Πολιτική|21.03.2019 16:40

Δέκα μνηστήρες στην αρένα για τον Δήμο Καλλιθέας

Άρης Χατζηγεωργίου

Με αποκατεστημένο το status του «μεγάλου δήμου» στην κατηγορία άνω των 100.000 κατοίκων, ο Δήμος Καλλιθέας στην Αττική οδεύει προς τις εκλογές με έως και 10 υποψηφίους και εμφανή πολυδιάσπαση στον χώρο από το Κέντρο και προς τα Αριστερά.

Αντιστρέφεται έτσι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το φαινόμενο που εμφανίσθηκε το 2014, όταν υπήρχαν δύο ισχυροί διεκδικητές προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, διεκδικητές της θέσης του δημάρχου θα είναι:

  • Ο πρώην δήμαρχος και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (2010-2014) Κώστας Ασκούνης.
  • Ο κ. Ασκούνης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατεβαίνει χωρίς χρίσμα του ΚΙΝΑΛ. Διαθέτει στελέχη και προσβάσεις τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Εκτιμάται ότι εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, θα εξασφαλίσει τις «αντι-δεξιές» ψήφους καθώς εμφανίζεται και ως αντίπαλος της πολιτικής Πατούλη στην ΚΕΔΕ.
  • Ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος έχει ισχυρά ερείσματα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και άφησε πολύ πίσω ως αντάρτης το 2014 τον επίσημο «γαλάζιο» υποψήφιο Π. Σκανδαλάκη. Ισως του στοιχίσει, όμως, ψήφους η επιλογή του να παραβρεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο μνημόσυνο στου Μακρυγιάννη, κάτι το οποίο προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά του ΚΚΕ.
  • Ο Τρύφων Μπουγάς μπορεί να είναι ο λόγος που εξώθησε τον Δ. Κάρναβο να κινηθεί προς άγραν ακροδεξιών ψήφων. Είχε κατέβει το 2014 με τοπικό ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής (Ελληνική Αυγή) στο Παλαιό Φάληρο και, στη συνέχεια, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Καλλιθέα, με την επίσημη στήριξη του μορφώματος.
  • Η Βάσω Μαργαρίτη είχε καταφέρει να αναδειχθεί δεύτερη το 2014 με 19,3%, αλλά έχασε από τον Δ. Κάρναβο. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητη και πιέζεται από την επιστροφή του Κ. Ασκούνη
  • Ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος έλαβε το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ήταν παρόντες πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές. Το 2014 είχε λάβει το 16,8% των ψήφων, αλλά δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο πατέρας του είχε διατελέσει δήμαρχος Καλλιθέας στη δεκαετία του '80 ως στέλεχος του ΚΚΕ και με σημαντική δράση, φυλακές και εξορίες.
  • Ο επίσης δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης κατεβαίνει και πάλι ως ανεξάρτητος. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε τη στήριξη δημοτικού συμβούλου, που είχε εκλεγεί το 2014 με την επίσημη υποψηφιότητα του κυβερνώντος κόμματος.
  • Ο Γιάννης Βακαλόπουλος θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τον Δήμο Καλλιθέας εκ μέρους του ΚΚΕ, που είχε κάποτε ισχυρή παρουσία στην περιοχή. Πιθανές θεωρούνται ακόμη οι υποψηφιότητες του επιχειρηματία Νικολάου Γιοβανίδη, του επίσης επιχειρηματία Κώστα Γρίβα, που αποκόμισε το 2,5% των ψήφων το 2014, ενώ συνδυασμό καταρτίζουν η ΛΑΕ ενδεχομένως μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο πληθυσμός της Καλλιθέας είχε μετρηθεί στην απογραφή του 2011 κάτω από τις 100.000, αλλά αυτό αποδόθηκε σε λάθος και διορθώθηκε.
Δήμος ΚαλλιθέαςΔημοτικές εκλογές