Πολιτική|23.09.2023 06:00

Στο κόκκινο η σύγκρουση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο: Όλοι εναντίον όλων και φαρμακερές ατάκες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Νόμος του κράτους είναι από χθες το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να δίνουν το πράσινο φως προκειμένου να εφαρμόσει τις νέες διατάξεις. Η ένταση τόσο χθες όσο και προχθές στο Κοινοβούλιο ήταν έντονη.

Η κυβέρνηση επιχειρούσε να υπερασπιστεί το σχέδιο νόμου, με την αντιπολίτευση να αναδεικνύει τα ζητήματα που υπήρχαν. Ωστόσο, τόσο η υποψηφιότητα Κασσελάκη όσο και η κόντρα του Ά. Γεωργιάδη με τους βουλευτές του ΚΚΕ κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων.

Θυμίζεται, πάντως, ότι χθες στη Βουλή νομοθετήθηκε η 6ήμερη εργασία, η κατάργηση  του 40ωρο, και η ποινικοποίηση  της παρεμπόδισης «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας Στο σχέδιο νόμου, επίσης, είχε κατατεθεί για η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Οι κόντρες στη Βουλή ξεκίνησαν από νωρίς: Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στην αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Αμπατιέλου ότι «χθες η απάντηση στο νομοσχέδιο δόθηκε από τον Πειραιά και τους εργαζόμενους της Cosco, οι οποίοι όλοι απέργησαν και έμεινε κλειστή». «Αυτό που κάνατε χθες στην Cosco είναι ο ορισμός του γιατί χρειάζεται αυτή η διάταξη. Αυτά από μεθαύριο τελείωσαν. Δεν θα κλείνετε την είσοδο δια της βίας εσείς. Τελεία και παύλα. Εάν θέλει κάποιος να απεργήσει θα απεργήσει, εάν θέλει κάποιος να δουλέψει θα δουλέψει, αλλά η τυραννία του ΚΚΕ τελείωσε».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναρωτήθηκε αν το Υπουργείο είναι με την Cosco ή με τους εργάτες; «Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι δεν δούλεψε η Cosco. Και δεν δούλεψε γιατί οι εργαζόμενοι εκεί έχουν πείρα», είπε. Η ένταση συνεχίστηκε λίγο αργότερα  Γεωργιάδη, της Θεοδώρας Τζάκρη, του Θάνου Πλεύρη και των βουλευτών του ΚΚΕ. Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι χθες το βράδυ ένας εκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για να είναι πρόεδρος τη Δευτέρα, αναφέρθηκε σε μία δήλωση 10 δευτερολέπτων για κρατίδιο και βόρειο τμήμα.  Απαντώντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναίδεια και αλαζονεία τόσο από τον Α. Γεωργιάδη όσο και από τον Θ. Πλεύρη.

«Ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήσασταν τα δεξιά χέρια και τα πολιτικά θυμιατά του κ. Καρατζαφέρη. Νομίζετε ότι ο κόσμος ξέχασε ότι στα πολιτικά σας διαλείμματα ως τηλεπωλητής κεραλοιφών, γινόσασταν ο υμνητής της τρόικα, αναφωνώντας ότι αν δεν υπήρχε έπρεπε να την εφεύρουμε και ότι κανείς δεν θα σας κλέψει τη δόξα των απολύσεων των εργαζομένων», υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιστεύουν μόνο στην καρέκλα της εξουσίας.

Ο… τρίτος γύρος ήταν μεταξύ του ΚΚΕ και του Άδωνι Γεωργιάδη εκτυλίχθηκε στη Βουλή, με αφορμή τους συνδικαλιστές.  «Εγώ είμαι Δημοκράτης και εσείς κομμουνιστής και έχουμε ουσιαστικές διαφορές», υπογράμμισε ο αρχικά ο Υπουργός Εργασίας που στη συνέχεια χαρακτήρισε τους συνδικαλιστές «καραμπουζουκλήδες»! Το γάντι σήκωσε ο Θανάσης Παφίλης ξεκαθαρίζοντας ότι ο Περισσός δεν δέχεται απειλές. «Κράτος σημαίνει οργανωμένη ταξική κυριαρχία που επιβάλει τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Οι εργαζόμενοι θα την γκρεμίσουν. Και δεν κωλώνουμε με πρόστιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώραΒουλήεργασιακό νομοσχέδιοΚΚΕ