Πολιτική|25.09.2023 07:00

Στέφανος Κασσελάκης: Στο γραφείο Τσίπρα στη Βουλή η παράδοση παραλαβή – Στην Κύπρο το πρώτο ταξίδι του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Στέφανος Κασσελάκης/ Eurokinissi
Στέφανος Κασσελάκης/ Eurokinissi
Στέφανος Κασσελάκης/ Eurokinissi
Στέφανος Κασσελάκης/ Eurokinissi
Στέφανος Κασσελάκης/ Eurokinissi
Στέφανος Κασσελάκης/ Eurokinissi

Από χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι- εξέλιξη που φαινόταν έως και ακατόρθωτη πριν από έναν μήνα- ο δεύτερος μετά τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Εξελέγη από τα μέλη του κόμματος με κατά προσέγγιση 76.000 ψήφους, έναντι των κατά προσέγγιση 57.000 ψήφων που συγκέντρωσε η συνυποψήφιά του στο δεύτερο γύρο για την αρχηγία Έφη Αχτσιόγλου. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα από την Κουμουνδούρου και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Στο γραφείο του Τσίπρα στη Βουλή η παράδοση – παραλαβή

Στις 12 το μεσημέρι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα αναλάβει τύποις τα καθήκοντά του από τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Σύμφωνα με κύκλους του, «ο Αλ. Τσίπρας θα δεχτεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ολιγόωρη συνάντηση», κάτι που υποδηλώνει ότι θα γίνει μία τυπική «παράδοση» της προεδρίας στον νέο αρχηγό και όχι κάποια εξαντλητική ενημέρωση για τα τού κόμματος. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Στ. Κασσελάκη και τον συνεχάρη. Ομοίως επικοινώνησε και με την διεκδικήτρια της ηγεσίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στις  πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε πως το πρώτο του ταξίδι τις επόμενες ημέρες θα γίνει στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο ταξίδι έχει ασφαλώς τον συμβολισμό του για εθνικούς λόγους και ειδικά μετά τις πρόσφατες ατυχείς για το Κυπριακό δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το λεκτικό του «ολίσθημα» με αναφορά σε «κρατίδιο» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και όχι σε ψευδοκράτος. Όπως φάνηκε ωστόσο από τα εκλογικά αποτελέσματα στη μάχη της προεδρικής εκλογής το “φάουλ” Κασσελάκη δεν φαίνεται να επηρέασε την έκβαση της αναμέτρησής του με την Έφη Αχτσιόγλου. Στην χθεσινή διαδικασία ψήφισαν τελικώς 133.261 μέλη του κόμματος, δηλαδή περίπου 15.000 λιγότεροι από τον πρώτο γύρο μεταξύ των πέντε υποψηφίων. Μάλιστα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περίπου 15-20.000 μέλη από εκείνα που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή δεν επέστρεψαν στις κάλπες για την επαναληπτική εκλογή, κάτι που σημαίνει ότι προσήλθαν στην ψηφοφορία τουλάχιστον 5.000-10.000 παλαιά μέλη που απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία των πέντε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στις πρώτες του δηλώσεις και με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν συνθήματα έξω από την Κουμουνδούρου «Νά’ τος να’ τος ο πρωθυπουργός» και «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα» απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ακριβώς τα μεσάνυχτα με το φίλες-φίλοι και σύντροφοι και συντρόφισσες. Ευχαρίστησε τα 150.000 μέλη, τα 30 μέλη της ΚΕ που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του, τους εθελοντές στον προεκλογική του καμπάνια, τον Νίκο Παππά που τον στήριξε στο β’ γύρο ο οποίος κατέβηκε μαζί του στην εξέδρα αλλά και τον σύντροφό του Τάιλερ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ευχαριστήσει και την συνυποψήφιά του Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας πως «προσβλέπω στη συνεργασία της για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο». Επίσης, είπε ότι στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος αλλά και ο δεύτερος είναι πρώτος.

Μισή ώρα πιο πριν η κ. Αχτσιόγλου που έφθασε στην Κουμουνδούρου χειροκροτούμενη από τους υποστηρικτές της και η ίδια ύψωσε το αριστερό της χέρι σε γροθιά έστειλε ενωτικό μήνυμα αναφερόμενη στο δυναμικό παρών του ΣΥΡΙΖΑ στις μάχες που έρχονται και στους μεγάλους αγώνες «μάχες για μία δομική αντιπολίτευση». Ευχαρίστησε ονομαστικά εκτός από τους ψηφοφόρους της και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση που την στήριξαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως επίσης και το μικρό της γιο Άρη στον οποίο όπως υπονόησε θα διαθέτει από σήμερα περισσότερο χρόνο.  Νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ένα μικρό ποστάρισμα από το οποίο απουσιάζουν τα συγχαρητήρια προς τον νέο πρόεδρο και γίνεται έμμεση αναφορά σε δυσκολίες τις οποίες θα περάσει η Αριστερά: «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη για τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα Αριστερά».

Ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως «σήμερα μίλησε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ» και διερωτήθηκε: «Ποιος τολμά να πάει απέναντι στη λαϊκή βούληση;»

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΝίκος ΠαππάςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας