό δεν είναι ένα και δύο αλλά όλα τα στελέχη αναφέρονται στην ανάγκη για ενότητα και βέβαια εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί αν τα επόμενα δυο 24ωρα συνεχιστούν τα σχόλια και οι επιθέσεις σε αυτό τον ρυθμό. Σε αυτό το σκηνικό, όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, υπάρχουν στελέχη που τοποθετούνται και επανατοποθετούνται. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα μεταστροφές από το στρατόπεδο της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Τσακαλώτου σε αυτό του κ. Κασσελάκη, όπως η Έλενα Ακρίτα και ο Χάρης Μαμουλάκης. Όμως σήμερα είχαμε έναν ευρωβουλευτή τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος πήρε επισήμως θέση που δήλωσε ότι θα ψηφίσει Έφη Αχτσιόγλου και μια μεταστροφή αυτή του Γιώργου Σταθάκη που είχε ταχθεί στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου με μια αιχμηρή ανάρτηση τάχτηκε και αυτός υπέρ της».

Οι δυο πάντως υποψήφιοι «διασταυρώνουν από χτες τα ξίφη» τους με αφορμή το λάθος Κασσελάκη για τα Κατεχόμενα.

Νέο βίντεο Κασσελάκη με αιχμές κατά Αχτσιόγλου: Δεν έχω στο πλευρό μου βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική

Αν και οι ίδιος είχε ζητήσει να πέσουν οι τόνοι, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε με νέο βίντεο. Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δήλωση περί «κρατιδίου», ο κ. Κασσελάκης αφήνει αιχμές και κατά των βουλευτών που στηρίζουν την κ. Αχτσιόγλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική». Συνεχίζοντας τις αιχμές, του, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει πως «δεν είμαι τέλειος, σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου».

«Επιτίθεται μέχρι και στην κυβέρνηση του Τσίπρα ο Κασσελάκης»

Σχολιάζοντας δε τις αναφορές αυτές του κ. Κασσελάκη, συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου σημείωναν: «Ο κ. Κασσελακης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Για λόγους εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει φτάσει να επιτίθεται ακόμα και κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Το μεσημέρι μας κάλεσε να κατεβάσουμε τους τόνους. Από το απόγευμα σήμερα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθετώντας την κατάπτυστη προεκλογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χρειάζεται να επιδείξει, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλοι εμείς είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο».

Αχτσιόγλου: Ο κ. Κασσελάκης είναι ανέτοιμος

Στην αντεπίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στις βολές του κ. Κασσελάκη: «Μου έστειλε ένα μέιλ με κάποιες ιδέες, όπως και άλλων στελεχών. (…) Είναι κάποιες ιδέες, κάποιες έχουν νόημα, κάποιες θέλουν συζήτηση αλλά δεν είναι ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο. (…) Όσες φορές ζήτησα διάλογο έλαβα αρνητική απάντηση. (…) Δεν κατανοώ το επιχείρημά του: Έστειλε ένα μέιλ και επειδή δεν του απάντησα κατεβαίνει για πρόεδρος; Την Κυριακή ψηφίζουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να αποφασίζει με βάση το πολιτικό σχέδιο. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται επί των ουσιαστικών θεμάτων», ανέφερε απαντώντας στην αναφορά του κ. Κασσελάκη περί αποστολής μέιλ με τις θέσεις του προς την ίδια, μιλώντας στο STAR.

Ως προς την αναφορά σε «κρατίδιο», η Κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε πως «Δεν έκανε γλωσσικό ολίσθημα ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ανέτοιμος, παρά το γεγονός ότι ανακάλεσε». Στο ερώτημα αν κινδυνεύει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου ήταν κατηγορηματική: «Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζήτημα αξιοπιστίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφών, είπε: «Η αυστηρή τήρηση των κανόνων από το μέλος έως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαία παράμετρος για να σεβαστούμε τον κόπο όλων μας, και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Οι πολίτες μας καταλόγισαν ζήτημα αξιοπιστίας, το οποίο προέκυπτε από πολυφωνία, από προσωπικές απόψεις. Η δική μου εκλογή θα συνεπάγεται μια συνολική δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο, στην τήρηση αυτών των κανόνων. (…) Εγώ μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο προγραμματικό πλαίσιο και να μην υπάρχουν ανθρωποφαγικες επιθέσεις».

«Ορθώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη στάση σιωπής. Από κει και πέρα υπάρχουν σήματα και μηνύματα και εάν δει κάποιος την αρθρογραφία, όπως αυτή του κ. Καρτερού θα καταλάβει πολύ καλά τι λέει και ξεκάθαρα λέει ότι πρέπει να σταματήσουν οι συκοφαντικές επιθέσεις», σημείωσε σε ερώτηση για το εάν πρέπει να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για ακραία συκοφαντική επίθεση που προσβάλει και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στους ανθρώπους που βρισκόταν δίπλα του, ακόμα και στην τελευταία του εμφάνιση, θα δει πως ήμουν εγώ, ο Αλέξης Χαρίτσης. Είναι δυνατό ο κ. Τσίπρας να επέλεγε υπονομευτές του στο πλευρό του; Δεν είναι προσβλητικό αυτό;» σημείωσε απαντώντας στις κατηγορίες περί υπονομευτών του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα